Foto: Shutterstock
Puķes, ko savulaik dārzos stādīja mūsu vecmammas un vecvecmammas, salīdzinoši nesen kļuvušas īpaši populāras un aktualitāti nezaudē joprojām. Tā vien šķiet, ka cilvēki aizvien vairāk un vairāk vēlas redzēt savā pagalmā un dārzā augam šķietami vecmodīgas puķes, kas reiz bija redzamas teju katrā lauku mājā.

Vai tā ir nostalģija par bērnību un vecmāmiņas dārzā smaržojošajiem flokšiem vai negribēšana daudz laika pavadīt rūpēs par augiem, kotedžas stila apstādījumi dārzā ienes neatkārtojamu noskaņu un atmosfēru.

Tā saucamajā kotedžas stila dārzā ir vieta sīpolppuķēm, viengadīgajām puķēm, ziemcietēm un ziedošiem krūmiem. Kotedžu dārza augi ir izturīgi un viegli audzējami gan no sēklām, gan no stādiem, turklāt daudzi pašizsējas. Pretstatā rūpīgi koptai apstādījumu dobei, tās var būt haotiskāk un dabiskāk ierīkotas ar blīviem, bagātīgiem stādījumiem. Šīm puķudobēm nepiestāv cieši ievērota krāsu shēma, bet spilgtu krāsu ziedu sajaukums.

Tradicionāli kotedžu stila apstādījumos uzsvars tika likts uz praktisku, tādēļ nereti puķudobēs audzēja arī ārstnieciskus vai ēdamus augus, piemēram, kliņģerītes, kumelītes, lupstāju.

Ja vēlies savā dārzā redzēt puķes, kas reiz bija redzamas teju katrā lauku mājā, izvēlies neļķes, flokšus, delfīnijas, lupīnas, sausseržus, pulkstenītes, lavandu, kāršrozes, peonijas, rozes, tulpes, narcises, kāršrozes, puķuzirņus, asteres, dālijas, lilijas, mežvīteņus, čemuru neļķes, uzpirkstītes, kaķumētru, ammiju, ģerānijas, kreses, nigelas, rudbekijas, kosmejas, pīpenes, cinnijas, hortenzijas, kolumbīnes, īrisus, vijolītes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!