Tā kā kaķi ir ļoti izvēlīgi ēdāji, viņu saimniekiem nereti šķiet, ka viņi lieliski zina, kāda barīma kaķiem ir vislabākā. Taču tas, ka viņi nepieskarsies sliktas gaļas gabalam, nenozīmē, ka apies ar līkumu atvērtai tunča bundžiņai, kuras saturs ir tikpat bīstams ķepaiņa veselībai. Visticamāk, būsiet pārsteigti, uzzinot, cik daudz populāru produktu kaķiem ir kaitīgi, raksta portāls WebMd.com.

Tuncis

Jūsu kaķis ātri vien var kļūt atkarīgs no tunča konserviem. Mazliet tunča šad un tad, visticamāk, mincim nekādu ļaunumu nenodarīs. Bet, ja cilvēkiem domātie tunča konservi kļūst ir gandrīz vienīgais, no kā kaķis pārtiek, tas var izraisīt malnutrīciju jeb uzturvielu nepietiekamību, jo tuncis nesatur visas ķepaiņa organismam nepieciešamās uzturvielas. Un pārāk daudz tunča var izraisīt saindēšanos ar dzīvsudrabu, kas uzkrājas jūras plēsīgajās zivīs. Jūsu kaķis atvērtu tunča bundžiņu sasniedzamā vietā uzskatīs par ielūgumu pusdienās.

Sīpoli, ķiploki, maurloki

Sīpoli jebkurā formā – svaigi, cepti, kaltēti vai pulverveidā – var sagraut kaķa sarkanās asins šūnas eritrocītus, un tas var novest pat līdz anēmijai jeb mazasinībai. Nejauša neliela sīpolu daudzuma nokļūšana kaķa šķīvī, visticamāk, viņam nekaitēs. Taču, ja četrkājainais draugs apēdīs lielu daudzumu vienā reizē vai uzņems nelielu devu regulāri, tas var izraisīt saindēšanos ar sīpoliem. Tāpat kā sīpoli, arī ķiploki un maurloki var izraisīt kaķa kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus.

Piens un piena produkti

Kas gan slikts varētu notikt, piedāvājot kaķim tasīti piena vai gabaliņu siera? Lielākajai daļai kaķu ir laktozes jeb piena cukura nepanesamība. Viņu gremošanas sistēma nespēj pārstrādāt piena produktus, tādēļ rezultāts ir gremošanas traucējumi, tostarp caureja.

Alkohols

Alus, liķieris, vīns, produkti, kas satur alkoholu – nekas no tā nenāks par labu jūsu kaķim. Alkohols uz kaķa aknām un smadzenēm atstāj tikpat nelabvēlīgu ietekmi kā uz cilvēka. Taču ir vajadzīga daudz mazāka deva, lai tas nodarītu nopietnus bojājumus. Divas tējkarotes viskija var likt piecas mārciņas (2,3 kg) smagam kaķim ieslīgt komā un vēl viena tējkarote var viņu nogalināt. Jo stiprāks alkoholiskais dzēriens, jo briesmīgākas var būt sekas.

Vīnogas un rozīnes

Vīnogas un rozīnes mājas mīluļiem nereti pasniedz kā našķi. Taču tā nav laba ideja! Lai gan īsti nav izpētīts, kāpēc, taču vīnogas un rozīnes kaķiem var izraisīt nieru mazspēju. Un pat neliels daudzums var padarīt kaķi slimu. Atkārtota vemšana un hiperaktivitāte ir pirmās pazīmes. Lai gan uz daļu kaķu vīnogas negatīvu ietekmi neatstāj, labāk savam mīlulim tās nedot. Glabājiet vīnogas un rozīnes kaķim nesasniedzamā vietā.

Kofeīns

Liela kofeīna deva var izraisīt kaķa nāvi. Turklāt pretindes nav. Par to, ka notikusi saindēšanās ar kofeīnu, liecina nemiers, paātrināta elpošana, sirdsklauves un muskuļu trīce. Kofeīnu satur ne tikai tēja un kafija (arī pupiņas un biezumi ), bet arī kakao, šokolāde, kola un enerģijas dzērieni. Tas ir arī daļā pretsaaukstēšanās un pretsāpju medikamentu.

Šokolāde

Šokolāde kaķiem var izrādīties nāvējoša. Vairākums kaķu to paši nemaz neēstu, taču šokolādi mutē visbiežāk iemāna saimnieks vai kāds cits, kurš ir pārliecināts, ka palutinājis minci ar gardu kārumu. Kaitīgā viela šokolādē ir teobromīns. To satur visa veida šokolāde, arī baltā. Kaķim visbīstamākā ir tumšā šokolāde. Šokolādes nobaudīšana nabaga dzīvniekam var izraisīt sirds ritma traucējumus, trīci, krampjus un pat nāvi.

Konfektes un košļājamās gumijas

Konfektēs, košļājamās gumijās, zobu pastās, smalkmaizītēs un daļā diētisko produktu kā saldinātājs ir izmantots ksilīts jeb ksilitols. Šī viela var izraisīt insulīna līmeņa celšanos kaķa organismā, kā ietekmē strauji kritīsies cukura līmenis dzīvnieka asinīs. Ksilīta dēļ kaķim var attīstīties aknu mazspēja. Pirmie simptomi ir vemšana, miegainība un koordinācijas traucējumi. Drīz pēc ksilīta uzņemšanas kaķim var sākties krampji, bet aknu mazspēja var izveidoties dažu dienu laikā.

