Foto: Shutterstock
Pasakot, ka suns nes gan daudz prieka, gan rūpes, velosipēdu no jauna neatklāsim. Taču tā ir tīra patiesība – līdz ar aizkustinošo skatienu, ikdienas pastaigām un kopīgiem brīžiem saimnieka dzīvē parādās arī vizītes pie veterinārārsta, suņa mazgāšana un viņa ēdienkartes plānošana. Tāpēc saimniekiem jau laikus jāapsver faktori, kas noteikti var ietekmēt izvēli par labu dzīvnieciņam. Sāksim kaut vai ar ierasto – vai mīlulim mājās vispār būs vieta?

Padomā par mājokli

Viens no pirmajiem aspektiem, par ko noteikti domā topošais suņa saimnieks, ir tas, vai viņa mājoklis ir piemērots četrkājainajam draugam. Ja dzīvo privātmājā, tajā itin labi jutīsies jebkuras šķirnes mīlulis, arī jauktenītis. Liels vai mazs suņuks – kopīgas spēles pagalmā ar viņu būs iespējamas katrā diennakts laikā. Taču – ko darīt, ja dzīvo pilsētā, šaurā dzīvoklī?

Turklāt nav runa par mājokļa izmēru vien. Ja tavā īpašumā ir kristāla, porcelāna un citu dārgu materiālu objekti, kurus neturi aizslēgtus aiz deviņām atslēgām, noteikti vēlēsies parūpēties, lai iekarsušo spēļu laikā tavs mīlulis dārgumus nesaplēš. Tāpat jāsaprot, vai ir kāda istaba, kurā četrkājainajam draugam labāk neiet (piemēram, bērnistaba, kurā guļ zīdainis), un tādos gadījumos jau laikus jāveido noteikumi, kuriem jāpakļaujas visiem ģimenes locekļiem. Vai sunim tiks ļauts gulēt saimnieka gultā? It kā vienkārši, pašsaprotami jautājumi, taču emociju virpulī par tiem, iespējams, bieži vien nav laika padomāt.

Amerikāņu dzīvnieku biedrības "ASPCA" speciālists Džozefs Tekseira "Refinery29" sacījis: "Tas ir lieliski, ja visi ģimenes locekļi pakļaujas noteikumiem un zina, ko sagaidīt, kad mājās ienāks dzīvnieks. Ir dažādi uzskati un pieņēmumi par to, kādam jābūt suņa saimniekam, tāpēc jāpārliecinās, ka visi ģimenē ir vienisprātis par to, kā rīkosieties."

Atbildīgā šķirnes izvēle

Foto: Shutterstock
Lielu vai mazu? Aktīvu vai mierīgu? Ar garu vai īsu spalvu? Šie ir tikai daži no jautājumiem, ko noteikti apsvērs ikkatrs topošais suņa saimnieks, pārskatot mīluļu šķirņu sarakstus. Ja iespējams, dodies uz suņu audzētavu un iepazīsties ar mīluli vaigā, vienlaikus aprunājoties ar audzētāju. Ir svarīgi, ka tavi priekšstati atbilst īstenībai, pretējā gadījumā, ja suni pirksi kā kaķi maisā, vari rūgti vilties. Taču, satiekot suņuku dzīvē, pirmā tikšanās bieži vien būs izšķiroša.

"Gluži kā cilvēki, arī suņi ir atšķirīgi un ar dažādiem raksturiem. Ja esi aktīvs cilvēks un meklē sev kompāniju skriešanas reizēm, enerģisks suns tev būs tieši laikā," pastāsta Tekseira.

Jāsaprot, ka ne vienmēr noteicošajam jābūt tieši suņa augumam. Daži maza auguma sunīši mēdz būt pat aktīvāki par augumā lielajiem sugas brāļiem, tāpēc noteikti jāņem vērā arī suņa darbības un izpausmes, kā arī personība, kas allaž ir minēta šķirnes aprakstā. Kā jau iepriekš minēts, audzētājs spēs precīzi norādīt, kādas ir konkrētās šķirnes īpašības, tāpēc nekautrējies un izprašņā saimnieku par to, kas tev šķiet aktuāli. Kā nekā, ja esi noskatījis sunīti, tev jāzina, ko sagaidīt!

Padomā par suni dažādos vecumos

Foto: Shutterstock
Kuram gan nepatīk mīlīgās fotogrāfijas ar kucēniem, kuri iegrimuši saldā miedziņā? Jā, ar tām noteikti varēsi palepoties arī savā draugu lokā, taču atceries - kucēns izaugs, turklāt fotogrāfijas attēlos vien skaistāko tavas ikdienas daļu kopā ar četrkājaino draugu. Uzņemoties rūpes par kucēnu, tu uzņemies atbildību arī par viņa apmācību (tostarp tajās reizēs, kad suņuks netīšām nokārtosies uz grīdas, nevis zālienā ārpus mājas), par smilkstēšanu pirmajās dienās, nonākot jaunajās mājās, par dienas ritma izveidošanu un nepieciešamajām potēm, kuru dēļ būs jādodas pie veterinārārsta. Pirmie mēneši ar pavisam maza vecuma sunīti ir vieni no sarežģītākajiem, tāpēc ar pienākumiem jārēķinās. Ja pirmajos kucēna dzīves mēnešos nevarēsi viņam veltīt pietiekami lielu daļu laika, jo būsi aizņemts darbos, padomā, vai vēlies uzņemties rūpes par kucēnu. Varbūt tev nepieciešams jau nedaudz vecāks suns.

