Foto: Shutterstock
Ērta, visiem pieejama un viegli paņemama līdzi pat ceļojumos. Lēcieni ar lecamauklu var tikt izmantoti gan kā anaerobā, gan kā aerobā slodze, kuras laikā iespējams stiprināt kā veselību, tā arī ķermeņa izturību.

Ķermenis novērtēs

"Viens no lecamauklas ieguvumiem ir tas, ka katrs cilvēks pats vari izvēlēties, cik augstu intensitāti treniņam vēlas," portālam "Health" stāsta Tims Čurčs, pētnieks un sabiedrības veselības speciālists. Lecamaukla var būt lielisks veids, kā iesildīties pirms treniņa, taču, pildot intensīvākus un sarežģītākus vingrinājumus, iespējams aizelsties jau pēc pirmajām divām minūtēm.

Lecamauklas vingrinājumi prasa visa ķermeņa iesaisti. Vingrojumus ar lecamauklu iecienījuši arī bokseri, jo to laikā vienlaikus un ļoti precīzi jāizpilda gan roku, gan kāju kustības, teic sabiedrības veselības speciālists. Čurčs vingrinājumus ar lecamauklu salīdzina ar daudzu mūziķu apvienošanos kopīgam koncertam – paiet gana ilgs laiks, līdz mūziķi iemācās saspēlēties, un tieši tāds pats princips nepieciešams, lai darbībā apvienotu vairākas muskuļu grupas.

Citi ieguvumi:

  • Uzlabo sirds veselību. Treniņu rutīnā iesaistot arī vingrinājumus ar lecamauklu, sirds tiek pieradināta pie augstākas intensitātes aktivitātēm, un ir pierādīts, ka šādi treniņi ne tikai stiprina sirdi, bet arī samazina insulta un sirds slimību risku.
  • Nostiprina ķermeņa augšdaļu. "No malas varētu šķist, ka, lecot ar lecamauklu, tiek nodarbinātas vien plaukstu locītavas un pašas plaukstas, taču patiesībā, pareizi un stabili vadot lecamauklu, vingrinājumu laikā tiek nodarbināti arī augšdelmi, pleci un mugura," uzsver Mišela Olsena, sporta zinātnes profesore Huntingdonas koledžā.
  • Palielina kaulu blīvumu. Regulāras fiziskās aktivitātes un vingrošana palielina kaulu blīvumu, kas samazina osteoporozes risku. Kāda pētījuma ietvaros sievietēm trīs reizes nedēļā bija jālec desmit reizes tik augstu, cik vien viņas spēja, un pēc pusgada tika novērots, ka šīm sievietēm kaulu blīvums kājās un mugurkaulā bija palielinājies.
  • Samazina tauku daudzumu uz vēdera. Protams, fiziskās aktivitātes bez ēšanas paradumu mainīšanas nebūs efektīvs veids, lai atbrīvotos no taukiem vēdera zonā, taču augstas intensitātes aktivitātes, tai skaitā lēkāšana ar lecamauklu, palīdz ātrāk zaudēt liekās tauku masas, it īpaši vēdera zonā.
  • Uzlabo līdzsvara izjūtu. Lecamaukla prasa ļoti labu koordināciju un līdzsvaru. Patstāvīgi treniņu plānā iekļaujot arī lecamauklu, koordinācija un līdzsvara izjūta uzlabosies arī ikdienas dzīvē – tu spēsi izvairīties no neveiklas paslīdēšanas un kritieniem. "Bērniem, kuri cīnās ar savu koordināciju un līdzsvara izjūtu, treniņos lieku lekt ar lecamauklu," pieredzē dalās Tims Čurčs. Kāds pētījums patiesi pierādīja, ka regulāri veicot vingrinājumus ar lecamauklu, uzlabojās koordinācija un līdzsvars – pētījumā piedalījās jaunie futbolisti, kur daļa no komandas praktizēja lecamauklas vingrinājumus, bet daļa nē.

Kā atrast sev piemēroto?


Garums. Īstās lecamauklas izvēli treneris Izajs Leons salīdzina ar atbilstoša riteņa izvēli. "Tieši tāpat, kā kāds ritenis var izrādīties par lielu tev, arī lecamaukla var izrādīties pārāk gara," viņš stāsta portālam "Prevention". Pirms iegādes ņem vērā, ka lecamauklai jābūt tik garai, lai, uzkāpjot uz tās ar abām kājām, rokturi sniegtos līdz padusēm.

Svars. Ir dažādi lecamauklu veidi: vienkārša, ātruma un smaguma lecamaukla. Un tas, kuru no šiem veidiem izvēlēties, ir atkarīgs no taviem mērķiem. Ātruma lecamaukla būs piemērota tiem, kuri vēlas kārtīgu kardio treniņu – tā ir plāna un ļauj kustēties daudz ātrāk, rezultātā paātrinās arī kaloriju sadedzināšana. Savukārt, ja vēlies trenēt spēku un izturību, jāizvēlas smaguma lecamaukla. Šīm lecamauklām ir smagāki rokturi, kas palīdzēs uzaudzēt muskuļu masu, kā arī stiprinās plecus. Savukārt, ja tikai nesen sāki lēkt ar lecamauklu, labāk izvēlēties parastu lecamauklu, bez īpašas specifikas. Šīm lecamauklām visbiežāk ir biezs pinums un labāk satverami rokturi.

Atceries, ka ķermenis vispirms ir jāpieradina pie visa jaunā, tādēļ, lai izvairītos no pārslodzes un traumām, ar lecamauklu no sākuma lec vien piecas līdz desmit minūtes, ar laiku slodzi palielinot. Tieši tāpat atceries, ka ķermenis vispirms jāiesilda – jā, arī pirms lecamauklas vingrinājumiem.

Lūk, vēl daži ieteikumi, kurus ņemt vērā:

  • Lekšanas laikā pleciem jābūt atslābinātiem, savukārt elkoņiem nedaudz saliektiem.
  • Lecamaukla jāiegriež ar kustībām, kas nāk no plaukstu locītavām, ne rokām.
  • Lekšanas laikā turi ceļgalus nedaudz saliektus, un viegli palecies uz pirkstgaliem. Palēcienam nav jābūt augstam, lai arī piezemēšanās būtu maiga, neradot risku satraumēties.
  • Lec uz līdzena pamata – vispiemērotāk lēkāt uz koka grīdas, sporta laukuma seguma vai gumijota paklāja, noteikti nevajadzētu vingrināties uz betona pamata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!