Tauku atgriezumi un kauli

Pēc maltītes uz šķīvja visbiežāk paliek no gaļas nogrieztas tauku strēmeles un kauli. Gan tauki, gan kauli var būt bīstami kaķiem. Tauki, gan jēli, gan termiski apstrādāti, var izraisīt zarnu darbības traucējumus, vemšanu un caureju. Ar kaulu kaķis gluži vienkārši var aizrīties. Kaulu sakožot, šķembas var iesprūst kaut kur kaķa gremošanas sistēmā, izraisot nosprostojumu, vai to nopietni savainot.

Jēlas olas

Jēlu olu došana kaķim var būt cēlonis divām problēmām. Pirmkārt, tās nabaga dzīvnieciņam var izraisīt nopietnu saindēšanos, jo termiski neapstrādātos produktos var būt tādas baktērijas kā salmonellas vai E.coli. Otrkārt, jēlu olu baltumā ir proteīns avidīns, kas kavē B grupas vitamīna biotīna uzsūkšanos un izmantošanu organismā. Tā trūkums kaķim var izraisīt dažādas ādas un apmatojuma problēmas.

Jēla gaļa un zivis

Termiski neapstrādāta gaļa un zivis tāpat kā jēlas olas var saturēt baktērijas, kas izraisa organisma saindēšanos. Turklāt jēlās zivīs ir enzīms, kas iznīcina tiamīnu jeb B1 vitamīnu kaķa organismā. Tiamīna trūkums var izraisīt nopietnas neiroloģiskas problēmas, smagākos gadījumos – krampjus un pat komu.

Suņu barība

Daži kumosi suņu barības, kurus kaķis šad tad pakampj no četrkājainā drauga bļodiņas, viņam ļaunumu nenodarīs. Taču suņu barība noteikti nevar aizvietot kaķu barību. Tām ir daudz vienādu sastāvdaļu, tomēr kaķu barība ir speciāli izstrādāta viņu organisma vajadzībām un atšķirībā no suņiem paredzētās ietver vairāk olbaltumvielu, kā arī noteiktus vitamīnus un taukskābes. Ja kaķi pastāvīgi baro ar suņu barību, viņam var attīstīties malnutrīcija jeb noteiktu uzturvielu deficīts.

Aknas

Neliels daudzums aknu kaķa uzturā ir pieļaujams un pat vēlams, taču bieža to ēšana var beigties ar A vitamīna pārdozēšanu. Tas ir nopietns stāvoklis, kas nelabvēlīgi ietekmē kaķa kaulus. Simptomi ir kaulu deformācijas, kaulu izaugumi uz četrkājainā mīluļa elkoņiem un mugurkaula, kā arī osteoporoze jeb kaulu trauslums. A vitamīna pārdozēšana var izraisīt arī dzīvnieka nāvi.

Pārāk daudz našķu

Pārāk bieža našķu ēšana kaķim var izraisīt to pašu, ko cilvēkam – aptaukošanos un pat diabētu.

Rauga mīkla

Lai maizi varētu cept, vispirms ir jāuzbriest mīklai. Un tieši tas pats ar mīklu notiek kaķa kuņģī, ja viņš to apēd. Tai uzpūšoties, var izstiepties dzīvnieka kuņģis un mocīt stipras sāpes. Turklāt, mīklai rūgstot, veidojas mazliet alkohola, kas kaķim var izraisīt saindēšanos.

Jūsu medikamenti

Cilvēkam paredzētu medikamentu došana ir viens no biežākajiem kaķu saindēšanās iemesliem. Tāpat kā no maza bērna arī no kaķa medikamenti ir jāpaslēpj viņam nesasniedzamā vietā. Un nekad nedodiet savam dzīvniekam papildu medikamentu devu, ja vien tā nav ieteicis veterinārārsts. Tādas vielas kā acetaminofēns un iboprofēns ļoti bieži ir iekļauti pretsāpju un pretsaaukstēšanās medikamentos, taču jūsu kaķim var izrādīties nāvējoši.

Virtuves pieliekamais: kaķim ieeja aizliegta!

Arī daudzi citi produkti, ko parasti var atrast virtuves plauktos, var kaitēt jūsu kaķim. Pasargājiet savu mīluli no viņa veselībai bīstamu produktu nobaudīšanas, glabājot pārtikas preces tur, kur viltnieks netiek tām klāt, un turot pieliekamā un skapīšu durvis aizvērtas.

Kā rīkoties, ja kaķis apēdis ko bīstamu?

Lai cik uzmanīgi jūs būtu, ir iespējams, ka kaķis atrod un norij kaut ko, kas viņam var kaitēt. Tādēļ vienmēr vajadzētu glabāt pa rokai sava veterinārārsta vai tuvākās dzīvnieku (diennakts) klīnikas telefona numuru. Ja jums šķiet, ka kaķis ir notiesājis ko indīgu, zvaniet un meklējiet palīdzību, lieki nevilcinoties!

Kas kaķim jāēd?

Kaķi ir plēsēji un viņiem vajag gaļu. Konsultējieties ar veterinārārstu, vai pareizi barojat kaķi, un ievērojiet uz barības iesaiņojuma norādītās ieteicamās devas un ēdienreižu biežumu! Tas ļaus justies drošam, ka jūsu kaķa diēta ir sabalansēta un veselīga. Šad tad varat palutināt savu četrkājaino draugu ar vārītu liellopa gaļu bez kauliem vai brūnajiem rīsiem. Tomēr labāk, ja tas ir vien neliels našķis retai reizei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!