Foto: Privātais arhīvs
Ilzes Blāķes ikdiena ir gana aizņemta – pēc profesijas viņa ir šūnu bioloģe un darbadienas pavada laboratorijā, savukārt mājās jāvelta laiks vīram, trim mazajām meitiņām un kaķim Zīlei. Brīvā laika, lai apkoptu augus, nepaliek daudz, un Ilze smej, ka kādreiz spējusi nejauši iznīdēt pat pieticīgos kaktusus. Taču biologa mīlestība pret augiem dziļi sirdī urdīja, līdz tika atrasts veids, kā mūžīgajā skrējienā mājās audzēt arī cimperlīgus un prasīgus augus.

Covid-19 vīrusa pandēmija un daudzās mājsēdes, kas straujo ikdienu stipri vien piebremzēja, deva iespēju Ilzei sākt ceļu uz savam dzīvesveidam un interesēm atbilstošu augu audzēšanu. "Man vienmēr patikusi tehniskā pieeja augu audzēšanā un automatizācijas sistēmas, lai augi un to kopšana nebūtu kā apgrūtinājums. Arī iepriekš esmu speciāli lielajos puķupodos likusi sliekas, lai augsne būtu labāka. Kaut kad Covid-19 laikā "Ikea" piedāvājumā uzpeldēja stikla skapji, un es sapratu, ka beidzot man ir iespēja! Mūsu dzīvoklis atrodas ziemeļu pusē, un te tāpat nekas īsti neaug. Tas viss salikās kopā – es varu ielikt to skapi vistumšākajā istabas stūrī, audzēt augus un bērni tiem netiks klāt, citādi daudz kas tiek iznīcināts, apgriezts un visām puķēm pēkšņi uznāk lapkritis," smej Ilze.

Sākumā stiklotajā dekoratīvajā istabas siltumnīcā tika audzēti čili, taču pamazām Latvijā arvien pieejamāki kļuva arī eksotiskāki augi, un, kā uzsver bioloģe, viņa atrada augus, kas pašai patīk un arī labprāt aug viņas mājoklī. Sākotnēji gan terārijā augi atradās katrs savā podiņā, līdz sapratusi, ka vēlas veidot tādu ekosistēmu, lai tropiskajiem augiem radītu džungļiem pietuvinātu vidi. Tā sākās Ilzes eksperimenti – bioaktīvo terāriju izveide. Pašlaik viņas kontā ir divi bioaktīvie terāriji – viens darbavietā, otrs dzīvesvietā, un abi ne mazāk aizraujoši un krāšņi!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!