Foto: Panther Media/Scanpix

Varētu domāt, ka locītavas nolietojas tikai mūža pašā nogalē un vajadzībai pēc to endoprotezēšanas ir tikai veciem ļaudīm. Tomēr šo operāciju nākas veikt arī 50, 40 gadus veciem un pat krietni jaunākiem cilvēkiem. Lai arī pēdējo desmitgažu laikā ķirurģija ir attīstījusies un endoprotēzes, ko izmanto, var kalpot pat 40 gadu, droši vien ikviens no mums vēlētos izbēgt no tik nopietnas operācijas. "Prevention" apkopojis četras biežākās kļūdas, kuras pieļaujot, kaitējam savām locītavām.

Skriešana un tikai skriešana

Tie, kas nodarbojas tikai un vienīgi ar skriešanu, nereti iedzīvojas muskuļu disbalansā, kad daļa muskuļu ir stipri, bet citi, kas netiek nodarbināti, – vāji. Tas kopā ar atkārtotām traumām laika gaitā var novest pie artrīta jeb locītavu iekaisuma, kas veicina locītavu nolietošanos, "Prevention" teicis ķirurgs Keilins Mouša (Calin Moucha) no Montsīnajas slimnīcas ASV.

Lai nostiprinātu locītavas, ir svarīgi parūpēties par dažāda veida treniņiem, norādījis Mouša. Ja esi radis lēnā tempā skriet garus gabalus, nedēļas treniņu plānā vienu vai divas reizes vēlams iekļaut arī sprintu – īsas distances mērošanu lielā ātrumā. Tāpat locītavu nostiprināšanai noteikti nepieciešami spēka vingrojumi. Tas palīdzēs izvairīties no locītavu traumām.

Palielināts ķermeņa svars


Foto: Shutterstock
Skrienot brīdī, kad kāja atduras pret zemi, svars, kas gulstas uz ceļa locītavas, it kā septiņkāršojas vai pat deviņkāršojas. Pirms diviem gadiem veiktā pētījumā zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka skrējējiem nav paaugstināts tādu locītavu problēmu kā osteoartrīts attīstības risks, taču, lai tavs ķermenis spētu šādu slodzi izturēt, ir ļoti svarīgi sekot līdzi savam ķermeņa svaram. "No biomehānikas viedokļa palielināts ķermeņa svars locītavām nozīmē lielu stresu," norādījis Mouša. Šogad veiktā pētījumā noskaidrots, ka cilvēkiem ar lieko svaru par 40 procentiem biežāk mūža gaitā nepieciešama locītavu endoprotezēšana, nekā tiem, kam ir normāls ķermeņa svars. Turklāt jauniem cilvēkiem šī sakarība izpaužas daudz izteiktāk.

Aizmiršana par stiepšanās vingrojumiem

Foto: PantherMedia/Scanpix
Kāda ir atslēga uz locītavu veselību? Panākt līdzsvaru starp muskuļu spēku un elastību, vēstī "Prevention". Kļūstot vecākam, tev jāvelta vismaz tikpat daudz, ja ne vairāk laika muskuļu stiepšanai, nevis stiprināšanai, saka Mouša. Kāpēc? Jo vairāk svecīšu rotā tavu dzimšanas dienas torti, jo mazāk elastīgi tavi muskuļi kļūst. Bet elastīgi muskuļi palīdz saglabāt locītavu mobilitāti un samazina traumu risku.

Kāpšana pāri robežām


Foto: Panther Media/Scanpix
Augstas intensitātes intervāla treniņš (HIIT), dubļu skrējieni un citi intensīvi treniņi nav vienīgais veids, kā tikt pie locītavu traumām. Lai arī joga un pilates ir lieliskas vingrinājumu sistēmas kā muskuļu spēka, tā elastības veicināšanai, kaut kā ekstrēma darīšana, proti, cenšanās par visām varītēm izpildīt vingrojumu, kam tavs ķermenis vēl īsti nav gatavs, var beigties ar locītavu traumām, brīdina Mouša. Bieža kāpšana pāri savu spēju robežām var novest pie osteofītu jeb tā dēvēto kaula "radziņu" veidošanās gar locītavu malām, kas var izraisīt artrītu, norāda Mouša.

Tas nenozīmē, ka nevajadzētu nodarboties ar jogu, bet gan darīt tikai to, kam tavs ķermenis ir gatavs, un pirms izmēģināt kādu augstas sarežģītības pakāpes āsanu, tam rūpīgi sagatavoties, veicot vienkāršākus vingrojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!