Foto: Shutterstock
Katrs gadalaiks dzīvnieku saimniekiem nāk ar jauniem izaicinājumiem. Lai pasargātu sava suņa veselību un dzīvību, aicinām tev iepazīties ar portālā "Dogtime" publicētajām septiņām lietām, kuras aukstajā ziemas periodā var nodarīt nopietnus kaitējumus suņa veselībai.

Svētku mielasts

Svētki ir lielisks iemesls, lai vienotos kopīgai maltītei ar draugiem, ģimeni un dažreiz arī mājas mīluļiem. Šķiet, ka visi suņu saimnieki kaut reizi ir pieredzējuši suņa mīlīgās actiņas un nevainīgo smilkstēšanu galda tuvumā, cerot, ka kāds no viesiem apžēlosies, lai viņu pacienātu ar uz galda esošajiem gardumiem. Taču ir vairāki iemesli, kāpēc gan tev, gan svētku visiem vajadzētu saglabāt stingrību un necienāt suni ar ēdienu, kas atrodas uz galda:

  • Disciplīna. "Ir taču svētki" vai "Vienu jau var" ir vienas no izplatītākajām frāzēm, ar kurām atrunājas tie, kuru raksturu ir salauzušas mīlīgās suņuka actiņas. Taču, pacienājot suni ar ēdienu, kas atrodas uz svētku galda, tu liksi dzīvniekam noprast, ka viņš šādi var rīkoties un dabūs to, ko vēlas. Suns ir kā mazs bērns, tāpēc ir svarīgi saglabāt disciplīnu, ja nevēlies ar šo smilkstēšanu un mīlīgajām acīm cīnīties ik reizi, kad apsēdies, lai paēstu.
  • Daži no ēdieni, kas atrodas uz mūsu svētku galda var būt kaitīgi suņu veselībai, piemēram, sāļš ēdiens, šokolāde un citi saldināti ēdienu un dzērieni. Vairāk par to, kādus pārtikas produktus sunim nevajadzētu dot, lasi šajā rakstā.
  • Pārēšanās. Tās rezultātā dzīvniekam veidojas aptaukošanās un grūtības kustēties, kas savukārt rada vēl lielāku nomāktību un depresiju, kā arī nopietnas veselības problēmas. Tāpat dzīvniekam, kurš ir pārēdies svētku labumus var sākties vemšana, kas sabojās svētkus ne tikai tavam mīlulim, bet arī tev.

Tāpēc atstāj viesiem pagatavotos gardumus uz galda un sagādā savam mājas mīlulim speciāli viņam domātu našķi. Tas palīdzēs sunim justies piederīgam, bet tev radīs gandarījuma sajūtu, ka neviens nav atstāts novārtā un visi, ieskaitot četrkājainos draugus, var baudīt svētku noskaņu īpašā gaisotnē. Par našķiem mājas mīluļiem lasi šeit.

Antifrīzs

Pirms ziemas un sala automašīnās tiek ieliets antifrīzs (etilēnglikols). Tas ir salds šķidrums, ko labprāt nogaršo gan kaķi, gan suņi. Taču par spīti tā saldajai garšai dzīvniekam šī šķidruma uzņemšana var beigties ar letālu saindēšanos. Antifrīza sastāvā ir etilēna glikols, kas ir dzīvniekiem toksiska viela. Mazāk nekā 88 mililitri etilēna glikozes ir pietiekoši, lai nogalinātu vidēja izmēra suni, vēsta portāls "Dogtime".

Veterinārārste skaidro, ka visbiežāk saindēšanās notiek ar etilēnglikolu, kas ir nopilējis no automašīnas un nonācis peļķēs. Tāpēc suņu īpašniekiem jābūt īpaši uzmanīgiem, vedot pastaigāties savu četrkājaino draugu, sevišķi, ja dzīvojat mikrorajonu pagalmos, kur atrodas daudz automašīnu.

Suns var saindēties ar antifrīzu, ne tikai to nolaizot no asfalta vai uzņemot kopā ar lietus ūdeni, kas sakrājies peļķē, bet arī laizot ķepas. Tāpēc, pēc kārtīgas pastaigas ar suni pa tuvējo daudzstāvu māju rajonu, nomazgā vai noslauki dzīvnieka ķepas, lai pasargātu viņu no iespējamas saindēšanās.

