Foto: Shutterstock

Ja reiz decembrī par kaut ko nevaram sūdzēties, tad tas ir sniega trūkums, kam līdzi nācis arī labs vēsumiņš. Slēpošanas trases jau gaida savus ciemiņus, bet lāpsta sētā skumst pēc tava pieskāriena… Lai gan sniega stumdīšana, iespējams, nav tava sapņu izklaide, tā noteikti ierēķināma dienas fizisko aktivitāšu sarakstā, kam ziemas laikā nav jāpārvelk trekna svītra. Kā gada aukstākajos mēnešos izkustināt vecos kaulus, nenodarot pāri veselībai, – par to turpmākajās rindās.

Uzreiz kliedēsim populāru mītu – pat neskatoties uz salu, kas kož degunā, ziemas laikā ne tikai var, bet arī vajag izkustēties svaigā gaisā. Gribi skriet? Tas nebūt nav neiespējami, taču prasa rūpīgāku sagatavošanos. Par sasvīšanu un saaukstēšanos īpaši raizēties nevajadzētu, jo tā ziemā ir mazāka. Ja ir liela slodzes intensitāte un tiešām stipri iesvīsti, ilgāk par stundu slapjās drēbēs gan nevajadzētu staigāt.

Šī brīža laika prognoze liecina, ka sniega lāpstas nekur tālu nolikt nedrīkst. Un tie, kas kaut reizi pašķūrējuši, labi zina, cik fiziski grūts šis darbiņš mēdz būt. Jo īpašas problēmas var rasties tiem, kas ikdienā kustās maz, bet te pēkšņi fiziski jāpastrādā ne vienu dienu vien. Ja pēkšņi sāk reibt galva, ir pirmsģīboņa sajūta, ritma traucējumi vai sāpes krūtīs, tie ir brīdinājuma signāli, ka jāmet miers – jāsauc palīgā kaimiņš vai jāzvana radiniekam ar lūgumu palīdzēt. Ar veselību joki mazi!

Un kur tad bez klasiskajiem ziemas priekiem! Iespējams, tev labāk tīk sēdēt uz ledus un bļitkot, bet, ja ir kāds domubiedrs, ar ko doties paslidot vai paslēpot, šo iespēju nepalaid garām. Kāpēc? Piemēram, slidošana lieliski trenē koordināciju un līdzsvaru, bet distanču slēpošana, pareizi veikta, ir efektīvs veids kilogramu rucināšanai. Savukārt kalnu slēpošana un snovbodrs, kas tiek sauktas par aktivitātēm adrenalīna ķērājiem, ļoti labi nostiprina kāju un sēžamvietas muskuļus.

Kaudzi vērtīgu padomu, lai ziemu ne tikai izdzīvotu, bet arī piedzīvotu, lasi rakstos zemāk!

Labāk palikt istabā un citi greizi uzskati par veselību ziemā

Foto: Shutterstock


Teju ikvienam ir sava vecmāmiņas metode vai ieteikums, kas palīdz saglabāt veselību, izvairīties no slimībām vai ātrāk atlabt ziemas mēnešos. Kāds zina īpašu zāļu tēju maisījumu, kāds rūpējas, lai kājas vienmēr būtu siltumā, bet cits pastiprināti lieto C vitamīnu. Izrādās, ka ļoti daudzas tautas metodes un līdzekļi veselības uzturēšanai, nebūt nav tik efektīvas.

Lasīt vairāk

'Ziemā skriet var un vajag.' Speciāliste par formas uzturēšanu visa gada garumā

Foto: Shutterstock

Ziema, sniegs un aukstums nav šķērslis fiziskām aktivitātēm – gluži pretēji, tas ir lielisks veids, kā norūdīt organismu. Ja slēpošana un slidošana šķiet pašsaprotama, skriešana nesaistās ar ziemu, taču ko darīt tiem, kuri pieraduši pie sava ikrīta skrējiena? Skriet ziemā var un vajag, uzskata Latvijas Olimpiskās vienības sporta ārste-stažiere, skrējēja ar maratonu un ultramaratonu pieredzi Laila Ušacka. Sporta ārste sadarbībā ar farmaceiti un aktīvu skrējēju Annu Ļapidevsku sniedz padomus veselīgai skriešanai un stāsta, kādi noteikumi jāievēro, lai pavasarī, sākoties aktīvajai skriešanas sezonai, nenāktos ārstēt traumas.

Lasīt vairāk

Spiež krūtīs pēc sniega šķūrēšanas? Signāls – ziemas darbi un izklaides jāiepauzē

Foto: Shutterstock

Šogad laikapstākļi mūs patiesi lutina un pēc ilgāka pārtraukuma varam baudīt baltu un sniegotu ziemu. Tas, protams, paver iespējas daudzām aizraujošām izklaidēm un sporta veidiem, taču reizē arī pievienojas jauni pienākumi, tostarp sniega šķūrēšana, kas mazkustīgiem cilvēkiem, pienācīgi nesagatavojoties, var radīt visai nopietnas veselības problēmas.

