Foto: Unsplash
Visiem pazīstama ir tā skaudība, kad darbdienas laikā citi atpūšas un to nekautrīgi demonstrē savos sociālajos kontos. Bet ļaunāka par to ir paša atvaļinājuma vainas sajūta, kas neļauj izņemt pelnīto pārtraukumu vai tā laikā, nespēt relaksēties un atjaunoties.

Atpūtas sekas ir iekavēti darbi

Lai gan ir skaidrs, ka brīvdienas ir nepieciešamas kā mentālajai, tā fiziskajai veselībai, spēt pilnībā "atslēgties" no darba, neraizēties pirms un atpūtas laikā, nav nemaz tik vienkārši. Grāmatas "The Burnout Epidemic" autore Dženifera Mosa apstiprina, ka cilvēki nemāk atpūsties un brīvo laiku izmantot atbilstoši mērķim. Iemesls esot mentalitāte "sasniegt vairāk, iet uz maksimumu", kas tiek asociēta ar veiksmīgiem darbiniekiem un liek domāt, ka atpūtas sekas būs iekavēti darbi, kolēģi bez pamata zem kājām. Nespēja atpūsties ir biežāk sastopama tieši perfekcionistu vidū, kuri, izlaižot darba dienu, jūtas slikti un sevi šausta. Kurš visu izdarīs tā, kā ir nepieciešams?

Amerikāņu terapeite Ketrīna Lī skaidro, ka pēc būtības, vainas sajūta ir ļoti spēcīga un izaicinoša emocija. Tā ir kā fizisks smagums. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!