Foto: Shutterstock

Ir pienācis pavasaris un daudzi no mums vēlas izlikt sev pie mājas vai dārzā putnu būrīti. Pirms būrīti izgatavot pašam vai iegādāties to veikalā, ir svarīgi zināt, vai tas būs piemērots putniem un vai, vēloties darīt labu, īstenībā nenodarām kaitējumu. Latvijas Ornitoloģijas biedrība apkopojusi svarīgākos ieteikumus, kas palīdzēs tev izvēlēties vispiemērotāko mājvietu putniem.

Lūk, svarīgākās lietas, ka jāņem vērā pirms būrīša iegādes!

Būrīša priekšējās sieniņas iekšpuse nedrīkst būt ēvelēta (pārāk gluda)

Kad jaunajiem putniem ir pienācis laiks atstāt ligzdu, tiem nepieciešams atsperties pret būrīša sieniņu, lai sasniegtu skreju. Dabā dobumi no iekšpuses nav tik gludi kā ēvelēts dēlis, tāpēc arī paštaisītajam vai pirktajam būrītim iekšpusē jābūt līdzīgam. Ja sieniņa ir pārāk slidena, jaunie putni var netikt no būrīša ārā un aiziet bojā.

Svarīgi pasargāt būrītī ligzdojošos putnus no plēsējiem

Ja vēlies nodrošināt mājvietu zīlītēm, tad mazajiem putniņiem vislabāk būs piemērots būrītis, kas paredz īpašu nodrošinājumu pret plēsīgajiem dzīvniekiem – šauru, vismaz sešu centimetrus garu "koridoru" pirms skrejas, ko veido jumtiņa pārlaidums kopā ar zem skrejas pienaglotu vajadzīgā garuma dēlīti. Latvijas Ornitoloģijas biedrības izveidotu instrukciju, kurā soli pa solim ir aprakstīts, kā pagatavot šādu mājvietu putniem, atradīsi te. Šī konstrukcija neļauj dzīvniekam, piemēram, kaķim vai caunai ielocīt ķepu pa skreju tik tālu, lai aizsniegtu ligzdu.

Taču, ja tomēr esat izvēlējies parastas konstrukcijas būrīti, svarīgi ievērot ieteiktos skrejas izmērus un skrejas augstumu no būrīša grīdiņas, kas arī ir svarīgi, lai apgrūtinātu plēsēju piekļuvi ligzdai. Lai apgrūtinātu plēsīgo dzīvnieku piekļuvi, koku zem būrīša iespējams noklāt ar slidenu plēvi vai apjozt ar metāla konusu.

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Nē" puļķītim

Būrīšos ligzdojošos putnus apdraud ne tikai plēsīgi dzīvnieki, bet arī citi putni, piemēram, vārnas un sīļi. Šo putnu piekļūšanu mazākajiem sugas brāļiem atvieglo tradicionāli zem strazdu būra skrejas pierīkotais sēžamkociņš (laktiņa, puļķītis). Latvijas Ornitoloģijas biedrība uzsver, ka tāds nav nepieciešams. Gan mājas strazds, gan citi putni var, pielidojot būrītim, pieķerties pie skrejas malas, kā arī dziedāt uz būrīša jumta.

Būrīšu grīdai jābūt pienaglotai starp sieniņām

Ja būrīša grīda ir pienaglotai sienām no apakšas, tā piesūcas ar lietus ūdeni, ātrāk satrunē un var nokrist no sava un ligzdas svara, pie tam arī laikā, kad būrītī ligzdo putni.

Dēļiem jābūt vismaz divus centimetrus bieziem

Izgatavojot būrīti, vēlams izmantot pietiekami biezus dēļus (vismaz divi centimetri), lai tajā ligzdojošiem putniem būtu piemērots mikroklimats – tie nepārkarstu saulē un nesaltu aukstos pavasara rītos.

Vairāk informāciju par putnu būrīšu izgatavošanu un tīrīšanu atradīsi šeit. Savukārt, ja vēlies ierīkot putnu barotavu, te atradīsi oriģinālu ideju kā to pagatavot paša spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!