Lasīt vairāk

Ziemas peldes – kuri no ūdens iznāks kā ieguvēji

Foto: Shutterstock

tuvojas ziema, tā aktualizējas temats par arvien lielāku popularitāti guvušajām ziemas peldēm. Vai tās ir piemērotas visiem? Atbildi Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" sniedz "Veselības centra 4" un "Capital Clinic Riga" imunoloģe un dermatoloģe Tatjana Ļiņova.

Lasīt vairāk

Veselīgi visiem? Svarīgākais par 'roņošanu' jeb peldēšanos visas sezonas garumā

Pēdējā laikā par gluži vai kulta nodarbi kļuvusi "roņošana" jeb peldēšana visas sezonas garumā. Tas gan nav nemaz tik pārsteidzoši, ņemot vērā daudzos ieguvumus, ko aukstās peldes sniedz ķermenim un veselībai. Vienlaikus ir būtiski ieklausīties savā ķermenī un tā vajadzībās, lai, gribot labu, galu galā nenodarītu vairāk kaitējuma nekā labuma. Par to, kas jāņem vērā un kam jāpievērš uzmanība, uzsākot "roņošanu", uzzini raksta turpinājumā.

Lasīt vairāk

Piesardzība un atbilstošs apģērbs – kā pasargāt sevi un tuviniekus no ziemas traumām

Foto: Shutterstock

Ziemas traumas parasti pārsteidz nesagatavotus – zemā gaisa temperatūra, kas var samazināt asins plūsmu uz muskuļiem un ierobežot kustību diapazonu, un daudzi citi apstākļi var būt iemesls nepatīkamiem negadījumiem. Ieteikumus, kā pasargāt sevi no ziemas traumām un kā rīkoties to gadījumos, sniedz "Benu aptiekas" farmaceite Zanda Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Slēpes, slidas vai sniega dēli – ko izvēlēties?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad ilgi gaidītais sniegs beidzot klāj zemi un termometra stabiņš noslīdējis krietni zem nulles, daudzi apsver domu nodoties ziemīgām aktivitātēm svaigā gaisā. Bet, ko labāk izvēlēties – slēpošanu, slidošanu vai snovbordu? Ja slēpošanu – tad distanču vai kalnu? Katrai aktivitātei savi plusi un mīnusi. Iepazīsties ar tiem un izlem, kurš izkustēšanās veids ir piemērotāks tieši tev!

Lasīt vairāk

Ziemas sporta veidi: distanču slēpošana nodarbina gandrīz visas muskuļu grupas

Foto: LETA

Populārākais sporta veids ziemā ir slēpošana, kas ir arī ideāls fitnesa treniņš ķermenim svaigā gaisā, noskaidrojuši eksperti.

Lasīt vairāk

Fizioterapeita ieteikumi sportot gribētājiem un iesācējiem, lai muskuļi netiktu pārslogoti

Foto: Shutterstock

Ķermenis un veselība būs pateicīga par apņemšanos sportot, taču bieži vien apņēmība zūd jau pēc pāris nedēļām. Hokeja kluba "Kurbads" fizioterapeits Rolands Admidiņš uzskata, ka vēlme būt aktīvam un sportot beidzas, nepareizi izvēloties aktivitāšu biežumu un intensitāti: "Cilvēkam, kurš iepriekš nav sportojis, nevajadzētu sākt ar smagiem un intensīviem treniņiem vairākas reizes nedēļā, tam nebūs nekādas jēgas – skelets un muskuļi tiks neveselīgi pārslogoti, bet motivācija zaudēta."

Lasīt vairāk

Sportot ārā ziemā - veselīgi un ieteicami! Pieredzē dalās sabiedrībā zināmas sievietes

Foto: Privātais arhīvs

Kamēr vieni šobrīd sapņo par smilšainām pludmalēm, palmām un siltu okeānu, citi ķer kaifu, traucoties lejup no kalna, baltām sniega vērpetēm švīkstot gar ausīm. Varētu šķist neprātīgi pamest silto mājokli un ziemas spelgonī doties ārā, lai sportotu, tomēr mūsu vidū ir pietiekami daudz drosmīgu un aktīvu cilvēku, kuri ziemā ne vien aizrautīgi sporto, bet pat kaili peldas āliņģī. Iespējams, ir vērts biežāk doties laukā un izkustēties, jo sportošana svaigā gaisā arī ziemas sezonā nāk par labu mūsu veselībai.

Lasīt vairāk

Ziemas sporta veidi: slidošana uzlabo cilvēka fizisko izturību

Foto: LETA

Straujiem soļiem tuvojas ziema, un tiem, kuriem pavasarī, vasarā un rudenī patīk sportot svaigā, jāmeklē sportošanas veidi šajā aukstajā gadalaikā. Viens no populārākajiem ziemas sporta veidiem ir slidošana.

Lasīt vairāk

Infografika: Fiziskās aktivitātes visam gadam

Foto: Shutterstock

Regulāras fiziskās aktivitātes uzlabo pašsajūtu, pagarina dzīves ilgumu un kvalitāti, uzlabo koncentrēšanās spējas un vienkārši ir labs laika pavadīšanas veids. Lūk, aktivitātes, kas šo gadu varētu padarīt sportiskāku, veselīgāku un jautrāku!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!