Foto: Shutterstock

Suns tiešām smaida vai tā tikai izskatās? Vai šis jautājums nodarbina arī tavu prātu? Pēc desmit smaidīgu suņuku apskata publicēšanas tā vien gribas saprast, vai tiešām suns spēj smaidīt. Skaidrojumu radām "The Nest".

Jā, suns spēj priecāties, bet ne vienmēr to izrāda ar muti, kas veido smaidu. Taču speciālisti "The Nest" norāda, ka, iespējams, brīdī, kad mutes kaktiņi tik tiešām ir pavērsti uz augšu, suns var justies labi, priecīgi un relaksēti. Taču tas tik pat labi var nozīmēt arī pretējo, un tādos gadījumos saimniekam nav vis jāpriecājas par savu "smaidošo" suni.

Kad suns jūtas labi un ir priecīgs, viņa ķermenis nav sasprindzis, tostarp – arī mute. Kaktiņi var būt pavērsti uz augšu, bet tas ne vienmēr nozīmēs, ka suns ir priecīgs, jo gluži vienkārši mīlulis tā ir "uzbūvēts" – atvērta vai aizvērta mute veido smaidu. Speciālisti iesaka rūpīgāk pavērot veselu kompleksu, proti, vai mute ir nedaudz pavērta, vai redzama mēle un kā suns elso. Ja viss notiek mierīgi un bez stresa, tas, ticams, nozīmē, ka suņuks jūtas labi un nav satraukts.

Foto: Shutterstock
Taču tik pat labi "smaids" var nozīmēt arī pretējo. Ja suns strauji elso, kaut arī mutes kaktiņi ir pavērsti uz augšu, padomā – iespējams, tavs mīlulis ir satraukts, nemierīgs, pat stresā. Turklāt, ja suņuks vēl smilkst vai klabina zobus, uzmanies! Tā nepavisam nav priecīga suņa pazīme. Novērtē situāciju, vai sunīti kas nesatrauc. Varbūt apkārt ir sveši cilvēki, varbūt notiek kas nelāgs, un tas satrauc četrkājaino draugu.

Daudz labāk par priecīgu suni vēstīs nevis smaidošais purniņš, bet gan aste. Kā jau ierasts, straujā astes luncināšana ir viena no skaidrākajām pazīmēm tam, ka mīlulis ir priecīgs, piemēram, redzēt saimnieku vai skriet pakaļ aizmestai bumbiņai. Taču atsevišķos gadījumos arī astes luncināšana var liecināt par satrauktu suņuku, kurš ir par sevi nedrošs un piesardzīgs.

Foto: Shutterstock
Speciālisti minējuši vēl kādu pazīmi suņa priekam – vārtīšanos uz muguras. Tāpat ausis var būt saspicētas, kas nozīmē – suns ir gatavs interesantiem izaicinājumiem, un tā var būt gan pastaiga, gan pusdienas, gan jebkas cits, ko četrkājainais draugs dara kopā ar savu saimnieku un kas sagādā mīlulim lielu prieku.

Ja kādreiz aizdomājies, ka tavs suns noteikti ir priecīgs, jo smaida, atceries – daba tā ir iekārtojusi, ka suņuka mutes līnijas un nedaudz pavērtā mute cilvēkam atgādina smaidu. Ticams, ka daudzos gadījumos cilvēks gluži vienkārši savam mīlulim piedēvē cilvēka spējas un darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!