Foto: Shutterstock
Pašreizējos mainīgajos laika apstākļos, kad vienu dienu ir "mīnusi" un nākamajā jau "plusi", aktīvi notiek respiratoru infekciju izplatība. Mainīgie laikapstākļi novājina organisma aizsargspējas un veicina elpceļu slimības izraisošo vīrusu izplatīšanos. Tā ir gan gripa, gan arī citi respiratorie vīrusi.

Īpaši uzmanīgiem jābūt hronisku plaušu slimību pacientiem, kam gripa vai cita respiratora vīrusslimība var izraisīt paasinājumu, norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pneimonoloģe Madara Tirzīte. Visbiežāk organisms pats 7–10 dienu laikā uzveic elpceļu vīrusinfekciju, un nekāda īpaša ārstēšana nav nepieciešama. Tomēr daļā gadījumu slimība ieilgst, attīstoties deguna blakusdobumu iekaisumam, pneimonijai jeb plaušu karsonim vai citiem sarežģījumiem, un tad gan bez ārsta palīdzības neiztikt.

Ja slimība ieilgusi, cilvēkam nevajadzētu "zīlēt", kas par vainu, bet gan vērsties pēc palīdzības pie ārsta. Cilvēks pats bieži nespēj izvērtēt, vai viņš ir saslimis ar vīrusu vai baktēriju izraisītu infekciju. Taču tas ir ļoti svarīgi, jo bakteriālas infekcijas gadījumā nepieciešama ārstēšana ar antibiotikām, savukārt vīrusu infekcijas gadījumā antibiotikas nav efektīvas un var pat pasliktināt stāvokli, skaidro Tirzīte.

Pneimonoloģe uzsver, ka līdzīgi simptomi kā saaukstēšanās gadījumā raksturīgi daudzām slimībām, arī ļoti nopietnām, kuru gadījumā svarīgi pēc iespējas ātrāk sākt ārstēšanu. Hronisko plaušu slimību pacienti ir aicināti būt īpaši vērīgi pret savu veselību.

Bezrecepšu pulverīši pret saaukstēšanos – kāpēc tā nav pirmā palīdzība

Foto: Shutterstock

Deguns tek, rīkles galā sāp un knieš tā, ka jāklepo, galva smaga… Roka tā vien stiepjas pēc ātrās palīdzības – bezrecepšu pulverīša vai tabletes, kas visus netīkamos simptomus kā slaucīt aizslaucīs. Speciālisti gan brīdina, ka tiem nevajadzētu būt pirmajai izvēlei, jo arī šiem medikamentiem var būt nevēlamas blaknes, taču, ja izlemts lietot, der ieskatīties sastāvā, nevis ķert pirmo, kas pa rokai.

Lasīt vairāk

Netiec vaļā no saaukstēšanās? Kļūdas, kas neļauj izveseļoties

Foto: Shutterstock

Tevi pārsteigusi saaukstēšanās, un tu nekādi netiec no tās vaļā? Iespējams, tu vienkārši neesi atradusi pareizo veidu, kā sev palīdzēt, vai arī nedod iespēju savam organismam slimību uzveikt. "Everyday Health" un "WebMD" ir apkopojuši biežākās kļūdas, kas cilvēkiem neļauj ātri izveseļoties vai pat padara situāciju vēl sliktāku. Ja vēlies izveseļoties pēc iespējas ātrāk, uzzini, ko darīt nevajadzētu.

Lasīt vairāk

Kā sevi pasargāt no gripas? Iesaka galvenā infektoloģijas speciāliste

Foto: Shutterstock

Gripa prasījusi jau astoņu cilvēku dzīvības un valstī ir izsludināta gripas epidēmija. Tajā pašā laikā ir sarucis gripas vakcīnu skaits – vakcinācijas kabinetos tās jau beigušās, vēl atrodamas vien atsevišķās aptiekās. Rutks.lv jautāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenajai infektoloģijas speciālistei prof. Ludmilai Vīksnai, kā vēl iespējams sevi pasargāt no inficēšanās ar gripu.

Profesore Vīksna iesaka bez īpašas vajadzības neapmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, un ievērot pastiprinātu tīrību – rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm ikreiz, kad atgriezies no sabiedriskas vietas vai bijusi saskare ar priekšmetiem, kam pieskārušies sveši cilvēki.

Lasīt vairāk

Cik ilgi gripas slimnieks ir bīstams citiem

Foto: Shutterstock

To, ka saskare ar gripas slimniekiem, palielina cilvēka risku saslimt, zina teju katrs. Tiesa, slimība neizpaudīsies uzreiz – tās inkubācijas periods var būt līdz pat četrām dienām. Turklāt gripas slimnieks var inficēt citus vēl pirms slimības simptomi ir sākuši izpausties.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!