Foto: Shutterstock
Esam raduši regulāri mazgāt gultasveļu un veikt mitro uzkopi mājoklī. Taču gana bieži aizmirstam par segu mazgāšanu. Rezultātā sedzamies ar segu, kura burtiski mudž no putekļu ērcītēm un ēdiena pārpalikumiem. Ir jāvelta pavisam nedaudz laika, lai iemīļotā sega atkal kļūtu tikpat tīra un svaigā kā tikko nopirkta.

Arī šķietami tīra sega var izrādīties netīra. Bet, kā gan citādi, ja tā ir sen mazgāta vai varbūt vispār nekad nemazgāta. Uz segas var sakrāties gan putekļi, gan mājdzīvnieku spalvas, gan ēdienu un dzērienu pārpalikumi un vēl neticami daudzas lietas ar ko ikdienā saskaramies. Tāpat sega uzsūc arī sviedrus un ķermeņa losjonus. Tādēļ neatkarīgi no tā, vai sega ir flīsa, vilnas, mākslīgas kažokādas vai dūnu – tā regulāri ir jākopj.

Flīsa sega


Mazgājot flīsa segu, svarīgākais uzdevums ir saglabāt to mīkstu. Lai mazgāšanas laikā sega nepārvērstos cietā kamolā, tā jāmazgā saaudzējošā režīmā ar maksimāli vēsu ūdeni. Mazgāšanas laikā nebūtu jāaizraujas ar mazgājamo līdzekļu izmantošanu – vairāk pulvera ne vienmēr audumu padara tīrāku. Pulvera pārpalikumi var pielipt pie segas, kas to padarīs gan plankumainu, gan cietu.

Pat ja uz segas ir pleķis, nedrīkst izmantot balinātājus. Tie var sabojāt gan segas auduma šķiedras, gan krāsu. Tā kā poliesteram piemīt augsta izturība pret traipiem, mazgāšanai aukstā ūdenī ar labiem tīrīšanas līdzekļiem vajadzētu pietikt, lai sega atkal būtu tīra un svaiga. Pēc mazgāšanas flīsa sega jāuzkarina žāvēties svaigā gaisā. Ja žāvē žāvētājā, tad jāizvēlas zemas temperatūras režīms, jo flīsa segu nekādā gadījumā nedrīkst žāvēt lielā karstumā – tas var izraisīt segas šķiedru kušanu vai saraušanos.

Foto: Shutterstock

Vilnas sega


Kaut arī vilnas segu jāmazgā vien dažas reizes gadā, starp mazgāšanas reizēm būtu labi to atsvaidzināt. Segu var izkarināt svaigā gaisā un kārtīgi no tās izslaucīt putekļus ar birsti. Tīrot vilnas segu ar birsti, obligāti jāņem vērā šķiedru virziens. Ja tīrīs pret spalvu, segas audumu var sabojāt.

Pirms vilnas segas mazgāšanas, jāpārbauda ražotāja kopšanas norādījumi uz etiķetes, lai pārliecinātos, ka to drīkst mazgāt ne tikai ķīmiskajā tīrītavā. Ja segu drīkst mazgāt arī mājās, tad tas jādara aukstā ūdenī ar vilnai nekaitīgiem mazgāšanas līdzekļiem. Sākumā segu var vienkārši izmērcēt aukstā ūdenī, kuram pievienoti mazgāšanas līdzekļi. To gan nebūtu jādara ilgāk par 15 minūtēm. Pēc mērcēšanas segu var mazgāt saaudzējošā režīmā. Žāvējot segu jāņem vērā, ka no tiešiem saules stariem var izbālēt krāsa, tādēļ no tiem jāvairās. Arī žāvētājā vilnas segu nebūtu jāliek, ja vien negrib pretī saņemt sarāvušos vilnas izstrādājumu.

Foto: Shutterstock

Mākslīgās kažokādas sega


Mākslīgās kažokādas segas parasti tiek izgatavotas no sintētiskām šķiedrām, kuras ir diez gan viegli kopjamas un mazgājamas. Pirms mazgāšanas gan labāk pārbaudīt etiķeti uz segas, jo daudzi ražotāji iesaka tikai ķīmisko tīrīšanu. Taču daudzas mākslīgās kažokādas segas var mazgāt arī mājās apstākļos. Segu jāmazgā ļoti saaudzējošā režīmā ar vēsu ūdeni, izmantojot parastos mazgāšanas līdzekļus.
Mazgājot mākslīgās kažokādas segu, jāizvairās no balinātāju un mīkstinātāju izmantošanas. Vislabāk segu žāvēt, uzkarinot to uz auklas svaigā gaisā, bet pirms tam to kārtīgi jāsakrata, lai atbrīvotos no liekā mitruma. Pat, ja mazgāšanas laikā šķiedras ir savēlušās nekādā gadījumā nevar izmantot gludekli. Segas izskatu var atjaunot ar birsti, ķemmējot to šķiedru virzienā.

Foto: Shutterstock

Dūnu sega


Vienas no lielākajām galvassāpēm varētu sagādāt tieši dūnu sega, kuras izmēri parasti ir tik lieli, ka parastā mazgājamā mašīnā to nemaz nevar ievietot. Paveicies tiem, kas ir iegādājušies lielas ietilpības veļas mazgājamo mašīnu. Savukārt tiem, kuri savā mazgājamā mašīnā nevar iestūķēt milzu segu, jānes tā uz ķīmisko tīrītavu.

Pirms mazgāt dūnu segu ir jāveic daži sagatavošanās darbi. Protams, pirmām kārtām, jāizlasa kopšanas norādījumi, bet pēc tam jāpārbauda vai segai nav izdilušas vīles, kuras obligāti jāsalabo. Citādi pēc mazgāšanas dūnas pildīs nevis segu, bet mazgājamo mašīnu. Jāņem vēra, ka šobrīd ir arī speciāli dūnu izstrādājumiem paredzēti mazgājamie līdzekļi.

Traipus no dūnu segām vislabāk iztīrīt ar speciāliem tīrīšanas līdzekļiem vai krāsai nekaitīgiem balinātājiem. Lai, balinot traipus, nesabojātu pašas dūnas, nevar ļaut audumam saskarties ar segas pildījumu. Tikai pēc tā kā traipu noņemšanas līdzeklis ir notīrīts, segu var likt mazgāties.

Foto: Shutterstock

Raksta veidošānā izmantotie avoti: "Better Homes and Gardens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!