Foto: Shutterstock

Līdz ar pirmajiem saules stariem, kas pārtrauc ziemas drēgnumu, organisms sauc pēc zaļumiem. Tik gardi kā pavasarī, tie negaršo nekad. Visiecienītākie zaļumi pavasarī uz palodzes noteikti ir lociņi, bet kā ar dillēm, kuras vasarā piegriežam teju visiem ēdieniem? Vai arī tās iespējams izaudzēt uz palodzes?

Dārzniecības "Neslinko" saimniece Elga Bražūne saka, ka dilles varētu pretendēt uz viscimperlīgākā garšauga statusu. Tās izaudzēt uz palodzes ir īsta veiksmes spēle. "Dilles ir kā karalienes – izvēlīgas. Ne visos dārzos aug smukas un veselīgas, un podiņā uz palodzes tās izaudzēt ir tiešām izaicinājums, kas reti kuram izdodas. Dillei patīk pasmaga augsne – tur tā aug labāka un leknāka. Ja iestādīsim augsnē uz kūdras bāzes, ko pērkam veikalos, tad visdrīzāk tur nekas prātīgs nesanāks," skaidro Bražūne, piebilstot, ka eksperimentējis ar diļļu audzēšanu uz palodzes ir viņas vīrs, kurš mēģinājis tās izaudzēt dažādos substrātos: vislabāk dilles podiņā augušas augsnē, kas paņemta no kurmju rakumiem vai vienkārši laukos izrakta.

Savukārt Dārzkopības institūta Dārza daļas vadītāja Baiba Skrebele teic, ka mēģinājusi dilles sēt un audzēt uz palodzes, bet nekas no eksperimenta nav iznācis. "Arī dārzā citreiz neizdodas. Esmu pamanījusi, ka vislabāk tās aug, kad pašas iepriekšējā gadā izbērušas sēklas un dīgst, kur nu ienāk prātā. Dažreiz daru tā –, ja ārā ieraugu čupiņu ar saaugušām dillēm, ar lāpstu to izroku un ienesu siltumnīcā – tad tās izaug ātrāk," padomos dalās dārza speciāliste.

Arī citus garšaugus no sēkliņām nebūs nemaz tik viegli izaudzēt. Ja tomēr vēlies eksperimentēt, apbruņojies ar pacietību un atceries, ka galu galā nekas var arī neizdoties. Sējot seleriju, timiānu, rukolu, pētersīļus, raudeni jeb oregano, lavandu, jāsaprot, ka to dīgšanas periods ir ļoti ilgs, turklāt jānodrošina konstanta temperatūra un mitrums. Tad labāk iegādāties jau gatavus stādus vai jaunstādus. Arī tējas augus izaudzēt no sēkliņām būs pagrūti, skaidro Bražūne. Piemēram, mētras, kas nu pieejamas vairākos aromātos, arī labāk iegādāties jau kā nobriedušu stādu, jaunstādu, var arī apsakņot stādu no kāda cera.

Vairāk par to, kas jāņem vērā, lai veiksmīgi realizētu dārziņu uz palodzes un izaudzētu arī brangus tomātu un gurķu stādus, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!