Foto: DELFI
Piekares sistēmu treniņš (TRX) ir vingrinājumu metode, kura balstās uz katra lietotāja ķermeņa svaru, un "Delfi Fitness" piedāvā šīs metodes pamatvingrinājumus.

Tiem, kuriem fiziskā slodze nav ikdienišķa, šis ir lielisks veids, kā treniņu padarīt kustīgāku. Cilvēkiem, kuriem ir sēdošs darbs, nav no ofisa krēsla jāpārsēžas trenažierī, bet viņiem treniņi kļūst daudz kustīgāki. Tas nozīmē, ka visi muskuļi strādā reizē. TRX treniņos īpaši darbojas ķermeņa kodols, jeb "core", kas ir dziļā muguras muskulatūra. Pie tam šie treniņi uzlabo koordināciju un līdzsvaru. "Nostiprinot ķermeņa "serdi", ķermenis kļūst atjautīgāks un eksplozīvāks, kas svarīgi sportistiem. Pie tam treniņi ir īsāki un intensīvāki, un mūsdienu cilvēkam tas ir svarīgi," teica DCH Studijas fitnesa treneris Kaspars Ozoliņš.

Video redzamie vingrinājumi tiek izpildīti arī trenažieru zālē ar brīvajiem svariem vai ir analogi tiem, kas tiek veikti ar mašīnām. Šie vingrinājumi ir gan ķermeņa lejasdaļai, gan augšdaļai. TRX treniņi tiek veikti ar siksnām, nevis gumijām. Pildot treniņus, siksnām vienmēr jābūt nostieptām, kā arī jābūt pareizai stājai. Jo ķermenis ir tuvāk grīdai un ķermeņa leņķis attiecībā pret grīdu ir šaurāks, jo vingrojums būs grūtāks. Sākumā vingrinājumus vajadzētu veikt lēnām, lai ķermenis pierod.

"Piekares sistēma uzrunā pilnīgi jaunu auditoriju. Uz TRX treniņiem sākuši nākt cilvēki, kuri nemīlēja trenažieru zāli visu stereotipu dēļ vai kuriem nepatika grupu nodarbības. Tas kaut kā piesaista. Iespējams, tas tāpēc, ka ātri var redzēt izaugsmi," stāstīja DCH Studijas fitnesa treneris.

"Piekares sistēma fitnesa industrijā radījusi izmaiņas, jo bieži vien jauni sporta klubi atsakās no trenažieriem, bet izmanto šīs TRX sistēmas, ar kurām var veikt visa ķermeņa spēka treniņu. TRX sistēmas nav īstais veids, kā palielināt muskuļu masu, bet tas ir veids, kā ar savu ķermeņa svaru nodarbināt savu ķermeni. TRX aizņem maz vietas, un vingrojumu intensitāte ir no zemas, kas noderēs cilvēkiem ar lieko svaru vai kas iet rehabilitāciju, līdz superaugstai, ka noderēs profesionāliem sportistiem. Profesionāli sportisti ļoti iemīļojuši TRX, sevišķi ASV. Šajos vingrinājumos iesaistās viss ķermenis, un tā ir lielākā TRX priekšrocība," stāstīja Kaspars Ozoliņš.


Video tapis sadarbībā ar:
DCH Studija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!