Foto: Shutterstock
Līdakastes jeb sensevjēras ir ļoti pacietīgi un viegli kopjami telpaugi, bet arī reizēm labākie kļūdās, kā rezultātā līdakaste sāk izrādīt nepatiku. Kas kopšanā darīts nepareizi, ja līdakastei vīst, dzeltē un krīt lapas? Par to raksta turpinājumā!

Portāls "Gardening Know How" uzskaitījis iemeslus, kāpēc augam vīst un krīt lapas. Lūk, kas varētu būt pie vainas:

Augs ir pārlaistīts. Tas ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc līdakaste birdina lapas. Savulaik arī portālam "Māja&Dārzs" Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne skaidroja, ka, ja līdakstei paliek mīksti un dzelteni lapu gali, visticamāk, augs varētu būt cietis no slapjās puves, kas, laikus nepamanīta, var iznīcināt visu augu. Slapjā puve ir tieši pārlaistīšanas rezultāts. Līdakaste ir tas augs, uz kuru var attiecināt padomu – labāk laistīt retāk, nekā biežāk.

Nepareiza vietas izvēle. Par līdakastēm mēdz jokot, ka tās ir tik izturīgi telpaugi, ka tās var turēt pat skapī! Taču tā nebūt nav! Ja telpaugs ir ilgstoši stāvējis tumsā, tad tas sāks birdināt lapas. Izvēlies savai līdakastei piemērotāko vietu mājoklī! Neturi telpaugu vietā, kur svilpo vējš, tāpat nenovieto to pie apkures iekārtām, kā arī gaisa kondicionieriem.

Pārstādīšana. Augs ar savām lapām var "signalizēt", ka tam nepatīk esošais pods – tas ir par mazu vai lielu. Līdakastes, kā atgādina portāls, pārstāda ļoti reti, ik pēc trim vai pieciem gadiem, turklāt tām nevajadzētu izvēlēties ļoti lielu podu– pietiks, ja tas būs tikai vienu izmēru lielāks. Līdakastes ļoti novērtēs, ja izvēlēsies tā saucamos keramikas podus. Protams, neaizmirsti, ka telpaugi jāpārstāda podos ar caurumiņiem apakšā, jo tie palīdzēs regulēt mitruma līmeni, notecēs liekais ūdens (neuzkrāsies podā). Šeit vari plašāk izlasīt, kāpēc nepieciešams izvēlēties podus ar caurumiņu.

Savukārt rakstos zemāk vari lasīt "Māja&Dārzs" sarūpēto kolekciju par līdakastēm, kurā aplūkoti ne tikai praktiski padomi, kā tās laistīt, bet arī pavairot. Ja arī tev ir kāds jautājums par telpaugiem, to laistīšanu vai kādu problēmu, raksti to e-pastā: maja@delfi.lv.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!