Minču saimnieki savus mīluļus mēdz salīdzināt ar savvaļas kaķiem. Gribas taču savā murrātājā ieraudzīt mazu tīģeri, pumu vai panteru, jo savvaļas kaķus patiešām ir, par ko apbrīnot. Ātrums, spēks, veiklība, izturība, valdzinoša āriene, neatkarīga daba... Starp citu, dažs labs savvaļas kaķis ir pat ļoti līdzīgs mūsu mazajiem ķepaiņiem izmēra ziņā, bet cits – pasaulē ātrākais savvaļas kaķis – prot liegi murrāt.

1. Mazākais savvaļas kaķis ir melnķepu kaķis (Felis nigripes). Tā augums no ķepu pamatnes līdz skaustam ir vidēji 20 centimetru. Mātītes ķermeņa garums bez astes var sasniegt maksimums 37 centimetrus. Aste ir 12,6–17 centimetrus gara. Savukārt tēviņu ķermeņa garums variē no 37–43 centimetriem, bet to aste ir 16–20 centimetrus gara.Pieaugušas melnķepu kaķenes svars svārstās no 1–1,6 kilogramiem, bet tēviņi ir nedaudz smagāki un var sasniegt 2,5 kilogramu svaru.
2. Atšķirībā no mājas minkām un arī vairuma savvaļas kaķu tīģeri nebaidās no ūdens un ir lieliski peldētāji. Turklāt tīģeriem strīpas ir tas pats, kas cilvēkiem līniju vijumi pirkstu galos. Gluži kā nav divu cilvēku ar vienādiem pirkstu nospiedumiem, nav divu tīģeru ar vienādu rakstu uz kažoka.
3. Vārds jaguārs cēlies no Amerikas indiāņu vārda "yaguara", kura nozīme ir "tas, kurš nogalina ar vienu lēcienu".
4. Pieauguša lauvas rēcienu var sadzirdēt pat astoņu kilometru attālumā. Vēl lauvas no citiem savvaļas kaķiem atšķiras ar to, ka vienīgās dzīvo baros. Visi pārējie savvaļas kaķi ir pārliecināti vientuļnieki.
5. Atšķirībā no citiem lielajiem kaķiem gepardi nerēc. Starp citu, viņi prot murrāt tāpat kā mājas kaķi. Turklāt gepardi ir ātrākie skrējēji ne tikai starp visiem savvaļas kaķiem, bet arī visiem uz sauszemes mītošajiem zīdītājiem. Gepards spēj attīstīt ātrumu līdz pat 113 km/h.
6. Spēcīgās, muskuļotās pakaļkājas ļauj sniega leopardam ar vienu lēcienu var pārvarēt attālumu, kas septiņas reizes pārsniedz dzīvnieka garumu. Leoparda ķermeņa garums ir aptuveni 1,3 metri, tātad tas spēj aizlēkt pat vairāk nekā deviņus metrus tālu.
7. Amūras leopards ir viena no visapdraudētākajām lielo kaķu sugām pasaulē. Tas ir iekļauts Starptautiskajā Sarkanajā grāmatā. Savvaļā mīt vien aptuveni 50 šādu skaistu dzīvnieku. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!