Foto: Shutterstock
Neatņemama ziemas sastāvdaļa ir kaisāmais sāls uz ceļiem, ietvēm un taciņām, un tā kā tas ir teju visur, nepamanīt to grūti. Un visbiežāk to redzam ne tikai izkaisītu ārā, bet tā pēdas manāmas uz apaviem, priekšnamā uz grīdas un trepēm. Kā tos veiksmīgi nomazgāt?

Ielas apavi noteikti kādu daļu sāls ienesīs arī mājoklī, tāpēc nereti priekšnamā uz grīdas parādās gaiši pleķi, kas jo īpaši labi būs pamanāmi uz flīzētām grīdas virsmām. Šajā sakarā nav jāmeklē uzreiz kāds piemērots tīrīšanas līdzeklis, pietiks, ja pēc iespējas ātrāk segumu nomazgāsi ar slapju drānu, lai sāls nesabojātu grīdas segumu. ''Msn'' iesaka izmantot siltu ūdeni, un pēc nepieciešamības kādu šļuku etiķi, lai vieglāk atmazgātu traipus, bet šajā gadījumā jāraugās, lai tas nekaitētu segumam. Vispirms vienmēr ieteicams iztikt vien ar mitru lupatu, un tad, ja traipi vēl nav zuduši, izmanto grīdas mazgāšanas līdzekli.

Var gadīties, ka sāls par sevi liek manīt arī uz drēbēm, piemēram, bikšu starām vai pat virsjakas, ja sanācis, ka garām braucošā mašīna apšļakstījusi. Arī šim nolūkam nevajadzētu gaidīt veļasmašīnas izmantošanas reizi, bet gan pēc iespējas drīzāk audumu apslaucīt ar viegli mitru drānu. Vēl labāk izdosies sāli dabūt laukā ar ūdeni, kas sajaukts ar etiķi (uz 100 ml ūdens 1 tējkarote etiķa).

Pēc traipa izmazgāšanas svarīgi audumu noslaucīt ar sausu drānu. Nereti gadās arī tā, ka sāls paguvis jau pamatīgi iesūkties auduma faktūrā, un tādos gadījumos ieteicams izmantot kādu birsti ar maigiem sariem, kas palīdzētu sāls kristālus izdabūt laukā.

Sāls visai ātri parādīs savu klātbūtni uz ādas virsmām – vai tie būtu apavi vai soma. Un svarīgi, nedrīkst pieļaut, ka sāls ilgstoši atstāts uz ādas virsmas, jo tas var sabojāt ādu. Arī šajā situācijā drānu samitrini etiķūdenī un nomazgā ādu šādā veidā. Visticamāk, būs nepieciešamas vairākas reizes, lai izdotos pavisam nomazgāt sāls paliekas, turklāt ar ūdeni vien tas tik labi neizdosies. Būtiski neizmantot nekādu birsti un raupju drānu, lai ar sāls graudiem nesaskrāpētu ādas virsmu. Vairāk par apavu notīrīšanu no sāls lasi šeit.

Pēc tam, kad āda no baltajiem traipiem nomazgāta, būtu vērtīgi to apstrādāt ar kādu vielu, kas veidotu aizsargkārtu un atgūtu ādas spīdumu. Šim nolūkam var izmantot olīveļļu, ar ko iesmērēt ādu un tad apslaucīt ar sausu drānu, noņemot visu lieko, ko tā nav uzsūkusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!