Foto: Shutterstock
Kur vien skaties, zemi klāj kritušās lapas, un to grābšana ir viens no aktuālākajiem darbiem šobrīd. Bet ko darīt ar savāktajām kaudzēm? Mazdārziņu īpašniekiem izmest tās būtu nelietderīgi, jo lapas satur daudz oglekļa, kas sadaloties veido lielisku mulču, kompostu un pat zāliena mēslojumu.

Lai efektīvi izmantotu lapas, vispirms tās jāsasmalcina – ar zāles pļāvēju, kuram ir mulčēšanas funkcija, vai vienkārši ar zāles pļāvēju pāris reizes pārbraucot pāri lapām, jo citādi tās nespēs pilnībā satrūdēt un pavasarī būs jāsavāc. Piedāvājam četrus veidus, kā izmantot sasmalcinātas lapas dārzā, ko apkopojis portāls "The Spruce".

Pievieno kompostam

Lapas ir lielisks materiāls komposta kaudzes papildināšanai, jo satur augstu oglekļa līmeni. Sasmalcinātās lapas pievieno komposta kārtā ar citiem zaļajiem komposta materiāliem – dārzeņu un augļu pārpalikumiem, nezālēm, pļauto zāli un augiem, ko savāc no dārza, veicot pēdējos rudens sakopšanas darbus. Laiku pa laikam apmaisa komposta kaudzi un pirms dārza darbu uzsākšanas pavasarī, tas būs gatavs. Vairāk par kompostu un tā sagatavošanu, lasi rakstā "Lai tiktu pie laba komposta, pieskati un regulāri apmaisi to".
Foto: Shutterstock

Izmanto kā mulču dobēs

Pēc sasmalcināšanas lapas var izmantot kā organisko mulču puķu dobēs un sakņu dārzos, ap kokiem un krūmiem, arī konteineros. Uzklāj 5–7 centimetru plānu slāni, izvairoties noklāt augu kātus un stumbrus. Mulča saglabās mitrumu augsnē un palīdzēs uzturēt nemainīgu augsnes temperatūru, kā arī ierobežos nezāļu dīgtspēju. Neiztrūkstošs bonuss – lapām sadaloties, tās izdalīs augsnē vērīgas barības vielas. Vairāk par mulčas veidiem un to, kāpēc tā ir vērtīga, lasi rakstā "Iznīdēt nezāles, retāk laistīt: kāpēc un kā dārzu mulčēt ar salmiem".

Saglabā līdz pavasarim

Sākoties dārza darbiem pavasarī, vieni no pirmajiem darbiem ir zaru apgriešana un nezāļu ravēšana, tāpēc kompostam būs daudz svaiga materiāla, bet ne sausa, kāds ir, piemēram, lapas. Tāpēc, ja ir iespēja un vieta atļauj līdz nākamajai sezonai saglabāt apmēram divus lielus maisus ar rudenī sagrābtām sausām lapām, ieteicams darīt to. Tās noderēs, veidojot kompostu pavasarī, lai visi tobrīd pieejamie materiāli nepārvērstos vienkārši mitrā putrā.

Foto: Shutterstock

Uzreiz samulčē zālienā


Ja tev ir zāles pļāvējs ar mulčētāju, nav iemesla sagrābt visas lapas, jo, sasmalcinot tās ar zāles pļāvēju–mulčētāju, ziemas laikā lapas sadalīsies, nodrošinot augsni ar barības vielām un iznīdējot nezāļu sēklas. Ja to darīsi regulāri, piemēram, reizi nedēļā, tad lapas nevajadzēs grābt nemaz un nākamajā pavasarī un vasarā zāliens izskatīsies veselīgāks un skaistāks. Lielākajai daļai mūsdienu zāles pļāvēju ir mulčēšanas iespēja, bet vecākiem modeļiem var uzstādīt speciālu mulčēšanas asmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!