Foto: Shutterstock
Ja ar graudzālēm dārzā varam ieviest dabisko pļavu rotaļīgumu, papardes ir veids, kā pagalmā uzburt nedaudz noslēpumainu meža noskaņu.

Galvenais priekšnosacījums paparžu audzēšanai ir daļējs noēnojums un mitra un bagāta vai vāji skāba augsne ar lapu trūdzemi vai kūdru. Lai nodrošinātu nepieciešamo mitrumu, vasaras periodā papardes jālutina ar bagātīgu laistīšanu, vai arī augsne jāmulčē. Lai paparžu lapas visu sezonu būtu skaistas, tām dārzā jāierāda no vējiem pasargāta vieta.

Papardes būs lielisks kompanjons dobēs dažādām ēnu mīlošām ziemcietēm, gan krūmiem, dobēs ienesot meža maģisko noskaņu un pildot akcenta lomu. Augu zaļās, košās lapas arīdzan būs ideāls fons vēlziedēm un krāsaino lapu augiem, piemēram, heihērām vai skaistnātrītēm. Turklāt atceries, ka paparžu dažādībā varēsi atrast sev tīkamāko veidu un šķirni – ar krāsu variācijām dārzu rotās metāliskās Japānas papardes, kurām raksturīgs maigi pelēcīgi zaļš lapojums ar sudrabainu nokrāsu, ko akcentē kontrastējoši tumši sarkanbrūns dzīslojums, savukārt ar interesantu lapojumu dobēs izcelsies tūkstoškāju mēļpapardes. Vairāk ar dažādiem paparžu veidiem un šķirņu piedāvājumu vari iepazīties šajā "Delfi" rakstā, savukārt tālāk piedāvājam nelielu devu iedvesmas, kā papardes sakombinēt ar citiem dārza augiem, lai radītu pārdomātu un krāšņu ainavu pagalmā.




















Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!