Foto: DELFI
Pirmo neviltoto prieku par pavasari sagādā podiņos nopērkamās narcises, kas vēl ierāvušās pumpuros, bet jau drīzi pēc pārnešanas mājās izplaukst saulainās krāsas ziediem. Kā pareizi laistīt narcises, cik bieži to piekopt un kā ziedēšanu pēc iespējas paildzināt?

Tos, kas noilgojušies pēc pavasara, noteikti vilina podiņi ar pirmajām pavasara sīpolpuķēm, un šo kārdinājumu remdēt var tikai tos iegādājoties. Galu galā, ja tas sagādā prieku un liek pasmaidīt, kāpēc gan to nedarīt?

Kā zināms, līdz narcišu ziedēšanai dārzā vēl kāds laiks jāpagaida, tāpēc sīpolpuķes, kas nopērkamas gada sākumā lielveikalos un ziedu salonos, paredzētas telpu greznošanai. Pārnesot podiņu no veikala uz mājām, uzmani, lai to nenosaldētu. Noteikti ietin podiņu papīrā vai vairākos maisiņos, jo pat dažu minūšu laikā var nosaldēt lapas vai pumpurus.

Pārnesot pavasari podiņā mājās, izraugies tam pēc iespējas vēsāku vietu, tad arī narcises ilgāk ziedēs. Sildelementu tuvumā narcises un arī citas sīpolpuķes ātri izziedēs un novītīs, tāpēc, ja vēlies pagarināt šo plaukšanas laiku, izraugies vēsāku vietu, bet kur nav arī pārāk tumšs, ''Tavs Dārzs'' pastāstīja Bulduru Dārzkopības vidusskolas mācību siltumnīcu vadītājas Ilzes Briģes. Arī gaismai ir liela nozīme, jo šie augi audzēti siltumnīcās, kur bijis pietiekami daudz apgaismojuma, tāpēc par to nevajadzētu aizmirst arī mājās.

Visbiežāk veikalā iegādātajam podiņam augsne ir sausa, tāpēc pēc pārnešanas mājās augu atdzirda pamazām, ļaujot tam uzsūkties saknēs, bet nepieļaujot to mirkšanu. Noteikti izmanto paliktni vai atrodi tāda lieluma puķupodu, lai saknes nemirktu ūdenī. Mājokļos ar izteikti sausu gaisu ieteicams podiņam līdzās nolikt kādu trauku ūdens, jo, kā jau visiem pavasara augiem, arī narcisēm patīk mitrs gaiss.

Cik bieži laistīt narcises podiņā, atkarīgs no katra paša apstākļiem – siltākās telpās biežāk, vēsākās retāk, taču nevajadzētu augu nedz pārlaistīt, nedz iekaltēt. Vislabāk augsni pārbaudīt ar pirkstu – ja virskārta ir apžuvusi, ar nelielu daudzumu istabas temperatūras ūdens aplaisti sīpolus, kas spraucas ārā no augsnes. Ja zini, ka vairākas dienas nebūsi mājās, vajadzīgo mitrumu palīdzēs nodrošināt sūnas, kas saliktas virs sīpoliem.

Kad narcises noziedējušas podiņā un arī lapas sākušas jau dzeltēt, ''Cālis'' foruma dalībnieki iesaka sīpolus saglabāt līdz stādīšanai rudenī. Ne vienmēr no tiem var izaugt pavasara augi arī dārzā, bet visai bieži izdodas. Vairāk par sīpolu saglabāšanu līdz stādīšanai dārzā lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!