Foto: Publicitātes foto
Miers – ne tikai dabā, bet arī interjerā – tās ir sajūtas, ko sniedz namiņš "Koja", kas uzsliets dziļi mežā Fiskars ciemā Somijā un no pirmā acu uzmetiena nedaudz atgādina kosmosa kuģi.

Lai gan zīmols "Polestar" ir pazīstams kā elektroauto ražotājs, savā jaunākajā projektā – dizaina konkursā, kura tēma bija progress – Zviedrijas autoražotājs koncentrējas uz ilgtspējīgu tūrismu. Godalgoto pirmo vietu konkursā ieguva somu dizainere Kristiana Talvitie, kas apzinoties savu atbildību pret nākamajām paaudzēm un planētu, prezentēja ideju par mājokli, kas apmeklētājus aicinātu domāt apkārtējo vidi un savu vietu tajā. "Lielākā daļa dizaineru uz dizainu skatās no lietotāja viedokļa, taču es uz to skatos arī no vides perspektīvas. Ir jābūt simbiozei starp dizainu un vietu, kurā tas radīts," norāda dizainere.

Foto: Publicitātes foto

Zviedru valodā "koja" nozīmē "būda", un no ieejas puses tā patiesi atgādina būdiņu, kas uzcelta kokā. Mājas konstrukcija aptver koka stumbru – process veikts tā, lai šāds risinājums nekaitētu kokam, taču vienlaikus pildītu atbalsta funkciju mājoklim. Mājoklim ir kupolveida forma ar stiklotu sienu jumtu, kas paver panorāmas skatu uz gleznaino meža ainavu, tādējādi namiņa apmeklētājus tuvinot dabai un mudinot novērtēt savvaļas maģisko skaistumu. Stiklojums pilda vēl kādu ārkārtīgi svarīgu funkciju – nodrošina, ka namiņš pēc iespējas vairāk tiek apgaismots ar dabisko gaismu.

Mājokļa ietekme uz vidi ir minimāla. Tā būvēta no vietējās izcelsmes egles koksnes un vilnas. Mājas fasāde ir tumšā krāsā, tādējādi to maksimāli pieskaņojot apkārtējai ainavai. Lai nodrošinātu mājokli ar elektrību, siltumu un ūdeni, tiek izmantota saules un vēja enerģija, kā arī savākts lietus ūdens.

Mājokļa dizainā dominē minimālisms. Šarmantās izliektās mājas sienas papildina gaišas krāsas mēbeles.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "Uncrate" un "Polestar" mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!