Foto: Shutterstock
Aktīvākās soctīklu māmiņas savu bērnu gaitas dokumentē jau kopš pašas dzimšanas. Saviem sekotājiem viņas atrāda gan krūts zīdīšanu, gan bērna pirmos soļus, gan kopīgu mājas darbu pildīšanu. Bērns faktiski izaug soctīklu lietotāju acu priekšā. Kamēr māmiņas priecājas par "like", ko saņem par tikko publicēto mazuļa fotogrāfiju, tikmēr arvien vairāk aktualizējas jautājums – ko darīt bērniem, kuri nevēlas kļūt par digitālo saturu?

Kāds pētījums liecina, ka ar bērniem – līdz viņi ir sasnieguši 13 gadu vecumu – vidēji tiek publicētas 1300 digitālā satura vienības. Tās ir gan fotogrāfijas, gan garāki un īsāki video visdažādākajās platformās. Soctīklu apmātie vecāki naski dalās ne tikai ar savām ikdienas gaitām, bet arī bērnu. Kādam tā ir spalvu paglaudīšana, rau, cik skaists un talantīgs ir mans bērns, bet kādam šāda izklaide nes reālu peļņu.

Bet ne visu bērnu sapnis ir gozēties mammas soctīklos un kļūt par nekontrolēti plašas auditorijas apskates objektu. Piemēram, kāda jauniete ar segvārdu Klēra intervijā "Teen Vogue" atklāja savu skaudro bērnību – vecāki viņai lika pozēt kameru priekšā. Reiz Klēra pat bija iebildusi tēvam, norādot, ka vairs nevēlas filmēties viņa "YouTube" video, taču tēvs pateicis, ka tādā gadījumā viņiem būs jāpārvācas uz vienkāršāku māju, vecākiem būs jāatsāk strādāt un vairs nebūs naudas greznām lietām.

Visa Klēras bērnība risinājusies kameru priekšā un tika publicēta ģimenes "YouTube" kanālā, savācot miljoniem skatījumu. Savukārt šobrīd meitene gaida savu pilngadību, lai varētu atklāti stāstīt par soctīklu negatīvo ietekmi uz bērniem.

Pret bērnu publicēšanu soctīklos iebilst arī populārā influencere Bobija Althofa (@bobbialthoff). Viņas sekotāju skaits "TikTok" ir sasniedzis 3,6 miljonus, un autore sākusi rūpīgi sargāt savus bērnus. Bobija vairs nepublicē nedz video, nedz fotogrāfijas ar saviem bērniem, viņa pat nesauc viņus īstajos vārdos. "Es vēlos, lai viņiem būtu iespēja pašiem uzrakstīt savu dzīvesstāstu. Es par savu darbu esmu izvēlējusies cilvēku izklaidēšanu, taču tas nav manu bērnu darbs, un es nevēlos viņiem to uzspiest."

Bobija arī atzina, ka, viņasprāt, cilvēki bieži vien aizmirst: bērni kādu dienu izaugs un var kļūt ļoti nelaimīgi savas soctīklos izveidotās identitātes dēļ.

Kad Bobija nolēma no saviem soctīkliem izņemt bērnus, daudziem šāds lēmums šķita dīvains. Taču šobrīd šī tendence kļūst aizvien populārāka. Arī Maija Naita (@maiaknight) aktīvi iestājas pret bērnu publicēšanu sociālajos tīklos. Kopš 2022. gada decembra Maija vairs nerāda savus bērnus. "Viņi tagad ir mazi bērni. Esmu nolēmusi vairs tā nedarīt, esmu nolēmusi pasargāt savus bērnus," teica sieviete, kurai "TikTok" platformā seko 8,1 miljons cilvēku.

Taču ne visas māmiņas izvēlas pasargāt savas atvases no sociālajiem tīkliem. Aizvien daudzām tā ir būtiska dzīves sastāvdaļa – publicēt idealizētas ģimenes fotogrāfijas. Greznas dzimšanas dienas svinības, izsmalcinātas kleitiņas un smaidi, smaidi, smaidi... Šķiet, populārākajām soctīklu māmiņām ir ideāla dzīve, kur nav vietas bērnu blēņām, strīdiem un netīriem traukiem. Kaut kādā mērā viņas savus sekotājus ievilina fantāziju virpulī, kas patiesībā neeksistē.

Viņas publicē smaidīgas fotogrāfijas no dārgām dzimšanas dienas ballītēm un elitāriem bērnudārziem, radot iespaidu par ideālu mammas dzīvi, aiz kuras patiesībā slēpjas apmaksāta produktu reklāma. Ideālās soctīklu māmiņas izvēlas publicēt tikai sirsnīgus brīžus, vairoties no pelēkās ikdienas. Viņu bērni allaž ir sakopti, izgulējušies un nekādā gadījumā neatstāj pēc sevis nesakārtotu istabu.

Dr. Šarlote Armiteidža, kura šobrīd ir britu šova "Big Brother" psiholoģe, pauž bažas par idealizētu bērnu atspoguļojumu sociālajos tīklos. "Pirmkārt, tas ietekmē attiecības starp vecākiem un bērniem, tās kļūst atkarīgas no bilžu radīšanas un "laiku" skaita." Psiholoģe arī akcentēja, ka cilvēki, kuri jūtas apmierināti ar savu dzīvi, netiecas publiski izrādīt idilliskus skatus.

Bet visvairāk viņu uztrauc, ka, publicējot bērnu bildes ar mērķi savākt pēc iespējas vairāk sirsniņu un komentāru, viņiem tiek mācīts, ka galvenais ir citu viedoklis, nevis paša izjūtas. "Tas ir neveselīgi, jo bērna pašcieņa un vērtība balstās uz to, ko citi par viņu domā, nevis uz to, kā viņš pats jūtas," skaidro psiholoģe.

Satraucoši ir arī tas, ka soctīklos nonākušās bērnu fotogrāfijas var tikt izmantotas ļaunprātīgi. Tās var izmantot skolasbiedri, lai ieriebtu vai pazemotu. Vēl bīstamāk, ja bērnu fotogrāfijas nonāk varmāku un pedofilu rokās, ko teju nav iespējams izkontrolēt. Tamdēļ, piemēram, Francijā šobrīd tiek diskutēts par to, lai ar likumu aizliegtu publicēt bērnu fotogrāfijas.

Nokļūt soctīklos uzreiz pēc dzimšanas nav neviena bērna izvēle, taču tas var stipri ietekmēt viņa nākotni. "Bērni bieži ir neapmierināti ar to, ka vecāki publicē viņu attēlus. Un ne jau tāpēc, ka viņiem liek tēlot ideālu dzīvi, bet tāpēc, ka viņus vēlāk par to pazemo vienaudži," medijam "The Independent" stāsta Londonas Ekonomikas skolas Mediju un komunikācijas nodaļas profesore Sonija Livingstone.

Bet par spīti visiem draudiem, vecāki turpina soctīklus piepildīt ar savu bērnu bildēm, iespējams, pat neapzinoties potenciālos draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!