Foto: Shutterstock
Lielākoties cilvēks ir vai nu kaķu vai suņu mīlis. Grūti atrast tādus, kuriem vienlīdz labi patīk kā vieni, tā otri. Tas pat īsti nav iespējams, jo simpātijas tomēr vienmēr kaut mazliet vairāk nosliecas vai nu kaķu vai suņu pusē. Nevar noliegt – kā vieni, tā otri ir lieliski mājas mīluļi, kuri pieķeras saimniekam, tomēr pēc savas būtības kaķi un suņi ir ļoti atšķirīgi. Kādas ir to būtiskākās atšķirības zinātnieku skatījumā, noskaidrojis portāls "Pets4homes.co.uk".

Jāpiebilst, ka, piemēram, par Bengālijas un Siāmas kaķiem saka – pēc izturēšanās tie vairāk līdzinās suņiem, savukārt mopsis daudzējādā ziņā atgādinot kaķi. Tātad – ir dzīvnieki, kas būtībā ir kaut kur "pa vidu" starp kaķiem un suņiem.

Turpmāk rakstā apskatītas piecas nozīmīgākās atšķirības starp kaķi un suni. Raksta noslēgumā – zvērinātu suņu un kaķu mīļu viedokļi par savu favorītu priekšrocībām.

1. Nagi

1. Nagi

Gan suņiem, gan kaķiem, protams, ir nagi, taču tas, kādiem nolūkiem dzīvnieki tos izmanto un kā tie iekļaujas ķepas anatomiskajā uzbūvē, diametrāli atšķiras. Kaķiem nagi ir ievelkami, proti, kad netiek aktīvi lietoti, tie atrodas paslēpti ķepu spilventiņos. Kad kaķis staigā, nagi nepieskaras grīdai. Tas ir iemesls, kādēļ tiem izaug tik asi galiņi, ar kuriem kaķis var radīt ļoti nepatīkamus skrāpējumus. Tādēļ kaķis nagus izmanto, lai satvertu un saplosītu upuri, kamēr suņi tā nedara.

Suņu nagi nav ievelkami un, tiem ejot, pieskaras pamatam, kas ir zem ķepām. Tādējādi tie notrinas un kļūst truli.

Bieži pārvietojoties pa cietu virsmu, piemēram, asfaltu, suņa nagi nodilst līdz ērtam garumam. Ja suns pārāk maz pastaigājas pa cietu pamatu, saimniekam viņa nagi ir jāapgriež pašam, jo tie pietiekami nenodilst un kļūst dzīvniekam traucējoši.

2. Sociālā uzvedība

Foto: Shutterstock

2. Sociālā uzvedība

Viena no lielākajām atšķirībām starp kaķiem un suņiem ir tāda, ka suņi ir sabiedriski dzīvnieki, kam patīk uzturēties citu kompānijā. Tie vienmēr cenšas veidot baru (mājas sunim par baru kļūst saimnieks un viņa ģimene). Tā tas ir kopš sirmas senatnes, jo savvaļā dzīve barā ļāva vieglāk tikt pie medījuma un izdzīvot.

Turpretī kaķi vairāk ir vientuļnieki, kas meklē citus murrātājus tikai pārošanās sezonā, bet pārējā laikā turas atstatu, iezīmējot savu teritoriju un izvairoties no nevajadzīgas saskarsmes ar citiem kaķiem.

3. Medības un rīcība briesmu situācijā

3. Medības un rīcība briesmu situācijā

Kaķi ir mednieki, taču, sastopoties ar lielākiem zvēriem, kuri tos uzlūko kā potenciālu medījumu, minkas steigšus laižas lapās, nevis metas cīņā, ja vien galīgi nav iedzīti strupceļā, kad nekas cits neatliek, kā likt lietā visus savus "ieročus".

Kaķa ķermeņa uzbūve ir fiziskās īpašības ļauj tam klusi lavīties, veikt asus lēcienus un ātri skriet. Šīs spējas tos padara par lieliskiem medniekiem. Tomēr kaķiem labāk padodas ātri sprinti, nevis garu distanču pievarēšana, kas prasa izturību. Tāpēc kaķi medījot ilgi tup uz vietas, taupot enerģiju, lai vienā brīdī varētu veikli uzklupt upurim.

Suņiem piemīt daudz lielāka izturība nekā kaķiem, tādēļ tie visbiežāk notver medījumu, to ilgi vajājot un nokausējot līdz absolūtam spēku izsīkumam. Ja suni apdraud kāds lielāks zvērs, ķepainis visbiežāk stājas tam pretī, nevis – kā kaķis – laižas lapās. Šo reizēm pārdrošo uzvedību lielā mērā nosaka tas, ka suņi ir bara dzīvnieki un savvaļā ir "viens par visiem, visi par vienu".