Savukārt, uzņemoties rūpes par jau pieaugušu suni, var gadīties, ka suns jau pats māk nokārtoties ārā, ir paklausīgs, atpazīst vairākus cilvēka teiktos vārdiņus. Tiesa gan, ja uzņemies rūpes par gados vecāku suņuku, dažādas veselības kaites var saasināties, tāpēc nedomā, ka pie veterinārārsta būs jāpaviesojas tikai tajos gadījumos, kad rūpējies par kucēnu. Vecāka gadagājuma suņiem veselības problēmas var būt gan iedzimtas, gan veidojušās jau iepriekš dzīvē.

Arī par to, cik vecu mīluli labāk iekļaut savā ģimenes dzīvē, vari konsultēties ar audzētājiem vai patversmes darbiniekiem, ja vēlies suņuku adoptēt. Atceries, ka konsultācija ar speciālistu noder vienmēr, turklāt audzētavā varēsi redzēt, kāds izskatās pieaudzis, bet kāds – teju vai jaundzimis mīlulis.

Izpēti aksesuārus

Foto: Shutterstock
Tavā ikdienā noteikti noderēs vairāki piederumi, tostarp suņa pavada, kaklasiksna, dažas rotaļlietas, ēdiena un ūdens trauciņi. Arī pavadas mēdz atšķirties, tāpēc ticams, ka bez speciālista palīdzības te neiztikt. Atkarībā no tā, par kādu sunīti rūpēsies, būs jāveic izvēle par labu vienai vai otrai pavadai. Piemēram, fiksējošas pavadas palīdz saimniekam kontrolēt, cik tuvu vai tālu no viņa dzīvnieciņš drīkst iet.

Ieejot zooveikalā, nepieredzējis saimnieks var apmulst – tik plaša izvēle, bet tik maz no tā saprotams! Tāpēc nekautrējies vaicāt, kādas rotaļlietas palīdzēs trenēt suņa sakodienu, kādi aksesuāri mīlulim vēl nepieciešami. Neaizmirsti to pajautāt arī audzētājam.

Vai esi aizdomājies par suņu apģērbu? Ja izvēlies rūpēties par mazu suņuku, īpaši tādu, kuram nav bieza spalva, padomā arī par viņa labsajūtu vēsajos ziemas mēnešos. Suņu apģērbu atradīsi arī specializētos dzīvnieku veikalos, kur tas noteikti jāpiemēra. Speciālists palīdzēs izvēlēties drēbītes, kurās tavam dzīvnieciņam būs komfortabli, jo jāatceras, ka sunim jāspēj pastaigāt un ērti pārvietoties. Tāpat neaizmirsti par zābaciņiem, kas pasargās mīluļa ķepas no sāls ietekmes ziemā un no sala.

Sarodi ar izmaksām

Foto: Shutterstock
Domāji, ka pietiks ar vienu rotaļlietu, vienu kaklasiksnu, vienu guļvietu un vienu ziemas drēbīti, un ar to izmaksas beigsies? Tas vis neatbilst patiesībai. Dzīve ar četrkājaino draugu nav tik paredzama, un nejauši var gadīties arī neparedzēti izdevumi.

Saplīsusi pavada vai novalkāta kaklasiksna, pēkšņas veselības problēmas un diētas nomaiņa – tas viss var skart suni un, protams, arī saimnieku un viņa maciņu. Tāpēc vēlams nelielu naudas summu noglabāt nebaltām dienām, lai gadījumā, ja tiešām gadās neparedzēta situācija, nebūtu jāknapinās un varētu sunītim uzreiz palīdzēt. Zināms, ka veterinārās klīnikas apmeklējums prasa finansiālos līdzekļus, tāpēc ir noderīgi, ja liekā naudiņa savu reizi tiek atlikta ne tikai ģimenes ceļojumiem, bet arī sunītim.

Un, protams, kas gan būtu suņa saimnieks, ka reizi pa reizei gluži vienkārši nenopirktu kādu jaunu rotaļlietu? Ja apmeklē dzīvnieku izstādi, noteikti ej garām daudzajiem stendiem ar plašo rotaļlietu, gultiņu, pavadu un citu aksesuāru piedāvājumu. Reizēm saimnieki nemaz nepamana, kā palēnām viņu bankas konts kļūst tukšāks, jo, re, atkal iegādāta jauna mantiņa. "Lai cik mantiņu būtu tavam sunim, tu vienalga tās pērc," vēstīts "Refinery29". Galu galā, kas tur slikts, ja savu reizi palutini četrkājaino draugu?

