Foto: AP/Scanpix/LETA

Šveicē atcelts krievu operdziedātājas Annas Ņetrebko koncerts, kam bija jānotiek 1. jūnijā Lucernā, pavēstīja rīkotāji.

Koncerta atcelšanas iemesls ir Ņetrebko neviennozīmīgā attieksme pret karu Ukrainā un saistībā ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, norādīja Lucernas Kultūras un kongresu centra vadība.

Pašvaldība pieļāva, ka Ņetrebko parādīšanās uz skatuves pilsētā var izsaukt protestus.

"Valdība uzskata, ka Krievijas māksliniekam, kas, pēc visa spriežot, ir lojāls režīmam, pie mums uzstāties nevajadzētu," izdevumam "Regionaljournal Zentralschweiz" sacīja Lucernas valdības padomes loceklis Armīns Hartmans.

Lucernas kantona valdība lūgusi koncertzāli pārskatīt savu programmu.

Vēl viens iemesls koncerta atcelšanai bijusi situācijai Ukrainā veltītā konference, kas Lucernā notiks jūnijā.

Pašvaldība bažījās, ka Ņetrebko koncerta un Ukrainas karam veltītas konferences norise aptuveni vienā laikā var izraisīt nekārtības.

Ņetrebko 2012. gadā reģistrējās kā Putina un viņa vēlēšanu kampaņas uzticības persona. 2014. gadā viņa atbalstīja Krimas aneksiju un Donbasa destabilizāciju.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, viņa vilcinājās nosodīt Putina režīmu un kara uzsākšanu Ukrainā, kā rezultātā no sadarbības ar viņu atteicās lielākā daļa prestižāko pasaules opernamu un koncertzāļu. Jau vēlāk, nosodot karadarbību Ukrainā, dziedātāja zaudēja iespēju uzstāties arī Krievijā.

2022. gada jūnijā viņa sniedza pagaidām vienīgo interviju pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Sarunā ar vācu mediju "Die Zeit" viņa pauda, ka nosoda karu un pārdzīvo par draugiem Ukrainā, tomēr nevar izpatikt visiem un vēlas nosēdēt uz diviem, vai pat visiem trim krēsliem.

Dziedātāja intervijā pauž, ka paliek uzticīga savai dzimtenei, neskatoties uz Krievijas uzsākoto karu Ukrainā: "Es mīlu savu dzimteni, tās kultūru un cilvēkus Es neuzskatu, ka tas, kas šobrīd notiek Krievijā ir pareizi, bet es palieku krieviete." Ņetrebko arī atspēkojusi pārmetumus, ka ir pietuvināta prezidentam Putinam un nosodījusi Krievijas agresiju Ukrainā.

Vēlāk vairāki pasaules opernami sadarbību ar viņu atjaunoja. Jāatgādina, ka 2023. gada sākumā Ņetrebko kopā ar pasaulē pazīstamo mecosoprānu Elīnu Garanču dziedāja Vīnes Valsts operas iestudējuma "Aīda" izrādēs.

Ņetrebko dzīvo Vīnē, ir Vīnes operas vadošā soliste. Viņai ir Austrijas pilsonība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!