Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vien neesi mākslinieks, dizainers vai kā citādi profesionāli saistīts ar interjeru, dizainu vai mākslu, tad krāsu izvēle noteikti nav visvienkāršākais process. Kā zināt, ka krāsa piestāvēs, ka tā nebūs ne par gaišu, ne par tumšu? Šos mokošos jautājumus palīdzēs atrisināt dizaineru profesionālie ieteikumi, ko apkopojis portāls goodhousekeeping.com.

Krāsu palete

Kā apgalvo vairums dizaineri, viena no lielākajām kļūdām, kas tiek pieļauta, izvēloties krāsu, ir lēmuma pieņemšana, apskatot krāsu paleti. Krāsu palete nav paredzēta tam, lai saprastu, kā konkrēts tonis izskatīsies interjerā, bet gan tam, lai nojaustu toņu dažādību. Toņu palete var palīdzēt atrast nepieciešamo konkrētā tonī, taču noteikti ne spriest par krāsas izskatu lielākos laukumos. Pat tad, ja krāsa ir izvēlēta pēc paletes, dizaineri iesaka vispirms iegādāties krāsu, un tikai tad turpināt krāsošanas darbus.

Dienas laika ietekme

Maldinošu iespaidu par krāsu var radīt arī dienas laiks, kurā tā tiek apskatīta. Vislabāk krāsu apskatīt gan no rīta, pa dienu, gan vakarā, ņemot vērā dabiskā un mākslīgā apgaismojuma ietekmi, jo tikai tad var spriest par gaidāmo gala rezultātu. Ja krāsa tiks apskatīta tikai no rīta, tad vakarā tā izskatīsies tumšākā, un, iespējams, konkrētai telpai ir ļoti svarīgi izvēlēties gaišāko toni. 

Skaidra vīzija

Bieži vien dizaineri sastopas ar situācijām, kad klients zina krāsu, kādā vēlas redzēt sienu krāsojumu, taču, nav ne mazākās nojausmas par pārējo iekārtojumu, un dažkārt tieši tas ietekmē to, kāds būs kopskats. Izvēlētā krāsa var iegūt pavisam citu nokrāsu, kad telpa ir papildināta ar mēbelēm, aksesuāriem, aizkariem, apgaismojumu un citām detaļām, tāpēc ir jābūt skaidrai vīzijai par telpas kopējo izskatu, un ja to ir grūti pašam vizualizēt, vienmēr var izmantot dizainera palīdzību.

Ne vienmēr gaišākais ir labākais

Dažkārt, kad cilvēkam nav pārliecības par to, vai krāsa nebūs pārlieku tumša, izvēlas gaišāko no toņiem, taču ne vienmēr tā ir pareizā izvēle. Ja izvēlēts tumšāks tonis, visas sienas nav jākrāso tikai vienā tonī, lai kontrasts būtu lielāks, un krāsojums labāk izceltos, vienu sienu nokrāso tumšāku, tad lielākā laukuma tonis uzreiz kļūs gaišāks.

Stereotipi

Vienmēr dzirdēts, ka mazas telpas nevajag krāsot tumšas, tas tikai samazinās telpu, taču dažkārt, ar veiksmīgiem paņēmieniem un papildinājumiem, var radīt necerēti labu rezultātu. Mazā telpā var atļauties arī dažādu sienu krāsojumu, tad telpa tiks vizuāli paplašināta, piemēram, loga puses sienu nokrāsojot tumšāku. Ja labprāt eksperimentē, atmet visus stereotipus un ļaujies instinktiem, iespējams, rezultāts būs vēl labāks, nekā būsi gaidījis.

Samierināšanās

Ja krāsojums nav izdevies tāds, kā cerēts, noteikti nevajag samierināties ar to. Nav nekā kaitinošāka, kā katru dienu domāt par to, kā būtu, ja būtu. Mājās ir jājūtas labi, bez šaubām un nožēlas, tāpēc, ja ir iespēja, pārkrāso sienu tā, kā vēlies, nevis samierinies ar to, kā ir. Ja uzskati, ka ar laiku pieradīsi, vai krāsa mainīsies, tā ir tikai sevis maldināšana. Labāk uzreiz izvēlies citu toni un radi tieši tādu sienas krāsojumu, kādu vēlies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!