Pirms diviem gadiem Barisu ģimene pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Iepriekš viņi uzturējās Apvienotajos Arābu Emirātos. Līdz ar viņiem uz Latviju atbrauca arī ģimenes suņuks Mopsis. Taču pēc atbraukšanas Mopša uzvedība ļoti mainījās, un suns kļuva agresīvs. Ieteikumus, kā veiksmīgi novērst suņa agresiju, meklē raidījums "Ķepa uz sirds".

Mopsi viņa saimnieki atraduši uz ielas Omānā. Tā kā vietējie iedzīvotāji šuneli apmētāja ar akmeņiem un spārdīja ar kājām, ģimene apžēlojās un uzņēmās rūpes par četrkājaino draugu.

Šobrīd pat tuvākie ģimenes draugi sētā var ienākt tikai tad, ja sunim ir uzlikts uzpurnis, jo suns ir izteikti agresīvs. Kā vienu no pirmajām reizēm, kad Mopsis izrādījis agresivitātes pazīmes, viņa saimniece min reizi, kad suns bijis piesiets un sācies pērkons. Toreiz vīra māte, kura bijusi mājās, piegājusi pie suņa, bet Mopsis viņai uzbrucis. Tāpat Mopsis uzbrucis arī saimnieces māsai, lai arī iepriekš pret viņu bijis draudzīgs.

Tam visam pamatā ir bailes, uztraukums, ka varbūt kaut kas būs slikti, tāpēc viņš brūk virsū.
Alberts Čipuštanovs, suņu uzvedības eksperts
Suņu uzvedības speciālists Alberts Čipuštanovs, vērodams agresīvo suni, jau pirmajās sekundēs konstatē to, ka Mopsis ar savu ķermeni parāda attieksmi. "Viņš grib kontrolēt pasauli," teritoriālo agresiju raksturo speciālists. Taču mājoklī nav pieļaujams, ka suns ir galvenais un barvedis, jo tam ir jābūt cilvēkam.

Paklausības apmācība ir vienkāršs veids, kā panākt sociālo hierarhiju ģimenē. Mopsis pamatkomandas jau zina, taču viņam vēl ir jāiemācās tās izpildīt apstākļos, kad apkārt ir dažādi kairinājumi.

Speciālists arī piebilst, ka Mopsis tā neuzvestos, ja justos pilnībā droši. "Tam visam pamatā ir bailes, uztraukums, ka varbūt kaut kas būs slikti, tāpēc viņš brūk virsū," stāsta Čipuštanovs.

Mopša saimniece reizēm savu mīluli paglaudīja, bet speciālists novēroja – tas tiek darīts brīžos, kad suns rūc, līdz ar to saimnieks savam mīlulim parāda, ka tas ir labi.
Saimniekam jāatceras, ka konfliktu nerisina ar citu konfliktu, jo suns tādos brīžos var justies kā galvenais, kuram jākontrolē situācija. Kā ieteikumu speciālists min suņa barošanu tikai konkrētos laikos, proti, ja suns būs mazliet izsalcis, tā būs viņa motivācija strādāt kopā ar saimnieku.

Savukārt tad, kad teritorijā ienāk sveši cilvēki, sunim nevajadzētu ļaut brīvi skraidīt apkārt. Dzīvnieku jāpaņem pie pavadas vai arī jāievieto voljerā.

Ir vēl kāda būtiska kļūda, kuru saimnieki pieļauj brīžos, kad suns ir agresīvs vai nobijies. Mopša saimniece reizēm savu mīluli paglaudīja, bet speciālists novēroja – tas tiek darīts brīžos, kad suns rūc, līdz ar to saimnieks savam mīlulim parāda, ka tas ir labi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!