Foto: Shutterstock

Istabas augi ikvienu telpu padara mājīgu un omulīgu, bet ko darīt, ja tajā ieplūst maz dabiskā apgaismojuma, taču savu devu zaļuma tāpat gribās? Atbilde ir pavisam vienkārša – jāizvēlas telpaugi, kas labi jūtas arī diezgan tumšā vietā un nesaņem tiešos saules starus.

Logi, kas vērsti uz austrumiem, rietumiem un dienvidiem tiek uzskatīti par labi apgaismotiem, savukārt tie, kas uz ziemeļiem, vāji. Īpaši Ziemeļvalstīs, tostarp pie mums, rūpīgi jāpiedomā pie telpaugu izvēles, jo gadā salīdzinoši maz ir saulaino dienu (un, kā šovasar esam pārliecinājušies, par vasaras mēnešos dabūjam lielākoties dzīvot zem pelēkām debesīm).

Augi, kuri atrodas tumšā vietā, aug lēnāk nekā tie, kas saņem tiešos saules starus, kā arī tie ir retāk jālaista, tāpēc vieglāk pakļauti pārlaistīšanas riskam. Lai noskaidrotu, vai tiem nepieciešams ūdens, ar pirkstu jāpārbauda augsnes mitrums, raksta "Country Living".

Zāmijas


Augs ar glancēto vertikālo lapotni ir teju neiznīcināms. Viena no auga labākajām īpašībām ir spēja augt dažādi apgaismotās telpās. Tas labi jutīsies gan gaišākās, gan izteikti noēnotās vietās. Ne velti augi tiek izvēlēti lielveikalu un citu sabiedrisku vietu apzaļumošanai, kur dabīgais apgaismojums ir visai niecīgs.

Foto: Shutterstock

Filodendrs


Vijīgajam filodendram ir skaistas vīnogulājam līdzīgas lapas sirds formā. Ņemot vērā tā izturību, augu var likt uz, piemēram, grāmatu plaukta, kur ļaut lapām krist lejup, veidojot skaistu dabisko aizkaru. Filodendru nevajag pārlaistīt, tādēļ īpaši jāpieskata laistīšanas biežums.

Foto: Shutterstock


Aglonēma


Aglonēma tiek dēvēta arī par ķīniešu mūžzaļo augu, un tā lepojas ar izteiksmīgām krāsainām lapām. Telpaugam netīk tieši gaismas stari, tādēļ to labāk turēt tālāk no loga. Aglonēmai nepatīk arī pārmērīgs mitrums, tādēļ nav jāaizraujas ar laistīšanu.

Foto: Shutterstock

Sandera dracēna


Veiksmes bambuss jeb Sandera dracēna var izturēt ļoti vāju apgaismojumu. Šis telpaugs ir viegli audzējams, un tam pat nevajag augsni – bambusu var ielikt stikla traukā ar ūdeni, un ar to būs gana, bet var arī to iestādīt labi drenējošā un barības vielām bagātā augsnē.

Foto: Shutterstock


Monstera


Monstera ir viens no populārākajiem telpaugiem. Lai gan augs dod priekšroku gaišām vai mēreni apgaismotām vietām, tas var pielāgoties arī vāji apgaismotai vietai telpā. Jāpierauga, lai augsne visu laiku būtu viegli mitra, jo pretējā gadījumā augs zaudēs savu dekorativitāti.


Hamedoreja


Hamedoreju audzē ne pārāk gaišā vietā un tā spēj paciest arī zemākas temperatūras. Ideāls augs, ko novietot ziemeļu pusē, tomēr tieši gaišā (ne saulainā) vietā tā sevi parādīs pilnā krāšņumā. Hamedoreja ir vērtīgs augs ko turēt telpā, jo tā mitrina un attīra gaisu.

Foto: Shutterstock

Dracēna


Dracēnas ir pieticīgas un pacietīs gan gaišākas, gan pavisam noēnotas vietas. Augam ir svarīgi ik pa laikam uzņemt svaigu gaisu, tāpēc jāvēdina telpas. Tāpat augs būs pateicīgs, ja ik pa laikam aprasināsi to.

Pahira


Pahirai vislabāk patīk mērens dabiskais apgaismojums, bet tā spēj pielāgoties arī tumšākā nostūrī. Lai telpaugs vienmērīgi augtu, tas ik pa laikam jāpagriež, jo pahirai ir tendence izstiepties pret gaismu.

Havortija


Šis pundurītis ir ideāli piemērots stāvēšanai uz galdiem un naktsgaldiņiem, un, tā kā tas ir sukulents, ilgu laiku var iztikt arī bez ūdens. Havortijai patiks siltas telpas, taču ziemas sezonā, kad augam ir nosacīts miera periods, labāk patiks vidēji silta vai pat vēsa telpa.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!