Foto: Shutterstock

Suņa oža ir spēcīga, to noliegt nevar. Kas cilvēkam paliek apslēpts, to suns, lai cik tas nebūtu pārsteidzoši, var pat iemācīties saost un noteikt, piemēram, atsevišķus vēža veidus. Jā, arī medicīnisku problēmu noteikšanā četrkājainie draugi lieti noder, līdzīgi kā darbā dažādos dienestos, veikli atrodot narkotikas, tabaku, naudu. Taču kāda pētniece no Ņujorkas, ASV, izteikusi pieņēmumu, ka suņi varētu sajust arī laiku, ziņo "New York Magazine".

Tu pārnāc mājās, bet suns tevi jau sagaida pie durvīm? Un nav pat liela nozīme tam, ka esi vien izgājis ārā izmest atkritumu maisu. Reizēm šķiet, ka laiks sunim ir relatīvs jēdziens, jo pat pāris minūšu laikā mīlulis spēj sailgoties un tevi sagaidīt mājās kā pēc garas darba dienas. Taču pētniece un dzīvnieku speciāliste Aleksandra Horovica, Bernarda koledžas Suņu izziņas laboratorijas izveidotāja un grāmatas "Būt sunim" autore, pieļauj, ka suņa oža spēj noteikt arī dažādus diennakts laikus. "Katrai dienai ir sava smarža, un suns spēj noteikt mainīgās smaržas, kādas ir dažādās stundās. Suns spēj sajust laiku," paskaidro speciāliste.

Cilvēks pasauli uztver ar acīm, kamēr suns galvenokārt paļaujas uz savu spēcīgo ožu. Ja mēs par diennakts laiku, neskatoties pulkstenī, varam nojaust, palūkojoties ārā un redzot, vai spīd saule, vai debesis ir tumšas un vai ir kādi citi faktori, kas liecina par vakaru vai rītu, sunim, kā uzskata pētniece, jāņem vērā citi faktori: "Es domāju, ka suns var sajust laiku caur gaisa maiņām istabā. Tās mainās līdz ar dienas ritējumu. Vairojas karstais gaiss, ceļoties gar sienām līdz griestiem, tad tuvojoties istabas vidum un nokrītoties. Ja mēs spējam vizualizēt šīs gaisa kustības dienas laikā, tad mēs patiesībā spējam iedomāties arī smaržu maiņu ikdienā."

Likumsakarīgi, ka, balstoties uz Horovicas pieņēmumu, dienas smarža no rīta un vakarā atšķiras. Dodoties pastaigā, suns līdzīgā veidā iepazīst dažādas smaržas, tostarp tās, kuras atstājis cits suns. Piemēram, Horovica skaidro, ka smarža vietā, kur nesen nokārtojies suns, būs spēcīgāka, savukārt vāja smarža nenoliedzami vēstīs par to, ka tā radusies pagātnē. "Tātad, spējot koncentrēties uz smaržu, suņi ne tikai nosaka, kas tas ir, bet arī to, cik sen tas atstāts," teikusi dzīvnieku speciāliste Horovica.

Skaidrojot, vai sunim jābūt īpaši apmācītam, lai "spētu sajust laiku", pētniece norādījusi, ka pat tad, ja suns nav trenēts uz, piemēram, narkotiku atrašanu, dzīvniekam tāpat ir ļoti spēcīga oža, spēcīgāka nekā cilvēkam. Protams, apmācot četrkājaino draugu, var noskaidrot, ka suns spēj atrast arī sprāgstvielas un pat noteikt vēža esamību cilvēka ķermenī. "Atšķirība starp cilvēku un suni ir liela," prasmi saost dažādas vielas skaidro Horovica.

Cilvēkam rīta smarža varētu asociēties ar karstu, kūpošu krūzi kafijas un karstmaizītēm, bet vakara smarža – ar vakariņām un aromātisku sveci. Tikmēr suns, kā pieļauj pētniece, gan instinktīvi, gan arī fiziski var sajust brīdi, kad saimniekam jāpārnāk mājup.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!