Foto: Shutterstock
Kontrolēt kaitēkļus un slimības ir izaicinājums jebkuram dārzniekam, jo, pirmām kārtām, laicīgi jānovērš augu bojājumi vai pat to iznīcība, otrām kārtām, jāizdara tas pēc iespējas saudzīgāk, lai nenodarītu kaitējumu ne sev, ne mājdzīvniekiem. Šī iemesla dēļ nereti priekšroka tiek dota dabiskajiem līdzekļiem, un viens no tādiem ir nīma eļļa, ko plaši izmanto dažādām kultūrām.

Nīma eļļa ir dabisks pesticīds. Eļļa tiek izspiesta no nīma koka (Azadirachta indica) sēklām (tropiskā koka dzimtene ir Indija un Āfrika), un tajā galvenā aktīvā viela ir azadirahtīns.

Nīma eļļu izmanto dažādu kaitēkļu un slimību apkarošanai – tas ir efektīvs līdzeklis pret vairāk nekā 200 veidu kaitēkļiem (lapu alotājiem, augu sūcējiem, lapu grauzējiem), un visefektīvāk darbojas pret tādiem kukaiņiem kā laputis, zirnekļērces un baltās mušiņas. Pesticīdu izmanto arī lai ārstētu sēnīšu un baktēriju izraisītas slimības, piemēram, miltrasu, antracnozi, puvi u.c.

Nīma eļļu izmanto:

  • kartupeļu, galviņkāpostu, Briseles kāpostu un Savojas kāpostu stādījumos;
  • atklātā laukā un segtās platībās gurķu, ķirbju, cukīni, kabaču, tomātu un baklažānu sējumos un stādījumos;
  • segtās platībās piparu stādījumos;
  • atklātā laukā un segtās platībās garšaugu (izņemot maurlokus) sējumos un stādījumos;
  • atklātā laukā spinātu, skābeņu, portulaku un lapu biešu sējumos;
  • ozolu, ābeļu un neražojošu vīnogulāju stādījumos;
  • krāšņumaugu, dekoratīvo augu (izņemot skujkoku) sējumos un stādījumos;
  • ķiršu, plūmju, aveņu, kazeņu, upeņu, jāņogu un ērkšķogu stādījumos.


Pareizi lietojot (ievērojot lietošanas pamācību), nīma eļļa nav kaitīga cilvēkiem un dzīvniekiem, jo šis dabiskais pesticīds ir organisks un ātri sadalās. Tas pats attiecas arī uz labvēlīgajiem kukaiņiem, piemēram, bitēm, tauriņiem un mārītēm, jo šie kukaiņi nemēdz rosīties pa augu lapotnēm (tāpēc arī neuzņem eļļu). Lai pasargātu no apsmidzināšanas labos kukaiņus, eļļu ieteicams lietot agri no rīta vai vēlā pēcpusdienā, kad šie kukaiņi ir mazāk aktīvi.

Tieša saskare ar eļļu var izraisīt vieglu ādas vai acu kairinājumu. Jāizvairās no nīma eļļas ieelpošanas vai norīšanas, un pēc lietošanas rūpīgi jānomazgā rokas. Augļus un dārzeņus, kas iepriekš tikuši apsmidzināti ar organisko pesticīdu, rūpīgi jānomazgā. Nīma eļļa ir toksiska zivīm un citiem ūdens organiskiem, tāpēc vajadzētu ievērot tās lietošanu dīķu un citu ūdenstilpņu tuvumā (piemēram, ābeļu un ozolu stādījumos 20 metru liela aizsargjosla, dārzeņu, krāšņumaugu un dekoratīvo sugu sējumos un stādījumos apmēram 10 metri).

Daži ieteikumi nīma eļļas lietošanai:

  • Nīma eļļa ir spēcīgs pesticīds un var sabojāt jutīgus augus, tāpēc pirms tam līdzeklis jāizsmidzina uz nelielas platības un jāuzgaida 24 stundas, lai pārliecinātos, ka augi netiks bojāti.
  • Jāizvairās pesticīda lietot saulainā dienā tiešos saules staros, lai neizraisītu lapotņu apdegumus. To labāk darīt agri no rīta vai vēlā pēcpusdienā. Nevajadzētu to lietot ne karstā un ne aukstā dienā.
  • Lai pesticīds darbotos efektīvi, tam jānoklāj visa lapotne.
  • Nīma eļļu nevajadzētu izmantot augiem, kas ir tikko pārstādīti, un kuri nav ilgi laistīti un ir iekaltuši.


Par nīma eļļu vairāk var izpētīt Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā vai klikšķinot šeit, meklētājā ierakstot "NeemAzal".

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Garden Design" un Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!