Foto: Shutterstock
Ja rētas spētu runāt, tās dziedātu skumjākajās notīs, lielākoties atgādinot par ne tiem laimīgākajiem dzīves notikumiem... Taču vienalga, vai pie rētas rašanās vainīga lauku šķūnīša nagla vai skalpelis operācijas zālē, tā pavisam īsā brīdī kļūst par neizdzēšamu daļu no mums. Un, lai gan lielākoties objektīvu iemeslu dēļ rētu sakarā runājam par vizuālo izskatu, dažām rētām mēdz būt neģēlīgāks nodoms – tās var radīt sākotnēji neizskaidrojamas muskuļu sāpes un disbalansu ķermenī, kas pašam var neizpratnē likt vien noplātīt rokas.


Rakstā uzzināsi gan to, kā rētas var traucēt, radīt sāpes un ietekmēt dzīves kvalitāti, gan ieteikumus situācijas uzlabošanai.

Sertificēta fizioterapeite Klēra Dilba skaidro, ka veselā ķermenī visiem audiem ir noteikta struktūra un novietojums – tie ir taisni vai krustā, savukārt rētaudi sastājas ļoti nenoteikti. Rētas veido saistaudi jeb fibrozie audi, un rētošanās laikā normālās kolagēna šūnas aizstāj rētaudi. "Līdz ar to rētaudi ķermenī izjauc balansu. Parasti rētas mēģina ieaugt arvien dziļāk un dziļāk, un, ja tām ir iespēja, rētas mēģinās pieķerties arī pie kaula," norāda speciāliste. Kāpēc tas nav labi? Jo muskuļauds ir elastīgs un kustīgs. "Ja tas šo elastību zaudē, samazinās arī funkcija. Un tas savukārt nozīmē, ka samazinās arī funkcijas citur ķermenī, jo visi muskuļi savā starpā ir saistīti. Mēs nevaram izdalīt vienu muskuli un skatīt to atsevišķi. Citiem vārdiem sakot – ja rēta ir uz rokas, problēmas var rasties arī kājā."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!