Foto: Shutterstock

Septembrī, pirms vēl sākušās rudens salnas, ir īstais laiks mārrutku rakšanai, lai gatavotu stādmateriālu nākamajam pavasarim, bet, ja dārzā mārrutki jau aug, pēc mēneša tos varēs novākt, lai rīvētu un liktu burciņās, raksta žurnāls Ievas Māja.

Mārrutkus stādīšanai, sarunājot ar saimnieku, var vienkārši sarakt jebkurā vietā, kur tie aug. Arī pamestā pļavā vai sētā. Izvēloties mārrutku rakšanai, nevajag ķerties pie brangākā auga, labāk izvēlēties vidēja lieluma krūmu, iesaka žurnāls. Trīs vai vairāk centimetrus resnās saknes derēs izmantošanai pārtikā, bet stādīšanai vislabākās būs viengadīgās saknes, kas atzarojušās no centrālās mārrutka saknes un ir tieva pirksta resnumā. Ideāls stādmateriāls ir 12-15 centimetrus garas saknītes, kas jau nākamajā gadā dos labu ražu, konsultē Pūres Dārzkopības pētījumu centra vadošā pētniece Līga Lepse.

Lai nesajauktu, kurš ir saknes augšgals, bet kurš - apakšējais, ieteicams izmantot īpašu sakņu griešanas paņēmienu, piemēram, apakšējo saknes daļu griež slīpi, bet augšējo atstāj taisnu. Vislabāk mārrutkus stādīt pavasarī - aprīlī vai maijā -, tādēļ izraktās saknes jānovieto ziemas guļā, proti, liek spainī vai baļļā, pārber ar smiltīm vai kūdru un novieto pēc iespējas vēsākā vietā.

Mārrutkus stāda irdenā, auglīgā un mitrā augsnē. Vispirms uzrok zemi, samēslo, izveido vagu un kārto tajā mārrutku saknes aptuveni 50 centimetru attālumā, guldot tās slīpi (45 grādu leņķī). Saknes augšējam galam jābūt 4-5 centimetrus zem augsnes, iesaka speciāliste.

Lai rudenī ievāktu aptuveni kilogramu mārrutku, pietiks, ja iestādīsi sešus vai septiņus mārrutku sakneņus.

Pārtikai mārrutkus vāc pēc salnām - oktobra otrajā pusē vai pat novembrī. Ņemot talkā dārza dakšas, izrok raknes, nopurina lieko augsni un tieši pirms pārstrādes notīra pilnībā un nomazgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!