Foto: Shutterstock
Mājokļa pārvērtību un uzkopšanas videoklipi ir tik hipnotizējoši, ka, reiz sākot skatīties, to var turpināt stundām ilgi. Tie nomierina, iedvesmo. Taču, lai arī tajos patiesi var smelties kādu iedvesmu un paņēmienu, kuru pielietot savās mājās, visam redzētajam vienmēr jāpieiet ar veselīgu kritiku.

Dažkārt cilvēki rada saturu, kas, lai gan šķietami neparasts un interesants, patiesībā ir aplams. Tieši tādēļ tas piesaista citu uzmanību. Šāds ir arī vietnē "TikTok" esošais trends, kas dēvēts par "Product overload" jeb produktu pārslodzi. Tas ierosina vannasistabas uzkopšanas darbos vienlaikus pielietot lērumu dažādu tīrīšanas līdzekļu. Videoklipos redzams, kā vannā vai tualetes podā tiek iztukšoti desmitiem dažādu produktu, tādējādi radot teju mākslu – krāsas sajaucas ar krāsām, tekstūras ar tekstūrām. Pašlaik mirkļbirkai #productoverload sociālajā medijā ir vairāk nekā 780 miljonu skatījumu, kas liecina, ka trends cilvēkiem šķiet interesants. Bet cik daudzi apzinās tā melno pusi?

@cleaningmamabee Reply to @frenchcleaner.asmr 🐝🦎🔥❄️🎀 #emojiclean request for one of my favorite #cleantok supporters! thank you love😘 #ThatCloseMessenger #toiletclean #cleaningasmr #productoverload #asmrcleaning #asmrvideo #cleaningtherapy4u #satisfyingcleans #cleaningtiktok #cleantok #scrubbingasmr #scrubbing #toiletscrub #asmrcleaningvideo #clean #cleaning #spongesqueezing #spongeasmr #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryoupage #xyzbca #satisfying #oddlysatisfying #colorfulcleaning #mixingchemicals #mixing ♬ original sound - Cleaning Mama Bee🐝
@cleaningmamabee ⚠️‼️100K TUB OVERLOAD‼️⚠️ pt. 1/5 I cant say thank you enough for all the support🙏🏼❤️ #cleaningtiktok #cleantok #productoverload #asmrcleaning #fyp ♬ original sound - Cleaning Mama Bee🐝


Tiesa, lielākā daļa "TikTok" lietotāju, kuri aizraujas ar šādu video skatīšanos, nevēlas procesu atkārtot savās mājās, vien izjust ASMR (Autonomous sensory meridian response), norāda portāls "Good Housekeeping". ASMR, kas ir saīsinājums no garāka nosaukuma, kuram latviski vēl precīza tulkojuma nav, ir sajūtas, kas rodas autonomi, nesaistīti, bet reaģējot uz vizuālu, dzirdes vai kādu citu stimulu. Vairāk par ASMR un to, kā tas strādā, vari lasīt šajā "Delfi" rakstā.

Pienācis laiks apjaust, ko šis trends spēj nodarīt cilvēka veselībai un arī pašai santehnikai, kurai it kā būtu jākļūst spodrai un žilbinoši tīrai. Pirmkārt, tā tiešām var kaitēt cilvēka veselībai. Dažādu tīrīšanas līdzekļu kombinēšana nekad nav laba ideja. To radītie izgarojumi var izraisīt elpceļu kaitinājumu, apgrūtināt elpošanu un būt pat indīgi. Dažkārt vairāku līdzekļu apvienojums var izraisīt pat ādas, acu, rīkles, deguna un plaušu apdegumus, norādīts portālā "Better Homes & Gardens". Kaitējums var rasties pat tad, ja tiek izmantota sejas aizsargmaska un gumijas cimdi. Īpaši savai veselībai kaitēt var tie, kuriem telpas pēc tam nav iespējams kārtīgi izvēdināt no ķīmisko vielu izgarojumiem.

Otrkārt, šādā veidā iespējams sabojāt santehniku un notekcaurules. Daudzi no tīrīšanas līdzekļiem ir paredzēti lietošanai uz speciālām virsmām, piemēram, nerūsējoša tērauda vai porcelāna. Ja tie tiek lietoti uz nepiemērotas virsmas, santehnikas virskārtas emalja var tikt neatgriezeniski bojāta. Citi līdzekļi atkal pirms lietošanas ir jāatšķaida, lai tie būtu pietiekami stipri virsmu apkopei, bet tās nesabojātu un nekaitētu arī notekcaurulēm. Lielā koncentrācijā tīrīšanas līdzekļi var arī aizdambēt notekcaurules.

@cleaningmamabee Reply to @ily.chqrls0 🐳 🌈 🤍 request for #emojiclean really liked this one!! Hope you enjoy🥰🙏🏼 #toiletoverload #toiletscrub #cleaningasmr #amsrcleaning #asmr #asmrsounds #spongesqueezing #scrubbing #scrubbingasmr #cleaningtherapy4u #cleantok #cleaningtiktok #oddlysatisfying #satisfyingcleans #satisfying #xyzbca #fypシ゚viral #fypシ #fyp #foryoupage #foryou #productoverload #spongesqueezingasmr #asmrtingles #cleaning #clean #scrubdaddy #mixingchemicals #scrub #asmrtiktoks #stress #relief #fyyyy ♬ original sound - Cleaning Mama Bee🐝


Treškārt, tas ir izšķērdīgs veids un muļķīgs, kā izlietot mājas uzkopšanas līdzekļus, tādējādi naudu burtiski noskalojam kanalizācijā. Dažos no videoklipiem redzams, kā vienā reizē vannā notiek tik daudz līdzekļu, ar ko apzinīgai mājsaimniecībai pietiktu pat sešus mēnešus. Nelietderīgi izlietoto produktu iepakojumi vēlāk ceļo uz miskasti un tālāk – uz atkritumu poligonu, bet ķimikālijas nonāk notekūdeņos, kas pēcāk ir kaitīgi ne tikai mums, bet arī citām dzīvajām radībām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!