Foto: Shutterstock
Ja mājas pieliekamajā, bēniņos, šķūnītī vai kur citur glabājas kāda veca kumode, naktsskapītis vai kāda cita mēbele, kura nepiestāv esošajam interjeram, tomēr ir pārāk vērtīga, lai to izmestu, jāķeras pie atjaunošanas. Kā to ērti un vienkārši paveikt, palīdzēs video pamācība, kā arī mūsu padomi padomi, kā vēl atvieglot šo procesu un padarīt gala rezultātu gaumīgāku.

Lai atjaunotu kumodi, nepieciešams:

  • Ūdens bāzes krāsa mēbelēm (video pamācībā izmantota ChalkPaintTM krāsa, kas pieejama arī Latvijā, specializētos krāsu veikalos)
  • Divas otas – viena lielāka, viena mazāka izmēra
  • Krāsošanas rullītis
  • Smilšpapīrs

Pirms ķerties pie kumodes krāsošanas, vispirms jāizņem visas atvilktnes un jānoskrūvē furnitūra. Rokturīšus var nokrāsot ar aerosola krāsu, kā tas ir tiek darīts video pamācībā, taču var izmantot arī to pašu krāsu, kas tiek klāta uz mēbeles. Šim nolūkam nepieciešama mazāka otiņa.

Ja mēbelei ir kādi defekti, piemēram, caurumi vai plaisas, tās jāaizlīmē ar speciālo špakteļtepi un tad jānoslīpē, lai virsma būtu gluda.

Visērtāk mēbeli būs krāsot ar rullīti, it īpaši tad, ja laukumi ir lieli, bet ar mazāko otiņu var piekrāsot šaurākās vietas, kur ar rullīti grūti aizsniegt. Taču var krāsot, izmantojot vien lielāku otu lieliem laukumiem, un mazāko stūriem un šaurākām vietām. Krāsošanas procesam noteikti var noderēt arī krāsošanas laiviņa, kurā ieliet krāsu nelielākā daudzumā, turklāt šādi būs ērtāk uz otas vai rullīša uzziest nepieciešamo krāsas daudzumu, un nekas nenopilēs tur, kur nevajag.

Krāsošanas procesā jāievēro, lai vispirms tiktu krāsotas grūtāk aizsniedzamās vietas, piemēram, kumodes kājiņas, lai pēc tam nokrāsotā virsma nebūtu jāaiztiek. Krāsojot atvilktnes, vispirms jānokrāso ārpuse un tad var krāsot arī iekšpusi. Lai ietaupītu krāsu, var neaizrauties ar to sastāvdaļu krāsošanu, kas nav redzamas, piemēram atvilktņu aizmugurējās daļas.

Kad mēbele ir pilnībā nokrāsota un nožuvusi vismaz 24 stundas, to var pārkrāsot vēlreiz, ja nepieciešams, vai arī ar smilšpapīra palīdzību radīt veclaicīgāku efektu. Nedaudz piespiežot smilšpapīru pie virsmas, ierīvē kumodes malas, un, ja ir vēlēšanās, arī virsmu, tad tiks iegūts vintāzās efekts. Noslauki kumodi un virsmu no radītajiem putekļiem ar otu vai sausu drānu.

Lai mēbeles pievilcīgais izskats labāk kalpotu, portāls ''Tava Māja'' iesaka mēbeles apstrādāt ar dabisko vasku, lai tās labāk saglabātos un nezaudētu skaistumu.

Vēl kāds oriģināls un pēdējā laikā pieprasīts veids, kā eleganti noformēt mēbeles, ir ar dekopāžu. Šajā nolūkā iesakām izmantot kādas galda salvetes, kuru zīmējums šķiet tīkams, izgriezt to vēlamajā formā un, izmantojot tikai pašu plānāko virskārtu, uzlīmēt to uz mēbeles un tad pārlakot.

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!