Foto: Shutterstock

Tulpes ir vienas no iecienītākajām pavasara sīpolpuķēm, kuras ar savu daili priecē pēc vienmuļās ziemas. Parasti par tulpju stādīšanas laiku dēvē rudeni, bet – vai nav par vēlu to tagad darīt, jo novembra sākumā ziņo jau aukstumu un sniegu?

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja tulpju selekcionārs Juris Egle, kurš nu vairāk aizrāvies ar skaisto vizbulīšu audzēšanu, tulpju stādīšana nav nokavēta. "Var droši stādīt līdz oktobra beigām vai pat vēlāk, ja augsne nav sasalusi," norāda pieredzes bagātais audzētājs, kurš tulpes ir arī stādījis vēl vēlāk, jo zeme nebija sasalusi. "Pašlaik ir labs laiks stādīšanai," iedrošina Egle. Viņš savu nelielo tulpju kolekciju pabeidza stādīt 13. oktobrī, bet tikko kā pabeidzis muskarīšu stādīšanu. Vēl viņam jāsastāda Holandes īrisi, bet tos viņš parasti stāda pirms bargā sala, parasti ap 18. novembri, protams, ja vien augsne nav sasalusi. "Es īrisiem pēc tam uzsedzu virsū 20 centimetru biezumā lapas, lai tie pa ziemu neizsalst. Pavasarī lapas noņemu," audzēšanas pieredzē dalās Egle. Savukārt vārīgāko krokusu šķirnēm viņš uz ziemu uzklāj virsū kūdras segu.

"Tulpīte ir viena no izturīgākajām sīpolpuķēm," uzsver audzētājs. Viņš vien šo gadu laikā novērojis, ka dažas tulpju šķirnes no Vidusjūras reģioniem ir tādas vārīgākas. "Esmu arī ievērojis, ka ilgstoša kailsala rezultātā tulpēm nereti samazinās augstums," tā Egle.

Taujāts par to, kādus tulpju audzēšanas "baušļus" viņš var atgādināt dārza entuziastiem, audzētājs min šādus:

  • "Liela daļa jauc, ka pavasarī jāstāda tulpes, bet tās ir jāstāda rudenī," piebilst Egle,"Audzētāji no Holandes piedāvā tulpju sīpolus arī pavasarī, bet nekas jēdzīgs tur neizaugs."
  • Ja smagāka zeme, kur plānots stādīt tulpes – vadziņā jāiekaisa smiltis vai grants, jo tulpēm patīk drenāža;
  • Sīpolpuķes jāstāda vietā, kur neuzkrājas ūdens, jo, ja tās iestādīs vietā, kur uzkrājas mitrums, tad tās var nopūt;
  • Tulpēm patīk "svaiga" augsne. "Holandieši iesaka katru gadu stādīt citā vietā," norāda tulpju kolekcionārs. Arī viņš iesaka pamainīt vietu, jo, ja tulpes būs ilgstoši vienā vietā, tad tām var piemesties slimības;
  • Pavairošanai tulpes var stādīt 10 līdz 15 centimetru dziļumā, ja grib skaistumam dārzā un lieliem sīpoliem – jāstāda dziļāk. "Tad neaugs mazie "bērniņi"," pamāca audzētājs. Ja nav plānots rakt nost, tad arī tulpes stāda dziļāk, lai ir viens liels un brašs sīpols.

Šajā "Tavs Dārzs" rakstā vari izlasīt vēl citus selekcionāra ieteikumus tulpju stādīšanā, bet šeit vari izlasīt viņa padomus tulpju izaudzēšanā no sēkliņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!