Ne tikai suņu saimniekiem, bet arī automašīnu īpašniekiem vajadzētu būt piesardzīgiem un, lejot antifrīzu mašīnās, uzraudzīt, lai tas nenopil uz zemes un nepadraud kāda garām ejoša dzīvnieka dzīvību un veselību.

Saindēšanās gadījumā dzīvniekam var parādīties koordinācijas traucējumi, urinēšanas problēmas, vemšana u.c. pazīmes. Ja pamani kādu no šīm pazīmēm, tad steigšus dzīvnieks ved pie veterinārārsta.

Sāls uz pilsētas ielām un hipotermija

Foto: LETA

Sāls uz pilsētas ielām

Kaut sāli kā līdzekli pret slidenām ielām cenšas izmatot aizvien retāk, ir daudz vietu, kur to vēl aizvien aktīvi pielieto. Ikdienā mēs novērojam, kādu skādi tas nodara mūsu apaviem, taču reti kad aizdomājamies, ka patiesībā, tas kaitē arī dzīvnieka ķepām.

Uz ielām kaisītais sāls dzīvnieka ķepās var izveidot iekaisumu. Sevišķi bīstams tas ir tad, ja ķepa jau ir savainota, jo tad sāls iekļūst brūcē un rada ne tikai nepatīkamas sajūtas, bet arī pasliktina rētas dzīšanas procesu.

  • Kā pasargāt sava četrkājainā drauga ķepiņas no sāls, vari uzzināt te.

Taču sāls var nodarīt kaitējumu ne tikai dzīvnieka ķepām, bet arī organismam. Piemēram, ja tavs suns dzer no peļķes, kas atrodas uz ietves, vai ēd sniegu, kas atrodas tieši blakus ietvei, ir liela iespēja, ka tajā arī tajā ir ticis sētnieka kaisītais sāls. Šādā veidā pastāv risks, ka suns ir uzņēmis nesamērīgi daudz šo viņam kaitīgo vielu. Sevišķi uzmanīgiem jābūt ar maziem suņiem, kuru veselībai var kaitēt pat neliels sāls daudzums.

Sāls var izraisīt dehidratāciju un aizkuņģa dziedzera problēmas. Tāpat tas var iespaidot aknu, zarnu un kuņģa darbību. Ja pēc pastaigas ar suni novēro kādas veselības problēmas, steidzami dodies pie vetārsta, jo saindēšanās ar sāli un tā izraisītās sekas vai beigties letāli.

Hipotermija

Suns visnotaļ izbauda spēlēšanos ārā un dauzīšanos pa sniegu, taču gada aukstajos mēnešos āra aktivitātēm ir svarīgi nospraust robežas, kas palīdzēs pasargāt dzīvnieka veselību. Viena no lietām, kas var apdraudēt tava suņa dzīvību pēc ilgstošas uzturēšanās aukstumā ir hipotermija – strauja ķermeņa temperatūras samazināšanās zem tam paredzētās normas. Cilvēkiem hipotermija ir tad, ja viņa ķermeņa temperatūra noslīd zemāk par 35 grādiem, bet dzīvnieka dzīvībai draud briesmas, kad viņa ķermeņa temperatūra ir zemāka par 37 grādiem.

Sevišķi uzmanīgiem jābūt to suņu saimniekiem, kuru dzīvnieki sliktāk panes aukstumu vai ir jau gados vecāki. Ja hipotermijas stāvoklis kļūst smagāks, tavs četrkājainais draugs vairs nebūs spējīgs regulēt sava ķermeņa temperatūru. Šādos gadījumos hipotermija var izraisīt komu, sirds darbības traucējumus un pat nāvi. Tāpēc, ja pamani, ka tavs mājdzīvnieks ir intensīvi drebinās, tad steigšus dodies iekšā un centies sasildīt suni, lai viņš atgūtu savu iepriekšējo ķermeņa temperatūru. Taču, ja paša spēkiem suni sasildīt neizdodas, tad dodies pie vetārsta.

Lai nenonāktu situācijā, kad dzīvnieks ir jāved pie ārsta, ierobežo laiku, ko tavs suns pavada laukā. Tas attiecas arī uz suņiem, kas ikdienā dzīvo māju pagalmos. Pārliecinies, ka sunim ir vieta, kur sasildīties un paslēpties no aukstuma. Ziemas aukstākajās dienās, kad gaisa temperatūra noslīd zem mīnuss 20 grādiem, apsver iespēju sunim ļaut uzturēties mājas, kur viņš būs pasargāts no hipotermijas un citiem nāves riskiem. Atceries, auksti ir ne tikai tev, bet arī dzīvniekam!

