Foto: Shutterstock
Sakņu dārza mulčēšana ir lielisks veids, kā padarīt to glītu un sakoptu, turklāt pēcāk ietaupīt arī savu dārgo laiku, jo izpaliks ravēšanās un dārzs jālaista būs krietni retāk. Organiskajai mulčai ir vairāki veidi, tomēr šoreiz pievērsīsimies salmiem: lētam augu izcelsmes materiālam, kuru viegli apstrādāt. Kas jāņem vērā, pirms klāj salmus starp dārzeņu vagām?

Pirms kaut ko liec savā dārzā, svarīgi izprast, kas tas ir. Salmi ir sausi labības augu stiebri, lapas un ziedkopas, kas palikušas pāri pēc graudu un sēklu izkulšanas. Tas nozīmē – ideālā variantā iegādātajā salmu ķīpā vai rullī būs ļoti maz sēklu vai nezāļu. Ja dārzs nav liels, tā mulčēšanai pietiks ar pāris salmu ķīpām.

Mulčēšanai ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, ar tās palīdzību iespējams nomākt nezāļu augšanu, samazināt strauju temperatūras svārstību ietekmi, kā arī saglabāt mitrumu augsnē ilgāk, kas nozīmē, ka dobju laistīšanai nebūs jāvelta tik daudz laika, kā ierasts. Vai zināji, ka vēsta par problēmām dārza augsnē? Vairāk par to lasi šajā rakstā.

Tāpat nevajadzētu aizmirst, ka mulča, laika gaitā sadaloties, bagātina un uzlabo augsni, nodrošinot to ar augiem nepieciešamajām barības vielām.

Patīkams nieks ir arī tas, ka augļi un ogas, kas aug un nogatavojas uz mulčas kārtas, piemēram, kabači, arbūzi, melones un ķirbji, būs tīrāki. Salmu mulču var izmantot arī zemeņu stādiem, taču šajā gadījumā uzmanīgi un regulāri jāpielūko, vai dobi nav iekārojuši gliemeži, kas gardu muti notiesās arī visas gaidītās ogas. Ar kādām metodēm apkarot negantos Spānijas kailglienmežus, kas uz kārā zoba vēlas likt visus dārza labumus, uzzini šajā rakstā.

Seši vērtīgi ieteikumi


Lai mulča ne tikai skaisti izskatītos, bet dārzam darītu arī labu, ir daži priekšnoteikumi, kurus ievērot.

Foto: Shutterstock


Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Better Homes and Gardens" un "Gardening Know How".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!