Foto: Vida Press
Ne visam jābūt pēc viena šablona – jo īpaši tad, ja runa ir par dzīvokļa interjeru un izkārtojumu. Šis mājoklis, kuru raksturo kompaktums un košums, ir 140 kvadrātmetru plašs un pārsteidz ar dažādiem neparastiem iekārtojuma un dizaina risinājumiem, vēsta "Vida Press".

Košajā dzīves telpā mitinās Sjuzele un Devalts de Koki (Suzelle un Dewaldt de Kock), kā arī reizēm paviesojas abu meita. Tas atrodas Dienvidāfrikā, nedaudz ārpus Stellenboshas (Stellenbosch), vietā ar nosaukumu Nooitgedacht. Īpašumu ģimene iegādājās 2013. gada nogalē, savu izvēli pamatojot ar ciematiņa eiropeisko atmosfēru, arhitektūru, bruģētajām ieliņām un torņiem. Pieņemt šo lēmumu esot bijis viegli.

Būvdarbi un iekārtošanās aizņēma aptuveni divus gadus, tāpēc ģimenei bija gana daudz laika, lai kārtīgi izsvērtu, kam mājās vajadzētu būt. Viņu krāsainā un saulainā māja iekārtota tā, lai uzturētu veiksmīgu savstarpējo saikni, piemēram, ir izveidoti mājīgi stūrīši, kuros abiem iekārtoties un izvēlēta liela vanna, lai abiem tajā pietiktu vietas. Vēl šajā mājā nav televizora, jo saimnieki smejot atzīst, ka viņu televizors ir ēdamistabas galds.

Viesistabā gozējās koka ēdamgalds ar sešām sēdvietām un uzrakstu "La Scarpetta" virs tā. Starp citu, šādi viņi arī sauc savas mājas, un atsauce meklējama itāļu sakāmvārdā "fare la scarpetta", kas tulkojumā nozīmē "uztaisi kurpīti". Tas attiecināms uz mazu maizes gabaliņu, ar kuru tiek "uzslaucītas" pēdējās mērces paliekas pastas šķīvī.

Katrai telpai un mēbelei šajā dzīvoklī ir savs stāsts. Dažas tajā "iekārtojušās" uz palikšanu, bet citas saimnieki plāno aizstāt ar citām. Kā stāsta Sjuzele, masīvo ādas dīvānu ir plānā aizvietot ar tādu, kam ir redzamas kājas, tādā veidā radot plašāku telpas skatu. Viņa uzsver, ka dīvānam jābūt tik lielam, lai abi varētu tajā atgulties. Izteiksmīgo un praktisko priekšmetu sarakstā minamas arī dekoratīvās kāpnes, uz kurām saliktas adītas sedziņas, kas nepieciešamības gadījumā vienmēr ir pa rokai.

Foto: Vida Press

Vairākās mājokļa vietās izmantota dzeltenā krāsa, kuru saimniece asociē ar dzīvi, enerģiju, saules gaismu, vasaru, jautrību un mīlestību. Tā simbolizē visu, kas sievieti motivē. Turpretī galvenās guļamistabas olīvu zaļo sienu plānots pārkrāsot ar metālisku pārklājumu, lai tā "spīdētu kā zvaigznes". Runājot par krāsām, īpašā toņa dēļ viesistabā izvēlēties tieši zaļais klubkrēsls, neskatoties uz to, ka pirkšanas brīdī tas ticis reklamēts ar saukli "ideāls, lai pārvilktu ar citu materiālu". Citas mēbeles viesistabā gan tikušas pārvilktas, lai pielāgotu ģimenes vēlmēm un košajam garam.

Lai gan valda uzskats, ka mazās telpās obligāti nepieciešams pēc iespējas vairāk izmantot balto krāsu, šīs mājas saimnieki pierāda pretējo. Viņi uzskata – vārdam "krāsa" sinonīms ir aizrautība un degsme, dzīve un enerģija. Neviens no toņiem netika izvēlēts "pa galvu, pa kaklu". Tāpat viņi uzsver, ka nevar nosaukt mīļāko krāsu vai interjera stilu, jo pats galvenais, lai tas viņus uzrunā.

Pāris uzsver – nevajag pieturēties pie viena un vienīga plānojuma, jo, kaut vai nedaudz pārbīdot vienu sienu tikai par pus metru, iespējams radīt, piemēram, plašāku virtuvi vai tomēr atrast vietu arī balkonam.

Kamēr Sjuzele par savu iedvesmas avotu sauc skaistas, ikdienišķas lietas, Devalts iedvesmu rod krāsās un pat ēdienu garšvielās. Pamazām viņi attīsta savas prasmes dārza lološanā, taču jau šobrīd novērtē iespēju ēdienam pievienot svaigus zaļumus. Tāpat pagalmā aug citronkoks un olīvkoks, kā arī atrasta vieta picas krāsnij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!