Šauļu plānos noteikti nav izveidot zooloģisko dārzu. Tāda plāna nekad arī nav bijis. No otras puses – pilsētā savā ziņā tomēr dzīvo daudz dzīvnieku un pavasaris ir jauks laiks, lai tos iepazītu. Divi zvēri rotā Šauļu ģerboni, bet visā pilsētā pavisam izkaisīti vairāk nekā 20 ar dzīvniekiem saistīti akcenti.

No kurienes ar zvēri? jeb Sākumā bija tukša iela

Tie, kas Šauļos dzīvoja apmēram 1980. gadā, tiešām ir redzējuši, kā Viļņas ielas posmā, kas tikko bija palicis bez automašīnu satiksmes, sāka parādīties vides reklāmas, un lietuvieši izlēma, ka tās būs telpiskas un interesantas. Parasti uzraksti visbiežāk tiek palaisti garām, sprieduši Šauļu komersanti. Kā tad lai paziņo visiem, ka, lūk, šeit strādā gaļas veikals, te varat iegādāties laulību gredzenus, bet tad, ja sāp vēders, palīdzība jāmeklē aptiekā? Viļus Purons, kas tolaik bija pilsētas arhitekts, mēģinājis pilsētu izrotāt, un tas viņam izdevās. Līdz pat mūsdienām ir saglabājies daudz vides reklāmas akcentu pašā Šauļu centrā.

Tagad tie ir kļuvuši tikai par mazās arhitektūras detaļām, lai arī veikali, kurus reklamēja lielais metāla kāposts vai jaukais sivēns, vairs šajās vietās nestrādā. Šāda vēstures liecība ir arī vēzis. Kaut arī tabakas reklāma tagad Lietuvā ir aizliegta, pašā bulvāra centrā nomelnējis vēzis lien uz cigarešu "Kastytis" paciņas. Tā garāmgājējus senāk vēlējās informēt par smēķēšanas kaitīgumu, stāsta Šauļu tūrisma informācijas centrā.

Gailis, kas sveicina

Vai zini, kādi dzīvnieki attēloti Šauļu pilsētas ģerbonī? Tiem, kas nav redzējuši – vērsis un lācis. Nesaraujami saistīti ar senām leģendām, varbūt izdomātām, bet varbūt īstām. Sākumā bijis vērsis, bet vēlāk parādījās arī lācis, kas ir Žemaitijas simbols, jo Šauļi atrodas uz Žemaitijas robežas.
Tiem, kas vēlas uzzināt vairāk par šiem dzīvniekiem, vērts izlasīt Daiņa Šuka grāmatu par Šauļu ģerboņa rašanās vēsturi "Buliaus kalnas", stāsta tūrisma informācijas centrā.

Lielākais pilsētas ģerbonis atrodas pie Gaiļa pulksteņa laukuma – tur uz sienas redzama V. Purona radīta heraldiska kompozīcija "Šauļu pilsētas ģerbonis".

Jau pieminētais gailis ne tikai rotā pilsētas centrālo pulksteni, bet arī sasveicinās ar tiem, kas pulksten 12 un 18 iet pa pilsētas centrālo bulvāri. Sveiciens skan "Laipni lūdzam Šauļos!" Ne tikai lietuviešu, bet arī latviešu, angļu, krievu un vācu valodā. Šis laukums ir arī iecienīta tikšanās vieta. Daudzi Šauļos randiņu norunā tieši "pie Gaiļa".

Starp citu, vēl viens interesants objekts ir Saules pulksteņa laukums, kura rota ir Strēlnieka skulptūra, kas tautā tiek saukta par Zelta puisēnu.

Bet, ja vēl par dzīvniekiem, tad melni kaķi uz pilsētas vecākās aptiekas "Valerijonas" (balderjāns – lietuviešu val.) jumta nestaigā nejauši. No seniem laikiem zināms, ka šis augs vilina kaķus, kuriem Šauļos ir izveidots pat muzejs. Par to lasi šeit.

Tetovētā pilsēta

Pilsētas "tetovējumi" jeb grafiti dažam labam ir tikai galvassāpes – sabojā fasādes un nešķiet mākslinieciska vērtība. Tomēr tad, kad nopietni mākslinieki apglezno sienas, – rezultāts kļūst par interesantu apskates objektu. Tā notika arī tad, kad pilsētas Mākslas galerija rīkoja plenēru "Saules nolaupīšana". Dzīvnieki noteikti nebija galvenais grafiti akcents, tomēr vairākos sienu gleznojumos ieraudzīsi arī dabas motīvus.

Pie centrālā tirgus esošās aptiekas fasādi rotā stilizēta lapsa (autors Martīns Šņoka), bet uz Valsts Šauļu drāmas teātra sēž 80 tauriņu (autori Reda un Arūns Oginti). Jaunā māksliniece Živile Spūdīte-Žvērūna vienā vārtu ailē ļāvusi apmesties "Pilsētas baložiem".

Ja nu ar šiem pilsētas "dzīvniekiem" ir par maz, vērts izmest arī nelielu līkumu, mājās braucot, un aizšaut līdz Pakrojas muižai, kas ir lielākais muižu komplekss Lietuvā un var lepoties ar skaistiem un labi trenētiem zirgiem, kuru izjādes ir īpašs šovs. Vairāk par muižu lasi te. Bet, ja vēlies ieraudzīt kādu savvaļas dzīvnieku vai putnu, vari doties uz garāko Lietuvas purva taku, kas arī atrodas pie pašas Latvijas robežas. Par to lasi te.

Materiāls tapis sadarbībā ar Šauļu tūrisma informācijas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!