Ziemassvētku rotājumi, mašīnas un sniegs

Foto: Shutterstock

Ziemassvētku rotājumi un sveces

Tuvojoties Ziemassvētkiem, tā vien gribas visu māju izdekorēt ar skaistiem rotājumiem, gaismas virtenēm un svecēm, kas nenoliedzami piešķir patīkamu svētku noskaņu. Taču, pirms dekorē māju ar Ziemassvētku rotājumiem, pārliecinies, ka dzīvnieks tos nevarēs aizsniegt. Tas attiecas arī uz eglītes rotājumiem. Pirms to uzstādīšanas pārliecinies, ka suns saprot – ar tiem spēlēties vai tos ēst ir kategoriski aizliegts.

Daži no dekoriem un smaržīgajām svecēm tavam mājas mīlulim var atgādināt ēdienu vai vienkārši izraisīt interesi, kuru viņš nekautrēsies apmierināt. Egles rotājums – šķiet tik nevainīgs, kaut patiesībā, dzīvnieks, to pārkožot, var savainoties, bet, to norijot, aiziet bojā.

Lai tavam četrkājainajam draugam nebūtu vēlme pagaršot vai parotaļāties ar kādu no Ziemassvētku rotājumiem, pārliecinies, ka, pirms došanās prom, atstāj viņam viegli aizsniedzamā vietā speciāli dzīvniekiem paredzētās rotaļlietas, kas novērsīs viņa uzmanību no spītīgajiem svētku rotājumiem.

Mašīnas uz slidena ceļa

Ziemā, dodoties pastaigā ar suni, ir jābūt sevišķi uzmanīgam, it īpaši tad, ja jūsu iecienīta pastaigu vieta atrodas netālu no ceļa. Pat tad, ja tu ievēro visus ceļu satiksmes noteikumus – ej pāri ielai tikai pie zaļās gaismas, paskaties abos virzienos, pirms šķērso gājēju pāreju, un nekad neej pāri ielai tam nepiemērotā vietā, mašīnas autovadītājs slidenā ceļa dēļ var nespēt laicīgi nobremzēt. Tāpēc ziemā uz ceļa un tā tuvumā esi divreiz uzmanīgāks nekā parasti. Neaizmirsti par atstarotāju ne tikai sev, bet arī suņukam.

Arī tad, ja tavs mājas mīlulis uzturas pagalmā, pārliecinies, ka sētā nav kādi caurumi vai dzīvnieks nevar tai pārlēkt pāri. Tā tu pasargāsi gan sevi, gan suni no pārdzīvojumiem un nepatīkamām situācijām. Mājdzīvnieka noklīšana noteikti nav tas, ko tu šajā svētku laikā vēlies piedzīvot.

Zem sniega paslēpti apdraudējumi

Viena no gaidītākajām lietām ziemā nenoliedzami ir sniegs. Tas ievieš prieku gan cilvēku, gan dzīvnieku dzīvēs. Taču ar sniegu klāti lauki, meži, parki un ielas sniedz ne tikai maģisku Ziemassvētku sajūtu, bet arī ir apdraudējums dzīvnieka veselībai. Kad sniegs noklāj zemi, tas paslēpj arī dažādas lietas, kas uz tās atrodas. Dažkārt cilvēki uz ielas, parkos vai citās vietās, kuras šķiet gluži piemērotas pastaigai ar suni, izmet pudeles un citus sadzīves atkritumus, uz kuriem uzkāpjot, suns var savainot ķepas.

Zem sniega var atrast arī dažādus vecus pārtikas produktus, kurus apēdot, suns var saindēties vai tik pie nevēlamiem parazītiem. Lai no tiem izvairītos dzīvnieks ir regulāri jāattārpo. To, cik bieži tas jādara, vari uzzināt te.

Tāpat dzīvnieks var saķer dažādas slimības, ja, atgriežoties pēc pastaigas, viņš aplaiza ķepas, ar kurām kārtīgi izbridis pa atkritumiem vai citu parazītiem un baktērijām labvēlīgu vietu. Tas ir vēl viens no iemesliem, kāpēc pēc pastaigas suņa ķepas ieteicams nomazgāt vai vismaz apslaucīt ar mitru lupatu. Tas pasargās ne tikai tava mīluļa veselību, bet arī ļaus saglabāt mājās tīrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!