Foto: Shutterstock

Ideālā pasaulē bērni allaž ir mīļi un paklausīgi, bet realitātē mēdz būt kaprīzi, savtīgi un pat nekaunīgi. Kā tikt galā ar viņu uzvedību, izvairīties no konfliktiem un nepazaudēt veselo saprātu? Turpinājumā uzzini, kādas uzvedības stratēģijas vecākiem ieteicams izmantot.

Jā, vecākiem bieži ir sarežģīti atrast kopīgu valodu ar nepaklausīgiem un ietiepīgiem bērniem. Pat visvienkāršākās ikdienā darāmās lietas, piemēram, vannošanās vai ēšana, var kļūt par sarežģītu pārbaudījumu. Vairumā gadījumu vecāki paši neapzināti provocē šādu uzvedību, ļaujoties bērnu histērijām. Labākais veids, kā tikt galā ar nepaklausīgu bērnu, – parādīt viņam, ka viņa triki nedarbojas. Vienlaikus būtu jāizceļ brīži, kad bērns uzvedas labi.

Vispirms ir vērts norādīt, ka bērnu rīcība ir jāskata kontekstā ar viņu vecumu. Ir milzu atšķirība, vai bērns ir nekaunīgs trīs vai 16 gadu vecumā. Bez šaubām, tādiem izgājieniem nevajadzētu būt nedz mazam bērnam, nedz pusaudzim. Tomēr tikt skaidrībā par iemesliem var palīdzēt kaut nelielas zināšanas par personības attīstības etapiem, kurus detalizēti ir aprakstījis psihologs Ēriks Ēriksons.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!