Foto: Shutterstock
Plaukts, kur kaudzē salikti glīti salocīti palagi, atvērta kurpju kaste, spraudziņa starp dīvāna malu un spilvenu. Kas šīs vietas vieno? Kaķu saimnieki noteikti ilgi nedomās un teiks, ka ne vien tajās, bet arī citās šaurās vietās mājoklī bieži vien var atrast peļu junkuriņu, kurš saldi čuč. Kāpēc kaķiem patīk gulēt šaurās vietās, kur bieži vien nepietiek rūmes visam viņu ķermenim? Kā gan tas var būt ērti?

Kā minēts "Vetstreet", kaķu tieksmi gulēt mazās kastītēs un šaurās vietiņās var skaidrot dažādi. Viens no pieņēmumiem saistāms ar drošību. Mazā telpā gluži vienkārši var justies drošāk, pretēji, piemēram, lielai istabai, kur kaķis ir pakļauts dažādiem ārējiem kairinātājiem. Savukārt šim paradumam aizmetņi meklējami kaķu dzīvē savvaļā, kur katrs pastāv par sevi un katrs pats gādā par savu drošību. Ja kaķis paslēpjas kādā alā, zem koka vai citur, kur nav pakļauts brīvai apskatei no visām pusēm, dzīvnieks, saprotams, jūtas pasargātāks.

Tā kā kaķi lielu dienas daļu pavada guļot, bieži vien par snaudas vietu viņi izvēlas to placīti vai spraudziņu, kas atgādina midzeni. Un te var vilkt paralēles ar to, ko daudzu kaķu saimnieki novēro mājās. Saprotams, ne alu, ne koku mājoklī nav, tāpēc kaķim nākas meklēt citas guļvietas, un tās var būt gan skapjos un plauktos (jo mīkstāka gulēšana, jo labāk, tāpēc palagi un dvieļi šim nolūkam noteikti noderēs), gan kastēs, gan stūros aiz dīvāna. Tur var būt gana tumšs, lai radītu patīkamu atmosfēru miegam.

Bet nu iedomājies sevi kaķa vietā. Vai tu gribētu visu laiku gulēt, piemēram, istabas vidū, kur jebkurā mirklī var uzspīdēt saule vai kāds patraucēt? Domājams, vēlēsies atrast vietiņu, kur ir klusi, silti, omulīgi. Jā, lai arī kaķi reizēm izvēlas kastes, kas ir krietni par mazu, lai tajās ērti izgultos, atceries, ka mīluļi ir lokani un var ietilpt pat mazās kastītēs. Tāpēc nebrīnies, ja kaķis jau atkal ir atradis kādu vietu, kur nodoties miedziņam, jo, lai arī tā nešķiet, viņam var būt ārkārtīgi ērti.

Foto: Shutterstock

Mazas, mīlīgas vietiņas ir arī siltākas, tāpēc ne velti kaķim tās patīk. Lai arī dzīvnieciņa kažociņš var pasargāt kaķīti no aukstuma, arī peļu junkuriņam nav sveša ne gulēšana uz radiatora, ne tiekšanās pēc siltuma pat zem saimnieka segas. Arī "Pet Place" norādīts, ka mazākā telpā ilgāk saglabājas siltums, bet, piemēram, šaurā kastē kaķa ķermenis aizpilda teju visu telpu, neļaujot tajā ienākt aukstumam.

Savukārt "Sivet" atgādināts, ka saimniekam jāuzmanās, lai viņa mīlulis neguļ vietās, kur dzīvnieciņš var kaitēt savai veselībai. Elektrības vadi un, piemēram, automašīnas motors nebūs labākās vietas, kur atrasties kaķītim. Aukstos laikapstākļos gan kaķēni, gan pieaugušāki kaķi var tiekties ielīst automašīnā no apakšas, tāpēc piesargies, lai nenodari pāri kādam četrkājainim.

Foto: Shutterstock

Kā vienu no iespējamām guļvietām speciālisti ieteikuši kaķu pārnēsājamo kasti. Tas gan vairumā gadījumu izraisa mīluļos nepatīkamas sajūtas un apjausmu, ka tūlīt, tūlīt paredzēts brauciens pie veterinārārsta, patiesībā šīs kastes apdzīvošana ilgtermiņā var nest pozitīvus rezultātus. Ja kaste tiek lietota vien dažas reizes gadā un tikai tad, kad saimnieks savu mīluli tiešām ved pie veterinārārsta, var kasti ar atvērtām durtiņām novietot kādā vietā mājoklī, kur tā kaķim ir ērti pieejama. Tad dzīvnieks tajā sāks gulēt, iespējams, nesīs tajā rotaļlietas un telpu apdzīvos kā zināmu vietu. Vēlāk apmeklējums pie veterinārārsta var sākties mazāk nepatīkami, jo kaķis no pārnēsājamās kastes vairs tik ļoti nebaidīsies.

Gulēšana ir viens no brīžiem, kad kaķis ir ļoti ievainojams. Acis aizvērtas, ķermenis atslābis, ciešs miegs... Protams, kaķis vēlēsies sevi pasargāt no jebkā, kas viņu varētu pēkšņi pārsteigt, un gulēšana skapī, kastē vai aiz dīvāna būs labs risinājums. Jāpiekrīt, mājoklī daudz ienaidnieku kaķim noteikti nebūs, bet piesardzība nekad nenāk par ļaunu. "Ja kaķim ir, kur ielēkt, viņš ielēks pat vāzē," kaķa vēlmi pēc šauras vietas "MansDraugs" iepriekš skaidrojusi zoopsiholoģe Inga Cerbule, un plašāk par speciālistes viedokli var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!