4. Apmācība

Foto: PantherMedia/Scanpix

4. Apmācība

Suņiem piemīt inteliģence, spēja ātri apgūt jaunas komandas un vēlme iepriecināt savu saimnieku, tādēļ tie labi padodas apmācībai. Protams, šajā ziņā viņi ir krietni pārāki par kaķiem, jo ārkārtīgi reti gadās, ka saimniekam izdodas kaķim iemācīt pārliecinoši izpildīt kaut vai vienu komandu, nemaz nerunājot par vairākām.

Kaķi it kā katru saimnieka prasību uzlūko, vispirms uzdodot sev jautājumu: "Ko tas man dos?" Parasti atbilde, ko kaķis rod, ir: "Ne pietiekami daudz!" 

Tajā pašā laikā kaķi daudzas lietas iemācās daudz ātrāk nekā suņi, piemēram, iet uz tualetes kasti, izmantot pakaišus un aprakt savus izkārnījumus. Tikmēr kucēna apmācība iet nokārtoties ārā ir viens no grūtākajiem saimnieka uzdevumiem.

5. Ēdienkarte

Foto: PantherMedia/Scanpix

5. Ēdienkarte

Kad palūkojies un rūpnieciski ražoto kaķu vai suņu barību, tā nudien izskatās stipri līdzīgi, atšķiras vien graudiņu vai gabaliņu lielums. Tāpēc daudzi domā, ka suņu un kaķu barība tiek gatavota gandrīz no vienām un tām pašām izejvielām, taču patiesībā to sastāvs ļoti atšķiras.

Kaķi ir zvērināti gaļēdāji, kas nozīmē, ka tie bez gaļas nevar iztikt ne dienu. Savukārt suņi, lai gan dod priekšroku gaļai, var pārtikt arī tikai no dārzeņiem, proti, būt veģetārieši, ja tas ir nepieciešams.

Kaķiem ar uzturu ir nepieciešams uzņemt taurīnu, kamēr suņiem tas ir lieks. Tāpat suņiem starp ēdienreizēm vajadzīgi ilgāki starplaiki, kamēr kaķiem nepieciešamas ēst bieži un mazām porcijām.

Kaķu mīļi pret suņu mīļiem. Reāli viedokļi

Kaķu mīļi pret suņu mīļiem. Reāli viedokļi

"MansDraugs.lv" apjautāja zvērinātus suņu un kaķu mīļus, lai noskaidrotu, kāpēc tie dod priekšroku vieniem vai otriem mājas mīluļiem. Lūk, spilgtākās atbildes!

Jāsaka gan, ka tās vairāk balstītas katra personīgajā pieredzē un emocijās, nevis zinātniskos pētījumos.

  • "Kurš gan nezina – kaķi vairāk pieķeras mājoklim, nevis saimniekam! Un saimnieks kaķiem vairāk ir kā apkalpojošais personāls. Sunim saimnieks ir visa pasaule, pats galvenais. Viņi uz cilvēku skatās kā uz divkājainu draugu."
  • "Man nepatīk, ka suns laiza kājas vai seju. Man tā šķiet baigā lišķība un pielīšana. Kaķi ir būtnes, kas neizliekas, tāpēc viņus mīlu."
  • "Kaķi ir ļoti vēsi. Nāk pieglausties vien tad, kad trauciņā sen nav ielikta barība. Suns ir pavisam kas cits – vienmēr gatavs tevi nolaizīt no galvas līdz kājām."
  • "Suns vienmēr lieliski jūt saimnieka noskaņojumu. Ja jūtos nomākta, pienāk, ieliek galvu klēpī un veras manī ar patiesi līdzjūtīgām acīm. Šajā brīdī smaids acumirklī iezogas sejā, un rūpes vismaz uz mirkli pagaist. Man šķiet, kaķi tā nedara, viņi nav tik empātiski."
  • "Man suņi nepatīk, jo viņi ir skaļi un pārlieku aktīvi, ar viņiem daudz jānodarbojas, regulāri jāved ārā. Kaķis ir tāds kā miera avots mājās, stresa noņēmējs. Pēc grūtas darba dienas ieraušas klēpī un murrā. Kas var būt labāks par to?"
  • "Man vairāk patīk suņi, tomēr mājās ir kaķis, jo aizņemtība un nelielā dzīvokļa platība neļauj turēt suni. Ja man būtu privātmāja un daudz brīva laika, man noteikti būtu suns."

Kā domā Tu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!