Foto: Shutterstock

Vainas sajūtu gan jau pazīst gandrīz visi. Dažreiz tā izpaužas tik spilgti, ka rodas vēlme no tās kaut kā atbrīvoties. Kādus soļus spert, lai tiktu galā ar šīm nepatīkamajām sajūtām? Un kādos gadījumos tās tomēr var sniegt pozitīvu atgriezenisko saiti?

Tieši vainas sajūta parāda, ka esam attālinājušies no pamatvērtībām, tā piespiež mūs uzņemties atbildību, ja mūsu rīcība novedusi pie negatīvām sekām, palīdz attīstīt pašapziņu un, visbeidzot, ļauj pārbaudīt, kā mūsu uzvedība ietekmē citus, un to labot, izvairoties no kļūdu atkārtošanās. Lai gan vainas apziņa dažkārt var veicināt pozitīvu izaugsmi, tā var arī aizkavēties ilgi pēc tam, kad citi jau sen ir aizmirsuši vai piedevuši notikušo.

Četri vainas sajūtas veidi

Vainas sajūta var rasties individuālā vai kolektīvā līmenī. Daži cilvēki dzīves laikā pāriet no viena uz citu veidu. Citi vienlaikus var izjust vienu vai vairākus vainas veidus, rakstā vietnē “Healthline” skaidro tā autore Kristela Reipole, bet viņas pausto apstiprinājis psihologs Metjū Bolands. Lūk, kāda veida vainas sajūtu iespējams piedzīvot!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!