Foto: Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs
Šovasar ražīgs gads aizvadīts Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā – pirmo reizi ir izdevies izaudzēt zemesriekstus.

Botānikas laboratorija saņēma sēklas no Tulūzas Botāniskā dārza (Jardin Botanique Henri Gaussen). Tās iesēja maijā un jau pēc pāris mēnešiem – jūlijā – augs bija uzziedējis ar dzelteniem, nelieliem ziediem.

Foto: Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs

Tūlīt pēc noziedēšanas, tikko veidoties sākušās auglenīcas ar ginofora palīdzību lokveidīgi noliecās un tika iebīdītas augsnē, kur augļi visu vasaru nogatavinājās pazemē, bet rudenī, ievācot ražu, atklājās, ka ir izveidojušās trīs augļi – pākstis, pilnas ar zemesriekstu sēklām.

Foto: Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs

Ja kādam entuziastam ir vēlme izaudzēt zemesriekstus pašam, tam nepieciešama smilšaina augsne, kas ielabota ar papildmēslojumu, un regulāra laistīšana, norāda LU Botāniskā dārza speciālisti. Izaudzēt sev zemesriekstus var no neapstrādātām, veikalā vai tirgū nopirktām sēklām. Galvenais, lai vasaras un rudens sākumā ir pietiekams siltums, citādi neattīstās zieds (jūlijā) vai arī pākstis augsnē var sapūt (oktobrī).

Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!