Foto: Shutterstock
Meksikāņu cepure, saukta arī par prēriju ehināciju, ir daudzgadīga un sausumizturīga ziemciete, kas piesaista ar savu īpašo ziedu galviņu, kas atgādina slaveno meksikāņu galvassegu – sombrero.

Augstumā puķe sasniedz 60 līdz 90 centimetrus un ir lielisks nektāraugs, dārzā piesaista bites, taureņus un citus apputeksnētājus. Prēriju ehinācijas dzimtene ir Ziemeļamerika, savvaļā tā sastopama prēriju zālājos, kalnu pakājēs un savannās. Dārzā meksikāņu cepuru puduri lieliski iederēsies starp citām ziemciešu grupām, starp dekoratīvajām graudzālēm, kotedžas stila dārzos vai savvaļas tipa dārzos.

Pateicoties to interesantajām ziedkopām un ziedlapiņu krāšņajam sarkanīgajam tonim, tās ir populāri grieztie ziedi, kuri vāzē uzglabājas ļoti ilgi. Ziediem nav specifiskas smaržas.

Foto: Shutterstock

Meksikāņu cepure zied no jūnija līdz pat rudens salnām. To pavasarī var sēt gan dēstu kastītēs, lai pēc tam izstādītu dobēs, gan maijā vai jūnijā uzreiz vienkārši sēt dobē. Laiku pa laikam pavasarī ieteicams sadalīt saaugušo ziemcietes ceru, tādējādi puķi vari arī pavairot.

"The Spruce", "Dārza ABC"

Prēriju ehinācija nav izvēlīga. Labi augs drenētās, kaļķainās augsnēs, augsne var būt nabadzīga, un papildus augsnes bagātināšana nepieciešama vien tad, ja augsne tiešām ir sliktas kvalitātes. Šo ehināciju nevajadzētu audzēt mitrā vai smagā māla augsnē, jo tad puķe augs nīkulīgi un ziedu kvalitāte būs zemāka.

Tā ir izcila sausummīle, tādēļ puķei jāierāda saulaina vieta dārzā. Augs tā arī nelielā noēnojumā, taču jāņem vērā, ka bagātīgāka un košāka ziedēšana būs pilnā saulē. Lai paildzinātu ziedēšanu, noziedējušos ziedus regulāri vajag izgriezt. Taču arī pēc noziedēšanas ehinācijas ziedi izskatās gana dekoratīvi, tādēļ rudenī noziedējušos ziedus var atstāt negrieztus, lai dārzs izceltos arī gada drūmajos mēnešos.

Lai arī meksikāņu cepures nemīl "slapjas kājas", mitrums tai, kā jebkuram citam augam, ir nepieciešams. Galvenais ievērot, ka laistīšanai jābūt retai, taču tādai, lai augsne tiktu pamatīgi samitrināta. Dobes var arī mulčēt, tādejādi slāpējot nezāļu augšanu un arīdzan saglabājot mitrumu augsnē. Ja augsne ir pārāk mitra, var attīstīties sakņu puve un sākties ziedu vīšana.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "The Spruce" un "Dārza ABC".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!