Foto: Shutterstock
Vai atceries pasakas, kurās tēvadēliem vai bārenītei bija jāizvēlas viens ceļš no trijiem, bet visos izrādījās briesmas, tikai – katras savā veidā. Dzīvē ir situācijas, kad jāpieņem izvēle starp divām vai vairākām iespējām, kur jau iepriekš zināms – riski būs visās izvēlēs. Varbūt ārstēšanās ar dažādiem riskiem. Vai kāds cits jautājums, kur varianti nav viennozīmīgi. Ko darīt, ja nekas no tā neliekas līdz galam labs, bet gribas pieņemt iespējami labāko lēmumu?

"Dažkārt, izdarot izvēli, uzvarētājs ir skaidrs un lēmums ir viegls. Bet nereti ir daudz pelēko toņu. Tādēļ rodas apjukums un nenoteiktība nerimst," portālā "Psy Alive" stāsta Robina Brikele, psihoterapeite Virdžīnijā.

Lēmumu pieņemšana cilvēkiem, kas cieš no traumas

Tiem, kuri pārdzīvojuši emocionālu vai fizisku traumu, var būt grūtāk pieņemt lēmumus, jo šie cilvēki bieži vien sev neuzticas vai ir pārlieku piesardzīgi. Bez uzticēšanās sev cilvēks meklē ārēju apstiprinājumu savam lēmumu, tā var novest sevi līdz galējam satraukumam vai vispār nevienam neuzticēties, min Brikele.

Cilvēkam, kas izdzīvojis vai cietis fiziski vai emocionāli, pārmaiņas var šķist sāpīgi riskantas. Tāpēc var šķist, ka situācijas vai kādas rīcības nepieņemšana var palīdzēt pasargāt no pārmaiņām. Parasti tā nav.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!