Foto: Unsplash
Ja iespējas to ļauj, daudzi telpaugu saimnieki savus zaļos draugus vasaras mēnešos iznes dārzā, uz terasēm vai balkona. Tas augiem ir gluži kā vasaras atvaļinājums, kurā izbaudīt svaigo gaisu, mitrumu un tiešu saulesstaru apmīļošanu. Ko iesākt, kad telpaugi jānes atpakaļ iekštelpās, lai tiem nenodarītu pāri un neievazātu mājoklī kaitniekus, pastāsta Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja Mg. biol. Ingūna Gudrupa.

Kad laiks augus nest atpakaļ telpās? Gudrupa teic, ka galvenokārt jāvadās pēc nakts temperatūras. Šogad rudens ir unikāls – ļoti silts, tādēļ augus ārā varēja paturēt daudz ilgāk nekā citus gadus. "Citreiz jau augusta beigās mēdza būt pirmās salnas," telpaugu speciāliste atceras. Tropu augus iekštelpās nest viņa iesaka, kad nakts temperatūra ir sasniegusi +14 grādu atzīmi, taču subtropu augus ārā var turēt ilgāk, kamēr naktīs temperatūra nokrītas līdz +8 grādiem pēc Celsija (ja dienas laikā temperatūra iesilst vismaz līdz +16 grādiem).

Jāievēro, ka pārejai uz iekštelpām jābūt līganai. "Galvenais, lai nav tā, ka augus ilgstoši ārā noturam, kad ir aukstas naktis, un pēc tam ienesam telpās, kur ir gana karsts kā dienās, tā naktīs. Turklāt iekštelpās mainās ne tikai temperatūra, bet arī gaisa mitrums un apgaismojums," uzsver Gudrupa.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!