Foto: Shutterstock
Laikā, kad nepacietīgi gaidām putnu čalošanu aiz loga un siltos saules starus, kas spītīgi caur aizkariem ielaužas istabā un apmīļo mūsu degungalus, mostas arī viens no pavasara vēstnešiem – cēlais hipeastrs ar saviem krietnajiem ziedkātiem, kuru galos izspraucas pamatīgi, zvanam līdzīgi ziedi.

Kad asniņš jau labi redzams, tad zināms – telpaugs pamodies no savas garās ziemas guļas. Parasti tas notiek janvāra beigās vai februāra sākumā. Tad augs jāvelk ārā no pakrēsla un jānovieto gaišā vietā uz palodzes. Kad asniņš izaudzis jau sprīža garumā, jāatsāk arī cītīgāka laistīšana. Ja laistīt sāksi ātrāk, augs visticamāk attīstīs tikai lapas un skaisto ziedu tā arī nesagaidīsi.

Ziedi attīstās aptuveni četru līdz sešu nedēļu laikā. Šajā periodā hipeastru nepieciešams laistīt bagātīgi katru nedēļu (un šādu laistīšanu turpināt līdz pat jūlija beigām). Kad lapas jau paaugušās, augu var sākt arī mēslot reizi nedēļā ar ziedošiem augiem paredzētu mēslojumu (pirms miera periodu vēlams izmantot mēslojumu, kura sastāvā ir vairāk kālija un fosfora).

Ja vēlies, lai ar ziediem telpaugs priecētu agrāk, temperatūra telpā nepieciešama siltāka – līdz +25 grādiem. Savukārt, lai nodrošinātu ilgāku ziedēšanu, to nepieciešams novietot nedaudz vēsākā temperatūrā. Ziedēšana noris aptuveni 10 dienas, karstākā vietā un spilgtā saulē noziedēs ātrāk, turklāt tad ziedi izbalos. Hipaestriem ar četrām veselām lapām parasti attīstās viens ziednesis, ar 6–8 lapām – divi ziedneši, sevišķi spēcīgiem augiem pat vairāk.

Foto: Shutterstock

Ja vēlies, lai augs ar varenajiem ziediem apbur arī nākamajos gados, atceries, ka liela lomu spēlē arī pareizi izvēlēts podiņš. Tam jābūt nelielam – tā, lai starp sīpolu un poda malu ir divu pirkstu atstarpe, taču dziļam, jo hipeastram ir varena sakņu sistēma. Sīpolu augsnē jāstāda tikai līdz pusei, jo, pārāk dziļi iestādīts, tas citus gadus ziedēt tā arī nesaņemsies, vai pat nonīks pavisam. Ja saproti, ka esošais podiņš sīpolam kļuvis pārāk šaurs, tad, līdzko augs ieslīdzis "ziemas miegā", ķeries klāt pārstādīšanai.

Miera periods, kas ilgst vismaz trīs mēnešus, hipeastram ir ļoti svarīgs. Šajā laikā jāievēro mērena laistīšana vien reizi divās trīs nedēļās, lai saknes izkalstu, augu jānovieto tumšākā un vēsākā vietā, kur temperatūra sasniedz aptuveni 16 līdz 18 grādus.

Vairāk informācijas par augu vari uzzināt "Delfi" rakstā "Bruņinieku zvaigzne jeb hipeastrs – padomi, lai graciozie ziedi priecētu katru gadu". Bet, ja nu gadījumā kāds tevi aplaimojis ar skaisto auga ziedu dāvanā, šajā rakstā atradīsi padomus, kā to pēc iespējas ilgāk saglabāt vāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!