Kad vecās ziemcietes dobē jau krietni sakuplojušas, laiks ķerties klāt dobes atjaunošanai. Puķes izroc, dobi kārtīgi izlasi no nezāļu saknēm un augsni, ja vajadzīgs, ielabo, bet pēc tam ķeries klāt ziemciešu ceru sadalīšanai. Tā laika gaitā iegūsi vairāk augus, par to neko nemaksājot. Vairāk raidījumā "Dārza jautājums" skaidro dārzniece un arboriste Ilze Andersone.

Kāpēc pirms ziemciešu ceru sadalīšanas un to stādīšanas atpakaļ dobe jāizravē? Tas ir ļoti svarīgs darbiņš, ja vēlies vasarās mazāk ravēties, bet vairāk baudīt. Ieteicams no dobes izlasīt redzamās nezāļu saknes un tad dobi uzrakt vēlreiz un vēlreiz. Tā gūsi vislabāko rezultātu.

Ja vajadzīgs, var ielabot arī augsni dobē, izvēloties kompostu vai melnzemi, vai speciālu augsni, kuru iespējams iegādāties veikalā. Cits variants – augsni uzlabot tieši vietās, kur tiks stādītas puķes, tātad zem katra auga paliekot pa kādai saujai ar kompostu. Tas augiem palīdzēs ātrāk apsakņoties jaunajā vietā.

Kad augsne gatava un dobe tīra, var ķerties klāt augu stādīšanai atpakaļ dobēs. Andersone uzsver, ka, atjaunojot vecās dobes pavasaros, nav jābaidās no peoniju vai tulpju izrakšanas. Jā, tās šajā sezonā ziedēs mazāk, toties dobe izskatīsies skaisti un nākamgad puķes jau atkal ziedēs ar visu sparu. Dienziedes dārzniece iesaka stādīt cieši kopā, lai nezāles tām netiktu cauri. "Tiem, kas ir aizņemti ikdienā, iesaku – ziemcietes ir tie augi, kuru kopšana ir minimāla. Ja katru gadu tās sakopjam, tad tās aug savā nodabā un mūs priecē," viņa stāsta. Tāpat ieteicams izraktās ziemcietes dalīt mazākos ceros, jo tādējādi iespējams dārzā tikt pie vairāk augiem, par to nemaksājot papildus.

Ziemciešu cerus droši var dalīt, tos cērtot ar lāpstu. Andersone stāsta, ka nevajag baidīties no šī darbiņa, jo augs izdzīvo. Ja cers ir trauslāks, var mēģināt to sadalīt plēšot arī ar rokām. Cerus var sadalīt ļoti smalki, iegūstot pa vienam jaunam stādiņam. Tas, protams, nozīmē, ka būs nepieciešams laiks, lai stāds izaugtu liels un kupls, taču laika gaitā rezultāts būs ļoti labi redzams.

Kā plānot dārza darbus pavasarī? Kā pareizi apgriezt tūjas un košumkrūmus, lai tie nebrūnētu? Kas ir vislabākie augi sliņķiem? Kad apgriezt iemīļotās hortenzijas? To visu uzzināsi jaunākajā "Dārza jautājuma" epizodē!

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!