Foto: Shutterstock
Zināms, ka kaķiem patīk pagrauzt kādu istabas augu. Taču - vai tie nav kaķim kaitīgi? Pieredze pasaulē pierāda - arī pavisam neliels daudzums ziedputekšņu mazajam pūkainim var būt nāvējoši.

Augu indīgās vielas kaķiem pārsvarā izraisa vemšanu un caureju, bet vienmēr labāk ir konsultēties ar veterinārārstu, jo kādas auga daļas apēšana var radīt arī būtiskus kaķa nieru un aknu bojājumus. Turklāt jāpiebilst, ka arī vismazākā saskarsme ar, piemēram, lilijas ziedputekšņiem var būt nāvējoša.

Šādu ziņu nesen publicējis portāls Mirror, vēstot, ka Lielbritānijā kādas saimnieces četrus mēnešus vecais kaķītis miris lilijas ziedputekšņu dēļ. Kaķītis esot pieglaudies lilijai, kā jau dzīvnieki to mēdz darīt pret, piemēram, cilvēkiem un mēbelēm, taču viņa kažoks iekrāsojies dzeltenā krāsā.

Saimniece mēģinājusi dzelteno krāsu nomazgāt, taču tas nav izdevies, un viņa dzīvnieciņu nogādājusi veterinārajā klīnikā. Tur noskaidrojies, ka kaķēns esot laizījis savu kažoku, tādējādi lilijas toksiskās vielas nokļuvušas viņa organismā. Diemžēl mazais mīlulis vairs nebija glābjams un mira no aknu un nieru problēmām.

Iepazīstinām ar dažiem augiem, kas, iespējams, ap dzīvnieciņu sastopami visbiežāk, tāpēc saimniekiem būtu jāuzmana, lai kaķis nejauši negrauž augu lapas vai ziedus.

Foto: Shutterstock
Lilija

Būtiski nieru traucējumi kaķiem var rasties arī no vismazākās saskarsmes ar lilijām. Ļoti kaitīgi ir liliju ziedputekšņi, kuru iespaids uz kaķi var būt nāvējošs.

Kaķi vajadzētu sargāt no lilijām, turklāt gadījumā, ja kaķis ziedu grauž, nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta.

Lilijas sastāvā esošās vielas var izraisīt vemšanu, mutes dobuma problēmas, kā arī apetītes trūkumu.

Dīfenbahija

Augs bieži novērojams mājās un birojos. Dīfenbahijas iespaidā var tikt kairināta kaķa mute, izraisīta vemšana un nelabuma sajūta, kā arī apgrūtināta norīšanas spēja.

Tāpat dzīvniekam var rasties dedzinoša sajūta mutē, uz mēles un lūpām.

Ciklamena

Šis ir populārs telpaugs. Ciklamenas indīgās vielas kaķiem var izraisīt galvenokārt vemšanu, taču var būt arī caureja, sirds anomālijas, ģībšana.

Ciklamenas iespaids var būt arī nāvējošs.

Narcise

Vistoksiskākā narcišu daļa ir ziedu sīpols.

Jebkura narcises daļas norīšana dzīvniekam var izraisīt vemšanu, caureju, vēdera sāpes un problēmas, kā arī sirds aritmiju, konvulsijas un zemu asinsspiedienu.

Foto: Shutterstock
Maijpuķīte

Vemšana, caureja, iespējami ģīboņi - tādu iespaidu uz kaķi veic skaistās maijpuķītes.

Tāpat kaķim var būt pazemināts asinsspiediens un sirds aritmija, kā arī vājums.

Tulpe

Tulpes kaitīgākās vielas atrodas tās sīpolā. Ziedu indīgās vielas kaķim, kurš grauzis tulpi, var izraisīt būtiskas mutes dobuma problēmas un nelabuma sajūtu.

Ja dzīvnieks košļā kādu tulpes daļu, tā var kairināt muti, tālāk veicinot papildu siekalu izdalīšanos, vemšanu un pat caureju, ja kaķis apēdis īpaši daudz.

Nopietnākas problēmas tulpes var radīt kaķa sirdsdarbībā un elpošanas apgrūtinājumos.

Rudens krokuss

Kaķa mutē izraisa dedzinošu sajūtu, turklāt kaķim var sākties vemšana, caureja, ģīboņi, aknu un nieru traucējumi, kā arī pat sirds aritmija. Tāpat var tikt izraisīta iekšēja asiņošana.

Lielākā kaitīgo vielu koncentrācija novērojama tieši krokusu ziedos.

Par to, kāpēc kaķi grauž istabas augus un ko tādā gadījumā darīt, lasiet šeit.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem PetMD.com, Petpoisonhelpline.com, Mom.me.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!