Foto: Shutterstock
Attīstoties riteņbraukšanas kultūrai, aizvien biežāk notiek dažādas velo sacensības, kurās piedalās ne vien profesionāli sportisti, bet arī velobraukšanas entuziasti. Arī šajā nedēļas nogalē notiks vairāki velomači - pārbaudīt spēkus aicina gan atjaunotais Varakļānu novada velobrauciens, gan Ķekavas velomaratons.

Lai arī cik gara būs veicamā sacensību distance, pats būtiskākais pirms došanās tajā ir atbilstoši iesildīties, kas palīdzēs ķermenim sagatavoties fiziskajai slodzei un izvairīties no nevēlamies savainojumiem un pārpūles, portālam "Rutks.lv" stāsta Ķekavas velomaratona vēstnesis, skeletonists Martins Dukurs, rādot 5 vienkāršus vingrinājumus, kas ir viegli veicami un palīdzēs izvairīties no savainojumiem.

Aizmugurējo augšstilbu un kāju ikru muskuļu iesildīšanai – atspiediens

Foto: Publicitātes foto

Līdzīgi, kā veicot atspiedienus, atspiedies pret soliņu vai kādu citu augstāku virsmu. Ķermeni turi taisnu, ieliec vienu kāju,bet otru aizkabini aiz taisnās kājas. Pēc tam atkārto to pašu ar otru kāju. Tādā veidā tiek stiepti kāju ikru un aizmugurējie augštilbu muskuļi taisnajai kājai, kā arī iesildīta ahileja cīpsla – tieši tā riteņbraukšanas laikā tiek visbiežāk traumēta.

Priekšējo augšstilbu muskuļu iesildīšanai – izklupiens

Foto: Publicitātes foto

Lai iesildītu priekšējos augšstilbu muskuļus, Martins Dukurs piedāvā veikt visiem pazīstamo izklupienu. To ir iespējams veikt gan uz taisnas virsmas, gan ņemot palīgā soliņu.

Sper soli uz priekšu, novietojot kāju sev priekšā (vai uz augstākas virsmas) un saliec celi, tādā veidā iesēžoties kājā, kas atrodas priekšā. Šādi tiek stiepta gan salocītās kājas ahileja cīpsla, gan kājas cisku muskuļi.

Aizmugurējo augšstilbu muskuļu, ahilejas cīpslas un muguras iesildīšanai – pēdas satvēriens

Foto: Publicitātes foto

Novieto kāju uz augstākas virsmas tā, lai kājas veidotu 90o leņķi, bet pēda – vērsta uz augšu. Satver pēdu ar plaukstu un, atkarībā no lokanības, virzi pieri tuvāk celim, tā stiepjot arī muguras muskuļus un plecus.

Priekšējo augšstilbu muskuļu iesildīšanai – kājas satvēriens aiz muguras


Priekšējo augšstilbu muskuļi riteņbraukšanas laikā ir pakļauti lielai slodzei, tādēļ tos ieteicams iesildīt, izvēloties vairākus vingrinājumus. Papildus izklupienam, vienkāršs, bet efektīvs vingrinājums ir kājas satvēriens aiz muguras.

Pārliecinies, ka atrodies uz gludas virsmas, lai pēda būtu stabila. Saliec vienu kāju aiz muguras, cenšoties to piespiest maksimāli sev klāt. Papildu stabilitātei, pieturies pie soliņa, sienas vai kā cita.

Augštilbu un ikru muskuļu, muguras un plecu iesildīšanai – noliekšanās

Foto: Publicitātes foto

Visvienkāršākais, bet reizē efektīvākais no iesildīšanās vingrinājumiem ir noliekšanās. Tās izpilde neprasa daudz pūles un ir izpildāma praktiski jebkur.

Nostājies stabili, kājas plecu platumā un lēnām liecies uz priekšu. Centies rokas pēc iespējas tuvināt pie zemes un pieri pie ceļiem.

Ķermeņa atsildīšanās

Lai pēc brauciena atgrieztu ķermeni miera stāvoklī, neaizmirsti arī vieglus atsildīšanās vingrinājumus – kad brauciens noslēdzies, nesteidzies apstāties, turpini lēnu braucienu vai nedaudz paskrien. Pēc tam vari veikt kādus no iepriekš norādītajiem iesildīšanās vingrinājumiem, jo tie veiksmīgi pildīs arī nepieciešamo ķermeņa nomierināšanas funkciju.

Visi norādītie vingrinājumi, lai arī vienkārši, tomēr jāizpilda rūpīgi, jo tikai tā muskuļi tiek kvalitatīvi iesildīti un ir gatavi fiziskai slodzei.
Martins Dukurs

Svarīgi arī ņemt vērā, ka norādītos vingrinājumus ir jāpilda ievērojot katra sportista spēju robežas – tos nedrīkst pārspīlēt, jo arī pavirša un samocīta iesildīšanās var novest pie traumām. Savukārt, ja vingrinājumi tiks izpildīti pareizi un nesteidzoties, riteņbraucēji samazinās traumu – muskuļu sastiepumu un sarāvumu iespējamību, kā arī sacensību laikā būs labāka pašsajūta

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!