Foto: Shutterstock
Gardajam auglim rambutānam tiek piedēvētas tādas skaistumkopšanas vērtības, kas varot sacensties pat ar izslavēto nobriedušas ādas superlīdzekli retinolu.

Gluži vai katru dienu tiek prezentēti jauni produkti, zīmoli un idejas ideālajai skaistumkopšanas formulai. Un kad šķiet, ka viss jau ir rokās, formula atkal un atkal attālinās. Šoreiz tikai rokas stiepiena attālumā, jo brīnumainais auglis atrodas ledusskapī. Tas ir mūsu platuma grādos neierastais, adatainais auglis rambutāns.

Gadiem ilgi par ādas un vispārējās ķermeņa veselības "superfūdu" dēvē antikosidantu "spridzekļus" – mellenes, spinātus, avokado. Tajos esošie vitamīni vairo enerģiju un spēcina imūnsistēmu. Tiem piebiedrojies adatainais auglis no Dienvidaustrumāzijas, kā priekšrocības ir tikpat lieliskas kā paša uzkrītošais izskats un amizantais nosaukums.

Foto: Shutterstock

Augu sastāvdaļas skaistumkopšanā ir iecienītas, tās spēj nodrošināt līdzīgus rezultātus, bet ar saudzīgāku pieeju. Dermatoloģe, ķirurģe Denija Engelmane izdevumā "The Zoe Report" rambutānu pat dēvē par lielisku alternatīvu anti-age kategorijas sastāvdaļai retinolam. Pat labāk, jo retinols ir kairinošs, bet šis auglis piemērots pat jutīgai ādai.

Kā skaidro ķīmiķe Krupa Koestīne: "Rambutāns ir bagāts ar flavonoīdiem un fenola savienojumiem, tostarp kvercetīnu, korilagīnu, ellagskābi un geraniīnu, kas nodrošina antioksidantu priekšrocības un palīdz samazināt hiperpigmentāciju." Minētie, grūti izrunājamie nosaukumi ir tie, kas palīdz stimulēt kolagēna ražošanu ādas šūnās, kas nozīmē, ka rambutāns ir vērtīga sastāvdaļa, lai mazinātu smalkas ādas grumbiņas un veicinātu šūnu elastību (burtiski tas pats, ko paveic retinols).

Un tā kā augļa ekstraktos ir arī liels daudzums C vitamīna, kas cīnās pret brīvo radikāļu veiktajiem bojājumiem, tas aizsargā arī ādu pret šo oksidatīvo stresu.

Kā iekļaut un kā lietot

Denija Engelmane gluži vai dievojas, ka tā kā auglis ir maigs, tas neizraisīšot negatīvas blakusparādības. To varot lietot jebkuram ādas tipam, īpaši ieteicams tai, kas ir ar noslieci uz jutīgumu. Ar to vien stāsts nebeidzas, rambutāns ir mitrinošs un tāpēc vērtīgs sausai un nobriedušai ādai.
Lai gan šis ir jauns elements skaistumkopšanā, gudrie prāti rambutānu jau ir ievietojuši tūbiņās – serumos, krēmos un sejas maskās. Tāpēc augli, gaidot uz brīnumu, uz sejas pašam berzēt nevajadzētu, ērtāk par ērtu un kvalitatīvāk būs izmantot gatavos produktus. "Serumiem un krēmiem ir mazāks molekulas izmērs, kas ļauj galvenajai sastāvdaļai iekļūt dziļāk ādā," Engelmane apstiprina. Rambutāna produktus no rīta ir jālieto uzreiz pēc ādas attīrīšanas, bet vakarā to var pievienot pārbaudītajam retinolam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!