Noskaidro, kā pareizi barot suni

Foto: Shutterstock
Brokastis, pusdienas, vakariņas – par savu ēdienkarti tev noteikti ir skaidrs. Taču – ko ēdīs tavs četrkājainais draugs? Ko viņam vari dot no sava galda?

Par to, cik lielām porcijām un no kā tām jāsastāv, precīzi spēs pateikt konkrētās šķirnes audzētājs, kas ieteiks, ar kādiem produktiem vislabāk barot tavu jauniegūto mīluli. Pārliecinies, ka seko norādēm, jo daudzi audzētāji par savu metienu kucēniem turpina interesēties arī turpmāk, un tu noteikti nevēlēsies viņam paziņot, ka savu suņuku esi pārbarojis.

Līdzīgi ir ar alerģiskiem suņiem. Pirms iegādājies suni no audzētāja vai adoptē no patversmes, painteresējies par alerģijām, jo tās var būtiski ietekmēt visu ēdienkarti. Ja mīlulim ir kāda kaite, var nākties iegādāties tikai specializētu barību. Gan audzētājs, gan patversmes pārstāvji noteikti spēs paskaidrot, kā ar konkrēto mīluli jādzīvo un kas jāiekļauj viņa ēdienkartē.

Savukārt par tiem produktiem, kas nav ieteicami nevienam sunim, plašāk lasi šeit. Te atradīsi, piemēram, norādes, ka suņiem noteikti nevajadzētu dot šokolādi un vīnogas.

Izveido darāmo darbu sarakstu

Foto: Shutterstock
Ja tev ir kupla ģimene, jau sākotnēji ar pieaugušajiem un bērniem izrunā, kā dalīsiet darbus. Kurš suni vedīs pastaigā no rīta, kurš rūpēsies par ēdienreizēm, kurš dosies pastaigā vakarā un, galu galā, kurš būs ģimenes galva, kura vārdam suns paklausīs ikvienā brīdī. Bieži vien tieši ģimenes galva dodas uz suņu skoliņu, kur apgūst paklausības komandas un citas prasmes, kas ikdienā un dažādās situācijās ļoti noder.

Jaunākajiem ģimenes locekļiem suns, protams, var iemācīt būt atbildīgiem un rēķināties ar kādu, un, piemēram, pēc skolas doties nevis izklaidēs ar draugiem, bet gan uz mājām, lai dotos pastaigā ar suni. Seko līdzi, lai bērni šo apņemšanos pilda! Protams, pavisam mazākos ģimenes locekļus vienus pašus pastaigā laist nevajadzētu.

Ja ikdienā esi ļoti aizņemts un sunim nākas palikt vienam pašam mājās, pārliecinies, ka neliec viņam lieki gaidīt. Ja pastaiga ieplānota katru vakaru septiņos, centies ap to laiku mājās tik tiešām pārnākt. Reizēm stunda vai pat desmit minūtes, kas nokavētas, var izrādīties pārāk ilgs laiks, un mājās tevi var sagaidīt slapja peļķīte, jo suns, kas gaidījis pastaigu septiņos, nav varējis izturēt.

Tāpat plāno, kurš, kā un kad suni mazgās, pirms tam, protams, iepazīstoties ar speciālajiem suņu mazgāšanas līdzekļiem. Tāpat reizēm nāksies arī apgriezt suņa nagus un pat spalvu, taču to labāk uzticēt suņu frizierim.

Apzinies – nekas vairs nebūs kā iepriekš

Foto: Shutterstock
Jā, šo frāzi – "Viss mainīsies un nekas vairs nebūs tā, kā bija!" – dzirdam bieži, reizēm pat neticot, ka dzīve var tā izmainīties. Taču tā ir. Suns nav tikai vēl viena dzīvā būtne, kas mīt mājoklī. Tā ir personība, kurai ir interesanti sekot līdzi un veltīt uzmanību. Nereti cilvēki saka, ka iepriekš nemaz nav zinājuši, cik nepiepildīta bijusi viņu dzīve, līdz tajā nav parādījies četrkājainais draugs.

Tu savā ikdienā vairs neesi viens. Ir kāds, kas ir pilnībā atkarīgs no tevis, sagaida tevi pēc darba, priecīgi luncinādams asti, ir klāt priekos un bēdās. Veikalā gar maizes, siera un saimniecības preču plauktiem nu regulāri pavadi laiku arī pie suņu barības. Ielās saskaties ar četrkājaino draugu saimniekiem, bet pastaigas laikā iesaisties sarunās ar garāmgājējiem, kuri, protams, interesējas par tavu sunīti.

"Kaut es būtu zinājis, cik ļoti viņu mīlēšu un cik ļoti man vajadzēs, lai viņš ir man blakus. Kaut es būtu zinājis, ka nu pakārtošu savu dzīvi viņam un patiesībā to arī izbaudīšu," teicis kāds suņa saimnieks. Ja arī tu esi apsvēris iepriekš minētos faktorus un vēlies uzzināt, kas slēpjas zem "kaut es būtu zinājis", tavs ceļš pretim mājdzīvniekam ir atvērts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!